Πότε αξιολογούμε μία δενδροφύτευση-αναδάσωση

Post date: Nov 06, 2013 6:57:48 AM

Με τις βροχές του φθινοπώρου, ολοκληρώνεται η άνυδρη περίοδος, (αν και εφέτος μάλλον δείχνει να παρατείνεται ) που για τα μεσογειακά οικοσυστήματα αποτελεί μια δύσκολη φάση για την επιβίωσή τους.

Όσες ανθρώπινες δράσεις σχετίζονται με αναδασώσεις/δενδροφυτεύσεις αξιολογούνται λοιπόν τώρα και όχι τη στιγμή των φυτεύσεων, όπου βγαίνουν οι φωτογραφίες και τα δελτία τύπου.

Έρχεται λοιπόν η στιγμή να κριθεί: η επιλογή των φυτών, η μελέτη, η όλη διαδικασία και φυσικά ο βασικότερος παράγοντας, που είναι τα ποτίσματα του πρώτου καλοκαιριού.

Ο ΠΕΡΙΒΟΣ τώρα και όχι την ώρα της προβολής, έρχεται να κάνει απολογισμό του… ¨φυτευτικού του έργου¨ . Η ως τώρα δράση του ξεπερνά τα 800 φυτά στις εξής θέσεις:

Λόφος Πατρίς

Ευριπίδειο θέατρο

Παραλία Σαλαμίνας (γήπεδα τέννις)

Παραλία Καματερού

Πλατείες Σεληνίων, Πλαστήρα

Παραλία Αιαντείου.

Από αυτές τις δενδροφυτεύσεις έχουμε τα εξής αποτελέσματα:

Στην παραλία Αιαντείου, καταστράφηκαν όλα τα φυτά λόγω κακοπροαίρετης ανθρώπινης δράσης.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές το ποσοστό επιβίωσης ξεπερνά το 80%. Οι αιτίες της απώλειας του 20% είναι η ξήρανση, αλλά και το «ατύχημα » για διάφορους (ανθρωπογενείς ) λόγους.

Το μεγάλο ποσοστό βιωσιμότητας οφείλεται κυρίως στην σωστή επιλογή των φυτών, και στην φροντίδα την πρώτη ποτιστική περίοδο, παρά τις δυσκολίες και τα πενιχρά μας μέσα.

Αυτό το γεγονός μας δίνει δύναμη, αισιοδοξία αλλά και το δικαίωμα να υποστηρίζουμε ότι οι δενδροφυτεύσεις ή/και αναδασώσεις απαιτούν σοβαρή αντιμετώπιση, γνώση και συνέπεια κάτι το οποίο ο ΠΕΡΙΒΟΣ διαθέτει και προσφέρει.

Αντίθετα, θλίψη μας προκαλεί το γεγονός ότι πολλές ανάλογες ενέργειες που έχουν γίνει στο νησί, έπαιξαν το ρόλο του πυροτεχνήματος με την ανάλογη προβολή, αλλά στο δια ταύτα το αποτέλεσμα ήταν τραγικό.

Έτσι, λάθη επιλογών ξενικών ειδών π.χ φοίνικες στην Κούλουρη, λέιλαντ στην πλατεία Σεληνίων κ.α δημιουργούν προδεδικασμένο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Αντίστοιχα, αναδασωτικές προσπάθειες από διάφορους φορείς στο παρελθόν, που αφέθηκαν στην τύχη τους το πρώτο καλοκαίρι, δίνοντας 0% ποσοστό επιτυχίας σε σύνολο εκατοντάδων ή και χιλιάδων φυτών μας απογοητεύουν, αλλά και μας αποδεικνύουν ότι οι ερασιτεχνισμοί, η αδιαφορία και η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος σαν μέσο προβολής, μοιραία οδηγούν εκεί.