Migració

1) Seguiment de desplaçaments mitjançant recuperacions d'individus marcats amb anelles metàl·liques

Fins ara s'han obtingut poques recuperacions de polls marcats al niu i posteriorment trobats en altres localitats. Alguns adults s'han controlat d'un any per l'altre en les mateixes localitats.

Figura 1. Latituds d'anellament versus latituds de recuperació (font a partir de les dades de recuperació de l'Oficina de Especies Migratorias).

Figura 2. Longevitat dels individus la mitjana ronda els 1,4 anys i el més vells uns 6 anys i mig (font a partir de les dades de recuperació de l'Oficina de Especies Migratorias).

Figura 3. Distàncies de recuperació del xot. La majoria són recuperacions al mateix lloc però n'hi ha de llarga distància, de fins a 1600 km (font a partir de les dades de recuperació de l'Oficina de Especies Migratorias).

2) Seguiment de les rutes migratòries mitjançant l'ús de geolocalitzadors

Amb la idea de poder determinar/afinar millor en el coneixement de quines són les rutes de migració i, sobretot, quina és l'àrea d'hivernada dels xots d'Osona i d'altres localitats catalanes, l'any 2008 es va encetar un marcatge de xots amb geolocalitzadors.

Figura 1. Com col·locar un geolocalitzador a la pota d'un xot (fixeu-vos amb la cèl·lula fotovoltaica cap a l'exterior). Les dimensions són les adequades per a l'espècie: pesa 2 g i les dimensions de l'aparell no destorben a l'ocell per capturar les preses.

Figura 2. Un cop col·locat el geolocalitzador es pot veure com li queda al xot.

Cronologia del marcatge i recuperació:

L'estiu del 2008 es van col·locar 6 geolocalitzadors figures 1 i 2 per a seguir el desplaçament dels xots marcats al llarg d'un any.

L'estiu 2009 vam poder recuperar un sol geolocalitzador (falten els altres 5! ... que esperem recuperar aquest any vinent).

L'estiu de 2010 no vam poder recuperar cap geolocalitzador. Quan havíem de recuperar-ne ens van robar la caixa!!! ...amb 4 polls anellats a punt d'escapar-se.

L'estiu de 2011 hem recuperat el geolocalitzador de la femella que va ocupar la caixa que ens van robar l'any passat. D'una manera sorprenent, més que res pel fet que ja no ens esperàvem tornar-la a recuperar, vam capturar aquesta femella dins d'una altra caixa propera. Fet que ens va alegrar molt. Llegiu-ne més a la següent entrada al bloc de La Xuta

A la següent figura podeu visualitzar les dades del primer geolocalitzador recuperat.

Figura 3. Mapa del primer geolocalitzador recuperat amb les dades sense depurar.

3) Utilització de marcadors per a determinar àrees de cria vs àrees on passen l'hivern