Juuson jälkeen

Juuso Walden oli aikoinaan halunnut opiskella taiteilijaksi. Hänen isänsä kenraali Walden ei moisista haihatuksista pitänyt, sillä hän oli valmistellut poikaansa tehtaansa johtajaksi. Juuso lähetettiin kaupallisiin opintoihin Helsinkiin. Silti Juuso isänsä tietämättä suoritti iltaisin myös taideopintoja Ateneumin iltakoulussa. Kun kaupalliset opinnot opinnot eivät sujuneet toivotulla tavalla Juuso lähetettiin myyntitehtäviin.

Tultuaan sodan koittessa Yhtyneet paparitehtaat OY:n toimitusjohtajaksi Juuso ei tullut toimeen toisen omistajasuvun kanssa. Juuso oli perinyt isältään patruunahenkeä, johon kuului myös huoli työntekijöiden ja paikkakunnan hyvinvoinnista. Toinen omistajasuku, Bjönbergit olivat enemmän kiinnostuneet voiton maksimoinnista.

Kun Juuso poistui Myllykoskelta Yhtyneet Paperitehtaat muuttui Myllykoski OY:ksi. Juuson vasta valmistunut palatsi koki nöyryytyksen ja siitä tuli sepelivarasto. Myöhemmin 1970-luvulla rakennus lopulta viimeisteltiin ja siitä tuli asunto tusinalle tehtaan insinöörille. Myllykoski oy:n ylläpitämä urheiluseura Myllykosken pallo haastoi vuosien ajan Waldenin Yhtyneitten Paperitehtaitten rahoittaman Valkeakosken Hakan kilpaan jalkapallon mestaruudesta.

Kun Waldenit joutuivat lähtemään Valkeakoskelle, myös aiempia tehtaan hyvinvointiprojekteja alettiin purkaa. Tehtaan ympärille nousi aita ja työläisten piti nyt kulkea vartijoiden tarkastuksen läpi. Tehtaan sauna ja pyykkitupa lakkautettiin ja rakennus jäi tyhjilleen, kunnes tehdas päätti vetää radan urheilukentän juoksuratojen päälle. Uusi urheilukenttä rakennettiin entiselle Työväen urheiluseuran Tovereitten kentälle Saviniemeen. Nyt sai Mypa entisestä tehtaan saunasta urheiluseuran tilat.

Majatalon vaietut tarinat

Majatalon historiaa

Rauhalan synty

Menneen ajan matkailijoita

Kitty

Kyllä Juuson aikaan oli toista!

Myllykosken synty

Elävä museokaupunki

Nykyajan matkailijoita

Muistoja mummo

Tattari – satu iltapuhteelle