Θέμα: ΤΟ ΛΑΜΠΡΑΝΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ

Post date: Jun 30, 2010 1:52:57 PM

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Δ/νση :Ευριπίδου 13α

fax 2104640433

Σαλαμίνα 16/6/2010

Προς :ΔΗΜΑΡΧΟ Σαλαμίνας

Θέμα :Περιοχή Λαμπρανό

Κύριε Δήμαρχε

ΤΟ ΛΑΜΠΡΑΝΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ

"όταν χαθεί και ο τελευταίος Παράδεισος θα κλαίμε…. γι αυτό που δεν κάναμε τότε…"

Και όμως αυτή η περιοχή υπάρχει!

Και υπάρχει στη Σαλαμίνα

Και είναι η τελευταία.

Αλλά μπορεί να μην παραμείνει για πολύ!

Το φυσικό κάλλος, χαρακτηριστικά αττικό,

είναι από τα ελάχιστα που έχουν μείνει.

Συνδυασμός δασικής, αγροτικής και παραθαλάσσιας ζώνης

χωρίς καταστροφική ανθρώπινη παρέμβαση ως τώρα.

Και όμως μπορεί να μετατραπεί σε δομημένο οικισμό 1500 κατοίκων τσιμεντοποιώντας και αλλοιώνοντας αμετάκλητα τον τόπο. Οικισμό με συντελεστή δόμησης 0,6 που μπορεί να φτάσει έως και 0,8. Και όλα αυτά για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ενός ή μερικών ανθρώπων.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά. Πριν λίγο καιρό δημοσιοποιήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από το Δήμο Σαλαμίνας. Σε αυτό λοιπόν, το Λαμπρανό (και σχεδόν μόνο αυτό, μαζί με μία ανάλογη στο Σατερλί) χαρακτηρίζονται ως << Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ)>>. Αυτό σημαίνει ότι κατόπιν αίτησης του ιδιοκτήτη μπορεί να πολεοδομηθεί (ακολουθώντας μια διαδικασία) χωρίς να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Η δόμηση όπως προαναφέρθηκε μπορεί να φτάνει ακόμα και το 0,8 γεγονός που μεταφράζεται με δημιουργία σφιχτού αστικού ιστού. Για σύγκριση, σκεφτείτε ότι ο συντελεστής δόμησης στον Άγιο Αθανάσιο περιοχή Μούλκι, είναι 0,3 έως 0,5, στην περιοχή ΝΑΤΟ έως 0,6 και στη Νέα Σαλαμίνα 0,8 . Αναγωγικά μπορεί να υπολογιστεί, ότι είναι εφικτή η δημιουργία περίπου 450 κατοικιών ή αλλιώς 1500 περίπου κατοίκων.

Απόσπασμα από τον χάρτη ΓΠΣ, όπου διακρίνεται η περιοχή ΠΕΡΠΟ (με ροζ χρώμα)

σύγχρονη αεροφωτογραφία.

Συνολικά η περιοχή όπως απεικονίζεται από

Η περιοχή που προτείνεται ως ΠΕΡΠΟ με γκρι και πράσινο χρώμα.Το τμήμα με το πράσινο, αντιστοιχεί σε δασική έκταση που από ανεπίσημη αλλά έγκυρη πηγή, είναι εμφανώς χαρακτηρισμένη δασική στους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες. (Στοιχείο που προκαλεί εντύπωση γιατί δεν αξιολογήθηκε στην μελέτη.) Επίσης δεν έχει ζητηθεί, ούτε έχει εκδοθεί πράξη χαρακτηρισμού, από το Δασαρχείο Πειραιά, για την εν λόγω έκταση. Η γκρι περιοχή είναι χαρακτηρισμένη μη δασική.

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η δασική έκταση δεν μπορεί να γίνει δεκτή ως περιοχή ΠΕΡΠΟ από τους φορείς, που σύμφωνα με το νόμο εγκρίνουν το ΓΠΣ. (Νομαρχιακό συμβούλιο, Οργανισμός της Αθήνας, ΥΠΕΚΑ ).

Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την δυνατή πολεοδόμηση των ΠΕΡΠΟ, προδιαγραφές, κανονισμοί κλπ υπάρχει ο σχετικός νόμος 2508/97 αρθρ24 τον οποίο μπορεί όποιος θελήσει να βρει στο διαδίκτυο www.minerv.gr.

Στο Λαμπρανό αν και δεν έχουν γίνει αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αναφερθεί από τον καθηγητή Δ.Ι.Πάλλα κάποια ευρήματα. Για περαιτέρω λεπτομέρειες ακολουθεί σχετικό άρθρο.

Η πιθανή οικιστική διόγκωση της περιοχής, εκτός από την ιδίαν καταστροφή, εγκυμονεί και άλλους κινδύνους. Θα απαιτήσει οδική πρόσβαση, που θα διέρχεται από συμπαγή πευκοδάση, τα οποία είναι υπό φυσική αναγέννηση με επιπλέον κινδύνους πυρκαγιάς.

Κατόπιν όλων, είναι ενδιαφέρον και επιτακτικό το ερώτημα γιατί η συγκεκριμένη περιοχή, σχεδόν μόνη απ όλο το νησί καταδικάζεται σε οριστική τσιμεντοποίηση (χαρακτηριζόμενη ως ΠΕΡΠΟ ) και αλλοίωση. Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα μπορούν να δοθούν αρκετές περιοχές προς ένταξη στο σχέδιο πόλης, για Α ή Β κατοικία. Δεν ευσταθεί λοιπόν ούτε το επιχείρημα ότι έρχεται να καλύψει οικιστικές ανάγκες του νησιού. Όταν εμείς προτείνουμε τέτοιες λύσεις, δεν έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για εξωγενείς επιζήμιες περιβαλλοντικά παρεμβάσεις με το ευχολόγιο ότι <<η Σαλαμίνα αξίζει καλύτερη τύχη.>> Αξίζει αυτήν που εμείς και οι έχοντες την ευθύνη και εξουσία της ορίζουν.

Και για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Δε ζητάμε να ….δημευθεί η περιοχή. Ούτε να χαριστεί στο κοινό. Ο ιδιοκτήτης έχει κάθε δικαίωμα να την αξιοποιήσει. Η αγροτική εκμετάλλευση, συνάδει απόλυτα με το χαρακτήρα της περιοχής όπως και η οικιστική εκμετάλλευση. Με τον εκτός σχεδίου συντελεστή δόμησης μπορούν να υπάρξουν οικονομικά οφέλη, χωρίς να μετατρέψουν ένα τελευταίο Παράδεισο στη γνωστή και τόσο διαδεδομένη Ζούγκλα του τσιμέντου.

Η ευθύνη είναι μεγάλη και οι επόμενες γενιές θα κρίνουν αναλόγως και αυτό το πιθανό ξεπούλημα.

Το ΔΣ του ΠΕΡΙΒΟΣ παρακαλεί για την απάντηση και τις θέσεις σας επί των παραπάνω.

Εκ μέρους του ΔΣ

ο Πρόεδρος

Μ. Κανάκης