Peştera cu picturi Cuciulat, imagini inedite, hartă

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti)


Despre explorarea și cercetarea peșterii și zonei am publicat câteva materiale care ajută la înțelegerea particularităților locului ( 1 ) ( 2 ) ( 3 ) ( 4 ).

Acum, la informațiile de mai sus, după transferul electronic al unor imagini pe care le-am avut în arhiva clubului, adăugăm o succintă dar consistentă prezentare a unor aspecte reprezentative ale peșterii. Omul de la declanșatorul aparatului a fost Nonu Nădrag, dar, ca în orice explorare importantă, toată echipa care a participat și-a adus contribuția la realizarea imaginilor; în acest caz este vorba de Ică Giurgiu, Tarquinius Vădeanu, Adrian Done, Dan Hazaparu, Adriana Carp.

1   Galeria principală, pe care la un moment dat vom ajunge și în sălița cu picturi paleolitice (vezi hărțile 4 și 10) a fost părăsită de mult timp de apa care a modelat-o. Totuși, se văd bine întipărite pe tavan, pereți și podea, urmele activului care a șlefuit-o.

2   Formațiunile masive sunt rare.  (în imagine, Adrian Done și Adriana Carp)

3   Sălița în care se află picturile paleolitice, privită din amonte către aval (în imagine, de la stânga, Marin Cârciumaru, Tarquinius Vădeanu, Ică Giurgiu). Picturile se află pe peretele situat imediat în stânga și în spatele lui Ică Giurgiu.

5   Sălița cu picturi paleolitice; de la stânga, Dan Hazaparu, Ică Giurgiu (care și-a păstrat poziția din imaginea 3), Marin Cârciumaru, Tarquinius Vădeanu. Pe tavan se văd: la dreapta, felina (mai puțin capul acesteia); la stânga ei, figura despre care presupunem că este o siluetă umană.

6   Partea din față a felinei își pierde o bună parte din expresivitate în această imagine frontală, care aplatizează diferențele de nivel de pe suprafața picturii.

7   Silueta umană, în stânga și partea din spate a felinei, în dreapta.

8   Căluțul, aflat la botul felinei.

 9    Pata de culoare despre care se presupune că ar reprezenta o pasăre. 

 10   Peștera din cariera Cuciulat și zona înconjurătoare.  


vezi și 1   2   3   4