Turbăria Lozna, Podişul Sucevei

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Lozna este un mic sat din judetul Botosani, aflat la circa 12 km de orasul Dorohoi. Se poate ajunge la Lozna si dinspre orasul Siret (judetul Suceava), daca urmam DJ 29C (care porneste din Siret inspre Botosani) pana in localitatea Mihaileni (vezi harta, extras din Romania, tourist map - Ministerul Turismului, 1989) iar de acolo ne inscriem cale de vreo 6 km pe DJ 291B pana in satul Dersca iar din Dersca sunt aproape 6 km pana la Lozna. In acest sat se afla o interesanta rezervatie floristica, Turbaria Lozna (Dersca). 

Pentru a cunoaste mai bine zona am preferat sa facem un ocol si sa strabatem padurile din jurul satului Lozna. Pe 19 mai 2012 am pornit din centrul satului Dersca, pe DC 77, inspre satul Hiliseu Crisani. Mergem circa 40 minute pe drumul asfaltat pana la iesirea din comuna Dersca (foto 1), strabatand dealuri domoale. Intalnim multe ochiuri de apa, iazuri mai mici sau mai mari, chiar si prin gradinile oamenilor. Chiar dupa ce urcam panta din ultimul plan al imaginii 1, undeva aproape de varful dealului gasim, pe stanga in sensul de mers, un mic lac (foto 2). Suntem aici la nici 2 km de granita cu Ucraina, frontiera fiind pe dealurile din ultimul plan.

1

2

3

Dupa ce ajungem in varful dealului asfaltul se termina si sosim la o mica intersectie de unde ne abatem spre dreapta si, imediat dupa ultima casa ne abatem la stanga pe un drum care coboara spre o padure deasa, de foioase. Chiar la intrarea in padure mai intalnim cateva gospodarii. Drumul este destul de circulat (foto 3). Padurea are latime de aproape 2 km pe alocuri, se intinde pe o distanta foarte mare pe directia nord-vest sud-est si vine tocmai din Ucraina.  Coboram pe drum pana iesim din padure exact la intrarea in satul Hilisesti-Crisan. La nici 200 m de la iesirea din padure se desprinde pe partea dreapta in sensul de mers un drum de tara care urca pe dealul din dreapta noastra. Ne inscriem pe acel drum, in urcus usor. Facem o fotografie spre nord (5) in care observam foarte bine liziera padurii pe care am strabatut-o. La un moment dat drumul merge pe curba de nivel iar spre stanga in sensul de mers avem larga perspectiva asupra vaii unde se afla satul. Strabatem o panta golasa, doar pe alocuri sunt copaci izolati. Undeva mai incolo se desprinde spre dreapta fata de sensul de mers un drumusor care urca spre un palc de copaci la care ne vom abate. Foto 6 este facuta imediat dupa  intersectia drumului de pe care am venit pana aici cu cel pe care trebuie sa urcam. Daca vom urca cateva sute de metri vom observa un interesant zid al unei biserici, pitit bine dupa niste copaci (foto 7).  Cand ne apropiem de el constatam ca este poarta de intrare intr-o fosta biserica, construita acum mai bine de un secol. Interesant este stilul arhitectural (foto 8). Daca ne strecuram prin vegetatia inalta din fata zidului mai putem fotografia cateva statui (9).

5

6

7

                                             8

9

Revenim la drumul pe care l-am parasit ca sa ne abatem pana aici si continuam traseul. Undeva pe sarmele unor stalpi multe pasari se odihnesc si fac galagie. Dupa circa 800 m de la fosta biserica ajungem la drumul asfaltat DJ 78. In foto 11 drumul din centrul imaginii este cel pe care am coborat pana aici, la asfalt. Ne inscriem pe acest drum circa 1 km pana in varful unui deal urmarind directia spre Dorohoi, adica spre sud-est. De acolo, din varful primului deal se desprinde spre dreapta un drum forestier, numit Strategica, care duce din nou in padurea unde am ajuns din Hiliseu-Crisan.

Ne abatem pe acest drum pana aproape de intrarea in padure dar apoi ne abatem spre stanga, spre sud, pe liziera. Daca am continua drumul prin padure am ajunge din nou la Dersca. Strabatem in coborare usoara intinse pante inierbate ale unor dealuri de o frumusete aparte. Bogatia florei este mare. Intalnim plante ca cea din foto 12 iar undeva mai jos trecem pe langa palcuri de salcam care ne atrag atentia prin mireasma deosebita a florilor albe (foto 13).

11

12

13

Urcam apoi o mica panta pana in creasta unui deal si iar coboram pana spre cateva case pe care le zarim mai jos. De acolo va trebui sa urcam din nou panta unui deal, ceva mai inalt de data asta. Avem pe cine intreba cu privire la orientarea pe traseu deoarece sunt gospodarii destul de multe.

Satul spre care ne indreptam se numeste Padureni si de acolo vom merge spre Lozna. Incepem urcusul spre portiunea golasa din foto 14, care se observa spre centru stanga.

  Panta pe care urcam nu este foarte mare dar este plina de ierburi inalte. Undeva mai sus intalnim iar cateva ochiuri de apa cu plante specifice, ierburi inalte si stuf (foto 15).

14

15

16

In cele din urma ajungem aproape de varful acestui deal, dar trebuie sa depasim o mica alunecare de teren. Trecem de obstacol si ajungem pe un platou, la o casa parasita (foto 16). Din vecinatatea ei se despinde spre stanga in imagine un drumeag pe care ne inscriem. Acesta coboara spre satul Padureni, care se observa in vale (foto 17).  In coborare simtim o mireasma puternica, de la salcia alba (foto 18), apoi intalnim tufe de trandafir salbatic (foto 19).  Mai jos, o fantana cu iz arhaic (foto 20, 21).

17

                                                   18

19

20

21

22

Coboram si aceasta panta indreptandu-ne spre stanga, catre casele care se zaresc ceva mai jos. Coborand pana in vale constatam ca ne aflam pe malul stang geografic al unui parau foarte tulbure. Mergem pe o poteca paralela cu el, nu prea mult, pana ajungem la un drum care strabate satul Padureni, in care am ajuns. Ne inscriem apoi pe drumul intalnit, spre dreapta fata de sensul de mers pana aici, traversand un pod peste paraul amintit, in urcus. Imediat dupa acest pod facem o fotografie spre inapoi, catre dealul de unde am inceput coborarea spre sat (foto 22).  Urcam mai departe pe drumul pe care ne-am inscris, spre dealul din fata si dupa cateva sute de metri intram din nou in padure. Poteca este foarte larga. La nici 50 m de la intrarea in padure se desprinde spre stanga fata de sensul de mers o alta poteca, prima de altfel pe care o intalnim pana aici (foto 23).

23

Ne inscriem pe acea poteca, in urcus domol. Mergem prin padure circa 25 minute, pana ajungem la un drum forestier larg. O data ajunsi aici ne abatem spre dreapta. Dupa alte circa 40 minute de coborat pe acest drum sosim iar la DJ 291B pe care l-am parasit la Dersca, la circa 3 km departare de satul Lozna. 

Ne abatem spre Lozna, spre stanga fata de directia de mers pana aici. Dealuri cat vezi cu ochii, de un verde desavarsit. Ajungem la intrarea in sat (foto 25) si mai strabatem putin pana la intersectia unde se afla si caminul cultural.

Din dreptul lui parasim DJ 291B si ne abatem spre dreapta fata de sensul de mers pana aici. Dupa circa 100 m ajungem din nou la o intersectie, de unde ne abatem spre dreapta, in coborare usoara. Mergem spre locul numit Turbarie.

Imediat dupa ce depasim ultima casa observam undeva in vale o zona mlastinoasa, cu un lac (foto 26).

25

26

Ajungem la un pod, de unde observam o arie mocirloasa. Nu traversam podul, inainte de el se desprinde un drum de tara spre stanga fata de sensul de mers pana aici. Deja atmosfera de balta se observa imediat. Pasari dintre cele mai variate se aud printre ierburile inalte. Berze zboara in toate directiile. Zona este declarata rezervatie. Aici au fost identificate multe specii de ferigi si muschi care contribuie la formarea turbei. Mergem mai departe pe malul lacului (foto 29).

29

30

Zgomotul specific baltilor este intregit de corul de broaste. Un bondar este intre ierburi (foto 30). Inca putin si ajungem la un nou drum circulat si de pe un pod facem o fotografie in lungul lacului (foto 31).

31

De aici ne abatem spre dreapta, vest si dupa circa 3 km, dupa ce urcam un deal ajungem pe DJ 29C, la intrarea in satul Candesti.