Jiul de Vest - drum forestier Valea de Brazi/ Bradului - stâna Șerpilor - Curmătura Tulișa - Curmătura Făgețel - Valea Bilugu/ Pilugu - Jiul de Vest, în Munții Retezat

text și imagini: Iosif Bodo (Lupeni) 

 

Valea de Brazi/ Bradului - stâna Șerpilor,  fără marcaj; stâna Șerpilor - Curmătura Tulișa - Curmătura Făgețel,  cruce galbenă; Curmătura Făgețel - Valea Pilugu/ Bilugu,  fără marcaj. Timp de mers 6-7 ore.

 

Văile de Brazi/ Bradului și Bilugu/ Pilugu, care se varsă în Jiul de Vest, au peisaj variat, chei, stânci, mici cascade, poieni. Parcurgând acest traseu putem ajunge pe vârful cel mai înalt al zonei, Tulișa (1792 m).

 

Pornim din stația de autobuz Valea de Brazi, unde un drum forestier se desprinde din DN 66A. Chiar la intrarea pe el, pe un stâlp de electricitate scrie Vf. Tulișa (imaginea 1). La început drumul trece pe lângă casele sătenilor, pe lângă un mic baraj și după 30 de minute ajungem la o zonă stâncoasă care formează Cheile Văii Bradului. Înainte de chei, în dreapta drumului, vedem ultima gospodărie de pe această vale. Tot aici traversăm un pod, apoi în chei un alt pod și apa va curge tot în dreapta noastră. Cheile sunt scurte, înconjurate de stânci înalte care dau frumusețe deosebită zonei. De aici drumul urcă fără să ne solicite efort deosebit. Apa pârâului are mici cascade (imagini 9, 10) și lângă el apar mici poieni (imaginea 5).

După 30 de minute din chei ajungem la confluența Pârâului Pârgu cu Valea de Brazi/ Bradului. Chiar la început acest pârâu formează un peisaj sălbatic, care poate fi văzut în 10-15 minute (imaginea 6). După 20 de minute ajungem la un podeț; de aici până la capătul drumului apa curge în stânga lui. Urmează un urcuș și în stânga noastră se deschide o poiană întinsă, cu câteva stâne. Mai avem de parcurs până la capătul drumului 20 de minute și ajungem la un izvor amenajat.

Deasupra izvorului drumul se desparte în două (imaginea 12). Spre stânga urcă la stânele Pietricele, iar noi mergem pe cel din dreapta, spre stâna din Dealul Șerpilor. Deasupra izvorului este bustul ridicat în memoria fostului prim ministru Gheorghe Tătărescu (imaginea 13). În primul război mondial viitorul om politic a luptat în zona Tulișa, ca tânăr ofițer. Cei care au ridicat bustul au greșit cu 20 de ani anul de naștere al omului politic. Cu toate că am semnalat de mai multe ori greșeala, ea n-a fost corectată.

Drumul urcă în serpentine și după 30 de minute ajungem la stâna Șerpilor (imaginea 15). De aici drumul continuă într-o zonă deschisă având în fața noastră Curmătura Tulișa. Puțin în dreapta se ridică cel mai înalt vârf al zonei, Tulișa (imaginea 17). Înainte de a ajunge în curmătură trecem printr-o mică pădure, unde ne putem aproviziona cu apă la izvorul Tătărescu (nr. 20). În Curmătura Tulișa (1555 m) este monumentul ridicat în memoria ostașilor căzuți aici în primul război mondial. În fiecare an, aici, la 20 iulie uricănenii îi comemorează pe cei căzuți. Avem vedere foarte frumoasă spre Valea Jiului de Vest și spre Valea Râului Bărbat. 

Din Curmătura Tulișa urmează o coborâre ușoară printr-o zonă defrișată pînă-n Curmătura Făgețel. În Poiana Curmăturii Făgețel observăm spre stânga cărarea care coboară spre Valea Bilugu/ Pilugu. După un timp cărarea se transformă în drum de tractor apoi în drum forestier, iar apa pârâului crește în debit. Ajungem la întâlnirea Bilugului Mic cu Sohodolul, unde se formează Bilugul. Apa curge când în stânga când în dreapta drumului forestier. Trecem pe lângă fosta cabană forestieră și în stânga drumului apar primele poieni. În dreapta noastră, în pădure, aproape de drum, vedem două stânci cu formă de cap de om (imagini 33, 34). În scurt timp apar casele sătenilor și ajungem la drumul DN 66A, în dreptul stației de autobuz Bilugu. 

1   Pornim pe drumul forestier Valea de Brazi/ Bradului

2   Cheile Văii Bradului

3   Stânci în zona Cheile Bradului

4   Pârâul și drumul în zona Cheile Bradului

5   Poiana de după Cheile Bradului

6   Intrarea în sălbăticia Pârgului

7   Drumul și pârâul spre ultimul pod de pe Valea Bradului

8   Ultimul pod de pe Valea Bradului; de aici apa curge pe stânga drumului

9   Cascadă pe Valea Bradului

​10   Cascadă pe Valea Bradului

11   Izvorul de la capătul drumului pe Valea Bradului

12   Bifurcația unde cotim spre dreapta

13   Bustul lui Gheorghe Tătărescu

14   Un semn spre Tulișa

15   Drumul ajunge la stâna Șerpilor

16   Stâna Șerpilor

17   Vf. Tulișa văzut de la stâna Șerpilor

18   Valea de Brazi văzută de pe Vf. Tulișa

19   Spre Curmătura Tulișa (în fundal)

20   Izvorul Gheorghe Tătărescu

21   Monumentul Tulișa

22   Monumentul Tulișa

23   Spre Curmătura Făgețel, în zona defrișată

24   Vedere spre Râul Bărbat și Țara Hațegului

25   Curmătura Făgețel, unde ocolim spre stânga

26   Coborârea spre Valea Bilugu

27   Valea Bilugu/ Pilugu Mic, partea superioară

28   Întâlnirea Bilugului Mic cu Sohodolul

29   Drumul forestier pe Bilugu

31   Cascadă mică pe Bilugu

32   Fosta cabană forestieră

33   Stâncă cu formă de cap de om

34   Altă stâncă cap de om

 35   Spre stația de autobuz Bilugu