Trovanţi la Cornii de Sus

continuă de la

1

Din Sascut ne abatem pe DJ 119 A si dupa aproape 3 km ajungem in centrul satului Beresti. Strabatem si acest sat si imediat cum iesim din el ajungem in vecinatatea unui imens dig care sustine in spatele sau lacul de acumulare Beresti. Lacul se intinde pe o distanta considerabila si este alimentat de Raul Siret.

Putem urca pe dig pentru a face poze, dupa ce traversam o punte destul de instabila peste un mic parau care curge paralel cu digul. Lacul este inghetat. Prin ceturi zarim pe malul opus zona in care vrem sa ajungem (foto 1).

Se observa portiunea cu trovanti dar si satul Cornii de Sus, aflat pe dealul care formeaza in mod natural celalalt mal al lacului de acumulare. 

Revenim la drumul principal si il urmam de-a lungul digului (foto 2) pana in dreptul unui baraj. Traversam barajul si parasim drumul, care se abate spre satul Lespezi. Urmarim indeaproape malul lacului de acumulare care aici este inca amenajat (foto 3), pentru a ajunge pe malul celalalt. Urcam apoi pe una dintre multele poteci pe care le intalnim dar vom merge in special pe poteca cea mai apropiata de mal si nu pe una dintre cele care urca spre varful dealului (foto 4). Dealul este argilos si brazdat pe alocuri de mici paraie care au sapat ravene destul de adanci. Inainte de a ajunge la o astfel de ravena observam undeva in stanga noastra locul de varsare al unui astfel de parau (foto 5).

2

3

4

5

Apoi traversam o ravena (foto 6). Malul este destul de abrupt si nu e indicat sa ne apropiem prea mult de marginile sale deoarece este erodat pe dedesubt si exista pericol de surpare. De undeva zarim deja cateva pietre cu forme interesante pe care le fotografiem cu zoom, ele fiind intr-o portiune mai greu accesibila, chiar pe marginea lacului (foto 7). Strabatem o padure formata din foioase pe trunchiurile carora se gasesc licheni (foto 8). Din loc in loc poteca ne conduce langa lac si putem observa malurile sapate de apa precum si faptul ca incet, incet aceste maluri se surpa (foto 9). Ceva mai incolo gasim deja un trovant care de la distanta parea sa fie un trunchi de copac (foto 10). Pe unii copaci intalnim vita de vie salbatica (foto 11).

6

7

8

9

10

11

Poteca urca mai departe, suficient incat sa observam malurile abrupte care seamana cu o faleza (foto 12). Urmeaza o coborare destul de accentuata, cu mult noroi, care ne scoate intr-un loc mai larg, in vecinatatea unei case parasite, chiar langa lac, pe o mica plaja (foto 13). Din acest loc ne deplasam spre stanga imaginii 13 pana in locul marcat. Imediat intalnim trovanti (foto 14). Ca de obicei, au forme incredibile (foto 15, 16).

12

13

14

                              15

16

                       17

Unii aduc cu animale care traiesc in apa (foto 17) iar un trovant este chiar in apa, la o oarecare distanta de mal (foto 18). Altii par sa se multiplice si sa genereze noi trovanti mai mici (foto 19, 20). Peste unii se malul se surpa si probabil ca ii va astupa (foto 21).

18

       19

20

21

Sunt si trovanti in forma de coloane (foto 22). Malul din care iau nastere trovantii se surpa incet (foto 23). Desi inaintarea este ceva mai dificila deoarece portiunea de uscat pe care putem inainta este foarte ingusta, totusi curiozitatea da roade si mai observam cativa trovanti aproape ingropati, sub forma de coloane imense (foto 24) iar altii parca sunt ruinele unui templu antic (foto 25).

      22 

23

                           24

25

Mai observam cativa „pui” de trovanti care cresc pe spinarea unuia mai mare, care sta in apa (foto 26). Altul sta ceva mai izolat si are forma de „farfurie zburatoare” (foto 27).  In fine, unul din ultimii trovanti pana la care am putut ajunge este format din straturi succesive (foto 28). Mai facem o fotografie spre inapoi, catre malul pe deasupra caruia am ajuns pana aici (foto 29).

26

27

28

29

Ne deplasam apoi spre portiunea mai larga din imaginea 13 si urcam pe o poteca batatorita desupra malului la baza caruia sunt trovantii. Poteca ne duce dupa cateva sute de metri la capatul unor ogoare de unde se vad primele case din satul Cornii de Sus. Ne deplasam apoi spre sat, catre una din ulite. De acolo urcam spre varful dealului pe care se afla satul si mergem cale de aproape 4 km pe DC 99 A pana la intersectia cu drumul 252 C de unde mai avem circa 17 km pana la Adjud.

vezi şi alte locuri cu trovanţi din România