Cetatea ţărănească Viscri, Podişul Târnavelor

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 

La Viscri, la nord-nord-est de oraşul Făgăraş, la sud-est de Sighişoara (vezi hartă detaliată în fişierul ataşat la) (vezi harta de mai jos, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989), se află una dintre cele mai interesante şi mai bine conservate cetăţi ţărăneşti din România (vezi prezentarea cetăţilor din zonă la). Una din căile de acces este drumul judeţean 104L, care porneşte din satul Buneşti şi pe care trebuie să-l urmăm 7 km. Ajungem uşor la poarta de intrare în cetatea ţărănească dacă ne orientăm după indicatoare.



După ce am trecut de prima poartă privim înapoi, spre sat şi dealurile aflate către est (foto 1). Urcăm apoi câteva trepte pietruite (foto 2) şi deodată avem în faţă cetatea (foto 3).

1

2

3

                                                                4

A fost ridicată prin secolul al XIII-lea, pe o construcţie mai veche. Ne îndreptăm spre poarta care desparte secolul al XXI-lea de Evul Mediu (foto 4). În dreapta, înainte de a trece pe sub arcada de la intrare, sunt ziduri din piatră (foto 5). Urcăm apoi câteva trepte din piatră (foto 6) şi intrăm în curtea cetăţii (foto 7).

5

                             6

7

Hai să urcăm în turnul bisericii evanghelice care se află în centrul fortificaţiei. Pătrundem pe sub uşi vechi spre scara interioară. Suim treptele înguste (foto 8). Ajungem într-o cameră unde sunt ferestre înguste prin care pătrunde totuşi lumină suficientă. La una din aceste ferestre am putut admira măiestria îmbinării pietrelor cu care a fost construit turnul (foto 9). 

                               8

9

                                                             10

Ajungem în partea superioară a turnului, urcând şi scări de lemn, mai noi; de acolo ne facem o idee asupra formei cetăţii şi a împrejurimilor (foto 10). Iată turnul pe sub care am pătruns în interiorul cetăţii şi, în depărtare, dealurile din partea sud-estică a satului (foto 12). Spre sud şi sud-vest se vede o pădure de pin. Apoi coborâm şi facem un tur al cetăţii. Partea dinspre exteriorul aşezării este acoperită cu ţiglă şi compartimentată (foto 13, 15).  Ocolim turnul din care am coborât (foto 14). Ajungem iar în dreptul turnului de la intrare (foto 16). 

12

                                        13

15

                                                              14

16

Acolo, câteva săli sunt amenajate ca muzeu, pe mai multe nivele; avem privelişte spre acoperişul din ţiglă aflat spre vest (foto 17) dar şi spre est (foto 18). Ocolim turnul din care am coborât (foto 14). Ajungem iar în dreptul turnului de la intrare (foto 16). 

                                                          17

18

                                                             19

20

Ieşim din interiorul cetăţii şi o ocolim printre zidurile ei şi celălalt rând de ziduri care se observă (foto 21-24).

                                                  21

                                             22

                                               23

24

Ajungem la un colţ (foto 25), îl depăşim, întâlnim un turn de apărare (foto 26) după care ajungem în acelaşi punct de unde am plecat.

                                                            25

26

 



                                                             

vezi şi:

Cetăţi din România

Cetăţi ţărăneşti din Transilvania

Biserici fortificate ale saşilor din Ardeal