Kitty

Kitty Linder ja Gustaf Mannerheim metsästysretkellä Norjassa

Kuvassa Kitty Linder ja Gustaf Mannerheim metsästysretkellä Norjassa lokakuussa 1918 (Kuva Wikimedia Commons)

Mannerheimin morsiain

1950-luvun lopulla Matkustajakoti Rauhalassa asui vieras, joka kertoi olevansa Mannerheimin morsiain. Hän asui pitkiä aikoja huoneessa no 2. Neiti kutsui itseään nimeltä "Kitty", Kitty Linder. Kitty kävi kuukausittain nostamassa elatusrahansa paikallisesta KOP:n konttorista kertoo Eeva Partanen muistelmissaan. Linderin äiti Hélène Linder asui viimeiset vuotensa yhdessä Karelia-hotellin huoneessa Helsingissä, ja elääkseen äiti ja tytär myivät perheen Saksan-kodista varastoituja huonekaluja ja arvotavaroita.

Catharine "Kitty" Linder syntyi 5. tammikuuta 1887 Helsingissä. Hän on myöhemmin tullut laajemminkin tunnetuksi romanssistaan ja kirjeenvaihdostaan Carl Gustaf Emil Mannerheimin kanssa, joka alkoi vuonna 1918. Linderin suhteesta Mannerheimiin on on tullut romaanien ja elokuvien aihe. Viimeksi aiheesta on kirjoittanut Juha Vakkuri.

Catharine "Kitty" Linder syntyi vaurastuvaan suomalaiseen aatelissukuun, jonka mittava omaisuus alkoi kadota Suomen sisällissodan jälkeen. Unohtaakseen kapinan kauheudet Linderin velipuoli Hjalmar Linder oli järjestänyt lokakuussa 1918 unohtumattoman metsästysretken Norjaan, jonne oli kutsuttu Hjalmarin paras ystävä Mannerheim. Retkellä alkoi Mannerheimin romanssi 31-vuotiaan ”Kitty” Linderin kanssa. Tapaamisesta kehkeytyi parin monivuotinen kirjeenvaihto.

Mannerheim kirjoittaa Linderille: "Hyvä Kitty, Tuhannet kiitokset ystävällisyydestä lähettää minulle pari riviä – – . Mitä tulee metsästysretkeen, pidän sitä aika kalliina."

Kitty Linver kuului köyhtyvään aatelistoon. 1930-luvun pörssiromahdus teki Kitty Linderin elämästä hyvin vaatimatonta. Hän eli naimattomana sukulaisten avun varassa vierashuoneissa, hotelleissa, matkustajakodeissa ja vuokrahuoneissa.

Linderin ja Mannerheimin viestinvaihto jatkui 1940-luvulle, mutta sen aiheena oli yleensä metsästys. Monikielinen Kitty Linder toimi Helsingin olympialaisissa tulkkina. Hän tuskin sai työstä palkkaa, mutta puhui kokemuksesta ylpeänä. Aatelisen kasvatuksensa mukaan hän suosi ranskan kieltä sekä ranskalaista kirjallisuutta ja musiikkia.

Gustaf Mannerheimin jälkeen Kitty Linderillä oli muitakin "kavaljeereja", mutta myöhempi miesystävä oli naimisissa. Linderiä pidettiin pidättyvänä, mutta omintakeisena ja poikamaisena.

Kitty kuoli 81-vuotiaana 4. tammikuuta 1969 Helsingissä yksinäisenä ja katkeran oloisena Pietarinkadun vanhainkodissa. Kun Mannerheim kuoli vuonna 1951, Kitty Linder oli vienyt ruusun avonaiseen arkkuun Suurkirkossa, kertoo veljenpoika Magnus Linder.

Populaarikulttuurin hahmo

Myöhemmin "Kitty" Linderistä on tullut Mannerheimista kertovan kirjallisuuden ja populaarikulttuurin hahmo. Ylen tuottamassa Keniassa kuvatussa 'Suomen Marsalkka' elokuvassa (2012) sodasta tultuaan Marski rakastuu Kitty Linderiin, joka kuitenkin vastaa kieltävästi Mannerheimin kosintaan. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä ja verkkosivuilla julkaistiin vuonna 2013 artikkeli käsitteli Kitty Linderin ja Gustaf Mannerheimin kirjeenvaihtoa ja romanssia. Viimeksi 2017 "Kitty" on esiintynyt Mannerheimin morsiaimmena Juha Vakkurin kirjassa ja näytelmässä Mannerheim ja saksalainen suudelma. "Hippunen romantiikkaa sivuille putoaa, kun vanheneva Mannerheim tapaa nuoren Kitty Linderin. Toisiaan he eivät saa. Mannerheim on pohjimmiltaan yksinäinen mies".

Lähteet:

Majatalon vaietut tarinat

Majatalon historiaa

Rauhalan synty

Menneen ajan matkailijoita

Kyllä Juuson aikaan oli toista!

Myllykosken synty

Juuson jälkeen

Elävä museokaupunki

Nykyajan matkailijoita

Muistoja mummo

Tattari – satu iltapuhteelle