Αίτηση για δενδροφύτευση

Post date: Dec 22, 2012 4:11:42 PM

Η Γραμματέας Ο Πρόεδρος

Κανάκη Μαίρη Μάρκος Ακύλας

ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σαλαμίνας «ΠΕΡΙΒΟΣ» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του θα εκτελέσει μια σειρά δενδροφυτεύσεων με απώτερο σκοπό την οικολογική και αισθητική βελτίωση κάποιων επιλεγμένων περιοχών.

ΠΕΡΙΟΧΗ

Η περιοχή που επιλέγει για αυτήν τη φάση των εργασιών είναι:

Α) Η παραλιακή ζώνη στο Αιάντειο από το «Λιόγερμα» έως το «Γκαλά». Διοικητικά η περιοχή υπάγεται στο Δήμο Σαλαμίνας.

Β) Η πλατεία Σεληνίων

Γ) Η πλατεία στη Σαλαμίνα επί των οδών Ιπποκράτους και Πλαστήρα.

ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στην περιοχή Α υπάρχει μια ζώνη φυτεμένη με αρμυρίκια (tamarix sp. ) ανάμεσα στην οποία, υπάρχουν κενά μήκους 300 περίπου μέτρων

Στην περιοχή Β η πλατεία έχει κάποια φυτά, αλλά αρκετά έχουν καταστραφεί.

Στην περιοχή Γ η πλατεία στερείται από οποιαδήποτε μορφή βλάστησης.

Η περιοχή κλιματικά κατατάσσεται στον ημίξηρο όροφο, με θερμό χειμώνα και μέση ελάχιστη θερμοκρασία ψυχρότερου μήνα >7 C . Το μέσο ετήσιο ύψος βροχής είναι 372,9 mm, η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε ήταν 48 με θερμότερο μήνα τον Ιούλιο ενώ η απολύτως χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν –5 με ψυχρότερους μήνες τους Ιανουάριο Φεβρουάριο. Η ξηρή περίοδος αρχίζει από τα τέλη Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. ( Τα στοιχεία προέρχονται από τον πλησιέστερο Μ.Σ Ελευσίνας)

Φυτοκοινωνιολογικά κατατάσσεται στη θερμομεσογειακή διάπλαση της Oleo-Ceratonion (ελιά-χαρουπιά) της Ανατολικής Μεσογείου. Στη ζώνη αυτή μπορούμε να συναντήσουμε τα εξής είδη : Pinus halepensis, (κοινή πεύκη) Olea europaea, Pistacia lentiscus, (σχίνος) Quercus coccifera (πουρνάρι), Juniperus s.p (άρκευθα) κ.α

ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΛΑΚΚΩΝ

Στην περιοχή Α θα φυτευτούν 100 δένδρα . Συγκεκριμένα μεταξύ δρόμου και ακτογραμμής, στα σημεία που υπάρχει κενό βλάστησης και που ταυτόχρονα επιτρέπει το πλάτος του αιγιαλού, θα δημιουργηθεί δενδροστοιχία κατά μήκος του δρόμου.

Στην περιοχή Β στα παρτέρια και στις θέσεις της πλατείας, θα αντικατασταθούν τα φυτά που είχαν φυτευτεί αλλά μετά ξεράθηκαν είτε από λάθος επιλογή, είτε από κακή συντήρηση. Προβλέπονται 15 φυτά.

Στην περιοχή Γ στην πλατεία, θα φυτευτούν σε επιλεγμένες θέσεις περίπου 20 φυτά.

Και για τις τρεις περιοχές θα ανοιχτούν λάκκοι από30Χ30εκ. έως 50Χ50εκ. ανάλογα με το μέγεθος του φυτού. Για το άνοιγμα των λάκκων θα χρησιμοποιηθούν μέλη του «ΠΕΡΙΒΟΣ», και πιθανόν εκσκαφτικό αυτοκινούμενο μηχάνημα. Το βάθος των λάκκων θα κυμαίνεται από 0,40-0,50μ ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Κατά τη διάνοιξη των λάκκων το επιφανειακό χώμα θα φυλάσσεται στο πλάι του φυτού για να χρησιμοποιηθεί κατά τη φύτευση. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας θα διαμορφωθεί λάκκος για την συγκράτηση του νερού κατά το πότισμα.

Για την προστασία των φυτών θα τοποθετηθούν πάσσαλοι στήριξης και όπου απαιτείται πλέγμα προστασίας.

ΦΥΤΕΥΣΗ

Κατά τη φύτευση τα φυτά θα τοποθετούνται κατακόρυφα μέσα στους λάκκους και αφού αφαιρεθεί ο φυτόσακος. Στον πυθμένα του λάκκου τοποθετείται επιφανειακό έδαφος που είχε φυλαχτεί στο πλάι του φυτού και συμπληρώνεται με το υπόλοιπο χώμα. Τέλος διαμορφώνεται ο λάκκος έτσι ώστε η τελική του επιφάνεια να βρίσκεται 5-10 εκ χαμηλότερα από την επιφάνεια του φυσικού εδάφους.

ΦΥΤΑ

Τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι κυρίως μεσογειακά, απόλυτα προσαρμοσμένα στα συγκεκριμένα οικοσυστήματα. Πιο αναλυτικά θα φυτευτούν :

Δενδρώδη

Κουκουναριά

Κυπαρίσσι

Χαρουπιά

Κουτσουπιά

Γαζία

Αρμυρίκι

Ψευτοπιπεριά

Θαμνώδη

Πικροδάφνη

Μυρτιά.

Τα συγκεκριμένα είδη εμφανίζουν μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, στα φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη, και όσα βρίσκονται πλησίον της ακτής έντονη αντοχή στα σταγονίδια της θάλασσας, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν ένα φυσικό τοπίο, με ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. Επίσης επιδρούν θετικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, καθώς και στη διαμόρφωση της οικολογικής ισορροπίας.

Οι διαστάσεις και η ηλικία των φυτών έχουν επιλεγεί, με κριτήριο την μέγιστη δυνατή προσαρμοστικότητα και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των οικονομικών μας πόρων.

Η προμήθεια των φυτών θα γίνει από το εμπόριο και συγκεκριμένα από τα «Φυτώρια Αντεμισάρη Α.Ε» Αγ. Δημητρίου 209 Αγ. Δημήτριος, ενώ το χρηματικό ποσό για την αγορά τους είναι ευγενική χορηγία της «Κοινοπραξίας Πορθμείων Σαλαμίνας Αγ. Νικόλαος» καθώς και της «Κοινοπραξίας Ε/Γ Ο/Γ Σαλαμίνας»

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Για τη συντήρηση προβλέπεται βοτάνισμα και σκάλισμα, τουλάχιστον δυο φορές την άνοιξη . Το έδαφος σκαλίζεται σε επιφάνεια 1τ.μ γύρω από το φυτό και σε βάθος 10εκ. , απομακρύνονται τα χόρτα, συμπληρώνεται χώμα αν έχει παρασυρθεί από τις βροχές και διαμορφώνεται ξανά ο λάκκος για να δέχεται το νερό του ποτίσματος ή της βροχής.

Η εργασία αυτή λόγω του ξηροθερμικού κλίματος, πρέπει να γίνεται νωρίς, όταν τα χόρτα έχουν εκβλαστήσει και βρίσκονται σε ύψος 10-15 εκ και πριν διαμορφώσουν καρπούς και αντλήσουν το διαθέσιμο νερό από το έδαφος των λάκκων.

Λίπανση προτείνεται να γίνει με μικτό λίπασμα 11-15-15. Η πρώτη λίπανση γίνεται με τη φύτευση ενώ η δεύτερη την άνοιξη του δεύτερου έτους με το σκάλισμα (100 gr λιπάσματος ανά φυτό.)

Τα δενδρύλλια θα ποτιστούν αμέσως μετά τη φύτευση καθώς και την πρώτη και τη δεύτερη θερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα την πρώτη περίοδο προβλέπεται να γίνεται κάθε 7-8 μέρες και με ποσότητα 10-15lt ανά φορά. Κατά τη δεύτερη θερινή περίοδο τα ποτίσματα θα επαναλαμβάνονται κάθε 15 περίπου μέρες.

Οι εργασίες αυτές, προβλέπεται να γίνονται από μέλη του «ΠΕΡΙΒΟΥ» καθώς και από άτομα της θεραπευτικής κοινότητας «ΝΟΣΤΟΣ». Στην περιοχή Β υπάρχει παροχή νερού, ενώ για τα πιο απομακρυσμένα σημεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υδροφόρα του Δήμου Σαλαμίνας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το κόστος για την αγορά των φυτών ανέρχεται στο ποσό των 1660 ευρώ τα οποία θα είναι ευγενική χορηγία των κοινοπραξιών «E/Γ-Ο/Γ Σαλαμίνας» και «Αγ. Νικόλαος». ενώ όλες οι άλλες εργασίες, εργαλεία και οχήματα, θα προσφέρονται από μέλη και φίλους του ομίλου, από την θεραπευτική κοινότητα «ΝΟΣΤΟΣ» και από το Δήμο Σαλαμίνας.

Σαλαμίνα Δεκέμβριος 2012

Ο Συντάκτης της μελέτης

Μάρκος Ακύλας

Βιολόγος