Supermarkten hebben iets tegen op goede producten

Tja, natuurlijk dit zal ontkend worden.

Een paar feiten c.q. beschrijvingen van situaties :

Natuurlijk is het allemaal toevallig. Het wordt gedaan met uw geld en met uw medeweten. Bewuste consumptie is wezenlijk noodzakelijk in deze tijd !

Oebrood lag in tal van winkels. In een haast gecoördineerde actie leek het wel lag het oerbrood er uit bij veel C1000 en Super de Boer winkels kort na dat oerbrood was overgestapt op de vermelding Biologisch op de verpakking.

Het brood was er gewoon niet meer, en zelfs bij heftig navragen kreeg je als antwoord dat er nu een eigen alternatief werd aangeboden. Zachter van structuur en niet bio . Waarom ?

Na nog langer vragen kon het eventueel nog wel besteld worden.

Steenovenbrood gebakken volgens Duits recept was enige tijd verkrijgbaar. Het liep absoluut. Eindelijk eens eetbaar brood wat ook nog een gezonde voedingswaarde heeft. Het steenovenbrood verdwijnt uit de schappen van de een op de andere dag en er komt niets vergelijkkbaars voor in de plaats.

Zevengranen pap van Molenaar SInds jaar en dag verkrijgbaar en zichtbaar goed lopend. Van de ene op de andere dag verdwenen bij Super de Boer en alle andere supermarkten. Nu alleen nog sporadisch verkrijgbaar bij de Aldi zover gezien.

Milupa staat er nu voor in de plaats. Anders, minder smakelijk en dat was er ook al !

1,5 liter sinaasappelsap van Appelsientje Overal verkrijgbaar. De pakken worden vervangen door eigen merk van C1000 en Super de Boer. Appelsientje alleen nog in liters (dus duurder) verkrijgbaar.

Fairtrade chocolade, bijzonder lekker. In een aantal supermarkten plat op de bovenste plank van de stelling of uit het zicht gelegd. Niet meer te zien wat het is want je ziet alleen de zijkant van de verpakking.

Biobananen enige tijd in de supermarkten. Bijzonder goed lopende. Nu moet je er naar zoeken en is het nog maar heel onregelmatig aanwezig of zelfs niet! Dubieuze vermeldingen als een groen kikkertje op stikkertjes geven geen duidelijkheid !

Andere biogroenten ? Sterk wisselend. Weet bijna nooit wat er is buiten wortels.

Een enkele positieve uitzondering.

Biogarde ooit een revolutionair product. Drie soorten bacterien in een ideale combinatie in een zuivelprodukt. Goed van smaak, goed te prodcueren. In stand- vorm, wat dikker, en in roer- vorm, wat dunner.

Eerst verdween de stand langzaam uit de schappen, Vervolgens komt er bi- garde (Letop; een letter verschil !) in de schappen. Minder van kwaliteit, met een bacteriestam minder. Zodoende minder werkzaam effectief voor een goede darmflora. Vervolgens worden wij overspoeld met dure Jakult achtige drankjes die ook iets zouden doen.... Duurder en wat het ergste is:

Wat zijn daarvan de ingredienten ? Water, magere melk, glucose-fructosesiroop, zoetstoffen (maltitolsiroop, aspartaam), dextrine, aroma's, voedingszuur (citroenzuur) en de actieve Lactobacillus casei Shirota. Bron: Link

Alle zoete ingrediënten zijn nu juist die stoffen welke je niet moet hebben voor een gezonde darmflora !

Appelpuree Koelman

Gemaakt van appels voor 100%

Verdwenen uit het schap bij De Boer. Geen alternatief voor teruggekomen. Zomer 2010

Bij navraag waarschijnlijk dat een andere producent schapruimte heeft gekocht. Hoezo de consument bepaald of de klant is koning?? Kun je dit soort stappen corruptie en manipulatie noemen ?

Supers draaien duurzame kaas de nek om Link MVO nieuws 6 oktober 2009

"Verschillende supermarkten, zoals Jumbo, Spar, Plus en Dirk, hebben Beemsterkaas uit de schappen gehaald. Daarmee draaien de supermarkten duurzame boeren van producent Cono de nek om.

Cono, de producent van Beemster, is voorloper op het gebied van duurzaamheid. Cono koopt namelijk haar veevoer (soja) op een duurzame manier in. Eerder dit jaar heeft Cono daarvoor een overeenkomst gesloten met onder andere Natuur en Milieu. De zuivelproducent koopt nu soja waarvoor geen tropisch bos gekapt hoeft te worden. Met dit veevoer produceren ze niet alleen Beemster, maar ook het ijs van Ben & Jerry wordt er mee gemaakt.

Natuur en Milieu roept de Superunie, met de Jumbo, Spar, Plus en Dirk, op om zich van haar duurzame kant te laten zien en Beemsterkaas gewoon weer in de schappen te le! ggen voor een eerlijke prijs."

Rijstemelk en Sojamelk. Al jaren verkrijgbaar onder diverse merken. Opvallend punt; het is nogal duur. Variatie van 1,50 tot 2,75 de liter. In Duitsland; Bio soja Rijstdrink voor 0,89 de liter bij de Plus winkels.

Wie maakt en bepaald dit beleid ? Is het beleid en waarom ? Is het anno bijna 2010 duidelijk dat bio beter is ?! en de toekomst heeft ?! Is de supermarkt er werkelijk voor zijn klanten ?

Laat dat dan eens zien !

Jongeren willen wel biologisch De Telegraaf - ‎2 okt. 2009‎

Ze associëren 'biologisch' met vers, diervriendelijk en gezond. Alleen vinden ze de meeste biologische producten wel duur. Dat blijkt uit onderzoek dat LEI ... Jongeren denken positief over biologisch eten Friesch Dagblad

Sterke groei biologische melkveehouderij te verwachten Link

"Waar de markt voor gangbare zuivel dit jaar niet of beperkt is gegroeid, is de consumptie van biologische zuivel in Nederland dit jaar 5 tot 6 procent toegenomen, weet Cruijsen. "Ondanks de crisis." Hij is ervan verzekerd dat dit ook de komende jaren zo blijft."

Biologisch in diverse merken waaronder Knorr in opmars Link

".....Ook bij andere A-merken in binnen- en buitenland zien we biologische varianten in het assortiment instromen. Denk aan bijvoorbeeld Tchibo, Iglo, Beemster, Haribo, Ritter Sport, Knorr, Olvarit en Arla in Denemarken. Ook kledingzaken als C&A, HEMA en H&M voeren een biologisch assortiment.

Biologische producten worden door meer dan de helft van de winkelende consument met enige regelmaat gekocht. Tachtig procent doet dat in de supermarkt, twintig procent in de speciaalzaak. Het lijkt dus een heel logische stap dat A-merken, die doorgaans de trendsetters zijn in assortimentsontwikkeling, als eerste biologische varianten aanbrengen. Biologische huismerken van supermarkten zijn er in Nederland in vergelijking met het buitenland opvallend weinig en eigenlijk alleen bij Albert Heijn (Puur & Eerlijk). De Task Force MBL verwacht in Nederland ruimte voor verdere groei van biologisch door het ontwikkelen van onderscheidende (huis)merken."

Bio is ook gezonder Link

Eind augustus werden in Duitsland door het FiBL (het Duitse onderzoeksbureau naar biologische landbouw) en de DNR (de Duitse Natuurbeschermingsorganisatie ) de resultaten bekend gemaakt van kwaliteitsonderzoek naar het verschil tussen biologische en gangbare producten, waaruit bleek dat biologische groenten meer voedingsstoffen, zoals vitaminen, bio-actieve stoffen en anti-oxidanten, bevatten. Rond diezelfde tijd verscheen een uitgebreid onderzoek van de hand van het Franse instituut voor voedselveiligheid, de AFSSA. In de bespreking van dit onderzoek wordt naar voren gebracht dat door de intensieve land- en tuinbouw de hoeveelheid voedingsstoffen in gangbaar voedsel vermindert.

In plantaardige biologische producten worden volgens dit onderzoek naar verhouding meer droge stoffen en mineralen aangetroffen, en de biologische groenten en fruit bevatten daarnaast meer anti-oxidanten. De dierlijke producten van biologische herkomst bevatten meer onverzadigde vetten en vetzuren dan in gangbare dierlijke producten. Andere belangrijke onderzoeksresultaten zijn de afwezigheid van bestrijdingsmiddelen op biologische producten en het lage nitraatgehalte in biologische groenten.

En misschien is dit wel een beter optie Link

"Zich organiseren om biologische producten te kopen zonder zich te ruïneren. Dat bieden de FoodCoops. De "voedselcoöperaties" zijn met name in Duitsland succesvol bij adepten van het credo "bio voor iedereen". Het is gedaan met de wekelijkse tocht naar de supermarkt. In Duitsland mijdt de lekkerbek die biologisch wil eten meer en meer de grote supermarkten en richt zich op de FoodCoops, ”voedselcoöperaties”......

De organisatie van de FoodCoops is namelijk gebaseerd op de bereidwilligheid van hun leden. Zo neemt Daniela, studente culturele antropologie uit Münster, haar aandeel in het werk op zich: de producten worden in haar appartement afgeleverd en gecontroleerd. Dan verdeelt zij de producten onder de leden, die bij haar thuis hun bestelling af komen halen. De coöperatie in Münster heeft zelfs een eigen systeem voor bestellen via internet ontwikkeld. Op de site is het niet alleen mogelijk je boodschappenmand te vullen, maar ook je facturen te vergelijken. Ieder lid moet om te beginnen een eerste bijdrage storten, en vervolgens kan er zoveel als gewenst worden besteld. Iedereen trekt de kosten van zijn saldo af, maar dit wordt niet gecontroleerd. Het systeem van de FoodCoops is gebaseerd op onderling vertrouwen tussen de leden. "

De consument aan de slag.

Op verzoek is het geven van een lezing mogelijk tav de diverse onderwerpen genoemd in deze website. Ook persoonlijk advies en begeleiding. Neem contact via ons onderstaande emailadres en bekijk onze inleidende pagina Link voor een meer compleet beeld van ons werk. Ons cursus- en activiteitenoverzicht Link

De toekomst is aan jou !

NBAnatuurlijk@gmail.com

................................................................................................................................................... NBA

Laatst bijgewerkt: Zomer 2010 © Copyright Syntax NBA 2009 e.v. Alle menselijke rechten voorbehouden

Deze pagina is voortdurend in opbouw. Uw vragen, aanvullingen of opmerkingen zijn welkom: NBAnatuurlijk@gmail.com