Zuid-Afrika

Onze reis naar Zuid-Afrika startte op 19 -11- 2005.

reisroute

Onder leiding van onze fantastische gids, hier aan onze voeten op de groepsfoto, hebben we van de rondreis genoten.

19 november 2005 BRUSSEL – Frankfurt - JOHANNESBURGvlucht: LH 4587 (19u00 - 20u00)

vlucht: LH 572 (22u45 - 10u00)

Vertrek vanuit Zaventem per regelmatige lijnvlucht van Lufthansa naar Frankfurt.

Van daaruit met een non stop lijnvlucht naar Johannesburg.

20 en 21 november 2005

s' Morgens aankomst in de internationale luchthaven van Johannesburg, de toegangspoort tot de prachtige natuurgebieden van de Gauteng provincie.We werden er opgewacht door een nederlandstalige, lieve en héél deskundige gids, haar enorme kennis mochten we met haar delen tijdens onze rondreis.

Na de verplichte formaliteiten reden we noordelijk in de richting van het 150 km lang, uitgestrekte Waterberg-plateau. Dit immens gebied behoort tot één van de grootste wildernisgebieden in Zuid-Afrika. Hier ligt het 8000ha groot, private Entabeni Game Reserve. Dit is een eco-gebied met prachtige vergezichten, groene bush begroeiing, onbezoedelde ravijnen en rijk beboste heuvels.

We verbleven in dit volledig malaria-vrije natuurreservaat in de elegante ENTABENI EARTHSONG LODGE.

s' Namiddag genoten we van onze eerste 4X4 SAFARI in de laagvlakte van het WATERBERGPLATEAU

Zo'n eerste safari , onder leiding van een ervaren ranger is een unieke belevenis.

Zowel de namiddagsafari de eerste dag als de ochtend- en namiddagsafari op de tweede dag van ons verblijf ondernamen we in open 4x4-terreinwagens. We gingen op zoek naar de “Big Five” zijnde: olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn. De tweede dag liep onze route langs een indrukwekkende kloof , grootste stijgingspercentage 46 %, naar de uitgestrekte hoogvlakte waar een indrukwekkend , reusachtige monoliet het ganse plateau beheerst, deze monoliet schenkt trouwens zijn naam aan de Game Reserve.

De goden waren ons goed gezind tijdens onze eerste safari's en we kregen een overvloed aan dieren te aanschouwen. Hier een greep uit mijn aantekeningen : rode jakhals met roedel, nijlpaarden , leeuwenpaar met twee welpen, secretarisvogel, blauwe valk die juist een prooi had verschalkt en dat hapje op een vijftal meter van ons in een boom verorberde, witte neushoorns met kalf, een waterleguaan van ongeveer een meter groot, gitzwarte duizendpoot dertig cm groot, impala's, gnoe's, mannetjes struisvogel met rode bek en rode schenen, koedoe's, rode hert antilope, waterbok, wrattenzwijnen , elanden (dat zijn de grootste antilopensoort in Z.A.), klipspringer (is de balerina op de rotsen), blauwe aap - die zijn naam dankt aan de kleur van zijn teelballen .

Het was werkelijk overweldigend dit allemaal te beleven!

22 en 23 novermber 2005

Na het ontbijt ging het richting Tzaneen waar we een stop maakten aan de Magoebaskloof, is een van de mooiste ravijnen van Zuid-Afrika. We gebruikten deze mooie locatie voor onze picknicklunch.

Onze eindbestemming was 60 km verder, het Edeni Game Reserve. Dit 21 000ha groot privaat reservaat bestaat uit een ongeschonden bushvegetatie, typisch voor het laagland.

In dat Game Resere kan men de “Big Five” spotten en met enig geluk zelfs de “Magnificent Seven”(+ wilde hond en cheeta) waarnemen! Voor ons bleef het bij o.a.olifant, buffel , neushoorn, leeuw en jachtluipaard.Een werkelijk uitzonderlijk gebeuren op deze korte tijdsspanne.

Tijdens ons 2-daags verblijf logeerden we in de prachtige in natuurhout opgetrokken lodges met alle comfort van de vijfsterren “EDENI RIVER LODGE”, idyllisch gelegen aan de oevers van de Makhutswi rivier, temidden het natuurschoon.

Al onze safari’s werden gereden in open 4x4-jeeps.

24 november 2005

MPUMALANGA PANORAMAROUTE

EDENI GR - WHITE RIVER

Na het ontbijt legden we een gedeelte af van de Mpumalanga-panoramaroute doorheen de Drakensbergen en langs diepe ravijnen van de Blijderivier canyon. Deze rivier heeft een verval van 1000 m in slechts 20 km. We maakten onder andere een stop bij de befaamde Bourke's Luck Potholes-waar enorme hoeveelheden goud werden gevonden, een reeks van diepe cilindrische spoelgaten in rotsen die de rivieren de Blyde en de Treur in de rotsbodem hebben uitgesleten. Men kan duidelijk de vrijgekomen chromietlagen bewonderen in de kalkveldspaat, een unicum voor geologen. Meerdere kleinere bruggetjes maken het mogelijk om al die natuurpracht van nabij te bewonderen.

Eveneens indrukwekkend is een spectaculaire, vijftig meter naar beneden donderende waterval. De omgeving wordt gedomineerd door 3 bergtoppen: de 3 gezusters.

Onze eindbestemming die dag was White River, waar we twee nachten logeerden in de schitterende vijfsterren JATINGA COUNTRY LODGE, gelegen in een oase van groen aan de rivierkant. De koloniale en tegelijk luxueuze sfeer die deze volledig gerenoveerde lodge uitstraalt en de culinaire keuken, maakten ons verblijf tot een onvergetelijk gebeuren.

25 november 2005

EEN GANSE DAG PER OPEN 4X4 JEEPS DOORHEEN KRUGER NATIONAAL PARK

Om acht uur reden we naar het Krugerpark. Sinds de stichting leeft binnen de grenzen van dit 2 miljoen ha grote natuurpark de belangrijkste fauna van Zuid-Afrika's laagland.

Gezien de uitgestrektheid van dit enorm natuurgebied komen er verschillende biotopen voor naargelang de bodemsamenstelling, de begroeiing en jaarlijkse neerslag. We lieten de bus achter aan de inkompoort en namen plaats in onze open 4x4-safari-jeeps, waardoor we alle mogelijkheden ideaal konden benutten om foto's te maken. In de open jeeps voelden we het directe contact met het wildleven, als de dieren op korte afstand werden benaderd. We doorkruisten het zuidelijke deel van het park dat bekend staat voor zijn grote verscheidenheid aan wildleven.

Ofschoon leeuwen overal in het park kunnen worden waargenomen, komen zij vooral voor in het centrale en zuidelijk deel. Kuddes Afrikaanse buffels en wildebeesten, sierlijke impala's, kudu’s, antilopen en statige giraffen grazen hier in uitgestrekte graslanden, terwijl zij worden belaagd door hyena's en cheeta’s.

Wij hebben op onze tocht door het park een groot aantal olifanten ontmoet , evenals een enorme kudde van een vierhonderdtal buffels, volgens onze ranger . Tevens waren we er vanop een vijhonderdtal meter afstand getuige van, hoe vier leeuwen zich tegoed deden aan een gevelde neushoorn. We hadden tevens het geluk van kortbij getuige te mogen zijn van de geboorte van een impala, een beeld dat ik wellicht voor de rest van mijn dagen zal behouden.

In onvervalste safaristijl genoten we van een heerlijke picknicklunch in het park, een speciale atractie bij deze lunch kwam uit onverwachte hoek : een ijsvogel kon er maar niet genoeg van krijgen zichzelf te bewonderen in de spiegel van onze jeep.

Verder op deze safari ontmoetten we o.a.: allerlei antilopen, bavianen, zebra's, giraffen, neushoorns, en niet te vergeten een hyena welp

26 november 2005

WHITE RIVER - MKUZI

Na het ontbijt vertrokken we voor een trip -van noord naar zuid- door Swaziland, één van de kleinste koninkrijkjes in de wereld.

De economie van dit kleine land steunt vooral op een extensieve bosbouw, het verbouwen van tropische vruchten en vele suikerrietplantages

Geografisch gezien bestaat Swaziland uit meerdere afwisselende landschapzones.

Terug in Zuid-Afrika (provincie KwaZulu Natal), begaven we ons op het grondgebied van de trotse Zoeloes.

In Mkuzi logeerden we in de GHOST MOUNTAIN INN, gelegen aan de voet van de benevelde Ghost Mountain nabij het Mkuzi Game Reserve, hier werden we s'avonds vergast op een originele zoeloedans in traditionele klederdracht.

27 november 2005

MKUZI – DRAKENSBERGEN

Na het ontbijt reden we richting “The Battlefields”, het gebied waar destijds hevige oorlogen werden uitgevochten tussen de Zoeloe’s en de voortrekkers, maar ook de roodhemden of Engelsen vochten hier zware veldslagen uit. We reden door een zeer afwisselend landschap met prachtige vergezichten naar Dundee. Deze stad werd gesticht in 1882, na het ontdekken van rijke steenkoolvelden, die nog steeds gexploiteerd worden. Op deze "Slagvelden Route" maakten we een stop aan het Bloedrivier monument, een indrukwekkend ‘laager’ (cirkel van ossenwagens) met niet minder dan 64 bronzen ossenwagens. Dit monument herdenkt de historische slag op 16 december 1838

waarbij duizenden zoeloestrijders sneuvelden tegen een groep van 464 Voortrekkers. De Voortrekkers wilden hiermee de moord op hun leider, Piet Relief, door Dingaan, de Zoeloeleider, wreken. 16 december is in ZA een nationale feestdag (dag van de verzoening).

Vervolgens bezochten we het “Battle of Talana” museum gelegen op een vroeger slagveld. Hier speelde zich in 1899 de eerste slag van de 2de boerenoorlog tussen de Boeren en de Engelsen af, waarbij de Boeren wonnen.

Dicht bij Dundee ligt ook het slagveld van Majuba. Hier versloegen in 1881 de Boeren de Engelsen, wat het einde betekende van de 1ste Boerenoorlog.

Naarmate we het imposante massief van de Drakensbergen naderden, genoten we van de wisselende vergezichten. De "Muur van Speren", biedt net zo'n woeste aanblik als hun naam doet vermoeden. Dit bijna 2000 km lange gebergte in basaltrots, met talloze grillige toppen tot 3400 m hoog, vormt de ruggengraat van Zuid-Afrika. Gelegen in het hart van het mooie noordelijk Drakensbergmassief met zicht op het indrukwekkende amfitheater, logeerden we in de schitterende vijfsterren MONTUSI MOUNTAIN LODGE opgetrokken uit afzonderlijke luxe-bungalows.

We genoten alvast van de immense panorama’s!

29 november 2005

DRAKENSBERGEN - PORT ELIZABETH

Om acht uur in de morgen vertrokken we naar het Golden Gate hooglandpark dat één van de meest spectaculaire landschappen van Zuid-Afrika biedt. Dit 11.600 ha groot nationaal park dankt zijn naam aan de gestreepte zandsteenformaties die bij zonsondergang opgloeien als goud. Door oxydering zijn prachtige gele, oranje en rode kleuren ontstaan. Deze bergreeks, ook wel Maluti's genoemd, ligt aan de oostgrens van de provincie Vrijstaat en vloeit samen met de verweerde Drakensbergen. De westelijke ingang wordt aan weerszijden gedomineerd door twee rotsen van meer dan honderd meter hoog.

Samen vormen zij de Golden Gate. In deze hooglandhabitat huist een verscheidenheid aan zoogdieren. Antilopen, buffels, gnoes, bokken en zebra's bevolken de vlakten. De zwarte arend alsook de zeldzame lammergier en kale ibis nestelen zich in de warme schaduwplekjes van deze gepolijste rotswanden.We hielden halt aan de voet van de indrukwekkende Brandwag schildwachtrots. Hoewel vooral beroemd voor zijn hallucinante vergezichten, kan het park ook prat gaan op een gevarieerd wildleven. 's Zomers staan in dit park de vuurlelies, de rode karmozijnbessen, de witte aronskelken en tal van andere wilde bloemen in bloei, terwijl in de herfst de bomen dan weer gehuld zijn in schitterende gele, rode en groene kleuren. Aansluitend werden we overgebracht naar de luchthaven van Johannesburg voor een binnenlandse vlucht naar Port Elizabeth (duur: 1u45). Onze landing, die werd ingezet van boven de Indische oceaan , was er een met héél veeeel... turbulentie. We overnachtten in het LA PROVENCE hotel. Dit hotel in mediterrane stijl vormt een oase van rust aan de kust van Port Elizabeth en is tevens gerenommeerd om haar keuken.

DE TUINROUTE

30 november 2005

PORT ELIZABETH - PLETTENBERG

In de ochtend legden we een eerste stukje van de tuinroute af en maakten een stop aan de Paul Sauer Brug

om de Stormsrivier canyon te bewonderen. De dag was ingezet met regen en dat zou spijtig genoeg de hele dag duren. De route loopt langs de kust en bood meerdere spectaculaire panorama's, ondanks de regen. Een tocht langs de tuinroute is ongemeen boeiend . Zij dankt haar naam aan de gevarieerde flora, die het hele jaar door bloeit. De meren en ongerepte lagunes van het gebied oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. De ruwe kuststrook, gekenmerkt door een opeenvolging van baaien, stranden, klippen en kapen verbindt het ene vakantieoord met het andere. In het Tsitsikamma Nationaal Park strekten we de benen en maakten een wandeling door de ruige natuur van het Tsitsikammawoud met haar 800 jaar oude en 50 meter hoge Yellowwoodbomen, naar de spectaculaire hangbrug die de riviermonding overbrugt. Het is een hele sensatie en het geeft een speciaal gevoel de brug over te steken.

Langs de ‘Old Passes Route’ slingert de weg langs diepblauwe meren en romantische valleien. Tussen Knysna en Plettenberg Bay rijden we naar de gracieuze, in Kaaphollandse stijl gebouwde, LAIRD’S LODGE. Deze exclusieve lodge die gekend is voor de uitstekende culinaire maaltijden die het zijn gasten aanbiedt deed zijn naam alle eer aan. We genoten er dan ook van overheerlijke maaltijden, die ons in het smaakvolle interieur werden geserveerd.

01 december 2005

PLETTENBERG

Na het ontbijt bezochten we Plettenberg Bay.

Na een schipbreuk hadden destijds de eerste Europeanen zich hier voor een aantal maanden gevestigd.

We maakten een ontspannende strandwandeling, dikwijls worden dolfijnen langsheen de kustlijn opgemerkt maar wij hadden echter geen geluk en moesten het stellen met een pelsrob die lag te zonnen.

Hierna gingen we op bezoek bij de inwoners van een lokaal “township”. Een rondleiding leerde ons meer over de levensomstandigheden van een groot deel van de zwarte bevolking en hun langzame integratie in het “nieuwe Zuid-Afrika”. Vervolgens wachtte ons een mooie boottocht op de Keurboomsrivier. Op de privaat boot werd ons in een prachtig natuurkader de lunch aangeboden.

Het avondmaal en de overnachting genoten we in de uitzonderlijke Laird's Lodge.

PLETTENBERG – SWARTBERGPAS

We reden naar het pittoreske kustplaatsje, Knysna. We namen de tijd om in dit aangenaam stadje rustig te flaneren. In de namiddag zetten we de reis verder over de Outeniquabergen richting de Kleine Karoo. Verschillende gebouwen uit de tijd van de verenrage in deze regio in het begin van deze eeuw, staan er nog steeds. De handel in deze kostbare veren was zo lucratief dat de struisvogelfokkers ‘verenbaronnen’ werden genoemd en hun imposante Victoriaanse huizen 'verenpaleizen'. We kregen een rondleiding op een echte struisvogelfokkerij. In dit wereldcentrum van struisvogelkweek, zagen we de evolutie van nest tot vederbehandeling. Vandaar ging de reis naar de Swartbergpas waar we verbleven in de Swartberg Country Manor, gelegen in een prachtig natuurdecor.

Swartberg Country Manor

03 december 2005

SWARTBERGPAS-SWELLENDAM

In de ochtend rijden we via Barrydale richting Swellendam. We bezoeken het historisch stadje met de authentieke “Drostdij”, het fraaiste voorbeeld van Kaap-Hollandse bouwkunst. Na de middag volgden we de route langs Paarl om Stellenbosch te bereiken. Daar verbleven we twee nachten in het gerenoveerde D'OUWE WERF hotel, de oudste “Inn” van Zuid-Afrika, dat thans een geklasseerd monument is. De inrichting van de sfeervolle kamers is Georgiaans gestileerd. In deze atmosfeer van antiek meubilair en massieve houten plafonds komt het rijke verleden van Zuid-Afrika tot leven.

04 december 2005

STELLENBOSCH

Nadat onze gids geïnformeerd had naar de weersgesteldheid op de Tafelberg, reden we na het ontbijt naar Kaapstad.

De Tafelberg is de bekendste bezienswaardigheid van de provincie, gelegen aan de noordelijke kant van het Kaaps Schiereiland, strekt deze bergachtige landtong zich uit tot Kaap de Goede Hoop. Heel frequent hangt een schijnbaar onbeweeglijke wolk als een tafelkleed over de top van de Tafelberg. Maar...het weer was prachtig, en we namen de kabellift naar de top van de berg, een unieke ervaring in een uitzonderlijk knap decor. Het panoramisch uitzicht was overweldigend, een waar lappendeken van kleurlingenwijken, de haven met de Waterfront en de onmetelijke oceaan. Deze kleurenpracht werd bekroond met drie heuvels. Op één van hen, Signal Hill, werden vroeger signalen naar de schepen doorgegeven. In de verte zagen we het Kaaps schiereiland en Robbeneiland opdoemen. Onvergetelijk!

Vervolgens reden we langs een panoramische route naar Franschhoek.

Hier heerst een ideaal klimaat voor het kweken van druiven. We werden dan ook omgeven door een immens lappendeken van wijngaarden in rode en gele kleuren. Deze vruchtbare streek is ook geschikt voor olijventeelt en voor de alom gekende Kaapse appelboomgaarden.

Het klimaat in Stellenbosch en omgeving evolueert van het koele kustgebied naar het warmere binnenland.

Deze verschillen zorgen voor een uitgebreide variatie wijnen van porto tot dessertwijn naast de klassieke keuze uit rode, rosé en witte wijnen. De ‘wineries’ zijn vaak idyllisch gelegen en hebben prachtige Kaap-Hollandse gevels.

We bezochten het gekende historische wijnhuis Bosschendal

Daarna ging het terug naar Stellenbosch waar we het historische centrum van de stad bezochten. Stellenbosch bekoort elke bezoeker door zijn witte gevels in Kaap-Hollandse bouwstijl, temidden oude eiken die de lanen sieren. We zagen verschillende gevels die klinkende namen als ‘leg-of-mutton’, ‘bolbol’ en ‘holbol’ dragen.

05 december 2005

STELLENBOSCH - KAAPSTAD

Na het ontbijt ging de rit richting Kaapstad, maar eerst stond een bezoek, met wijnproeven, op een historische wijnlandgoed op het programma.

Daarna was er tijd voor een wandeling in het centrum van Kaapstad en zo leerden we een stuk van deze aantrekkelijke wereldstad met haar imposante gebouwen kennen.We verbleven in het stijlvolle THE COMMODORE hotel, dat ideaal gelegen is vlakbij het Victoria en Alfred Waterfront. Het uitgaansleven concentreert zich rond deze twee oude havengebieden van de Tafelbaai. Men kan er rustig flaneren langs rustieke visrestaurantjes, terrasjes en tot winkels omgevormde pakhuizen en genieten van de aangename sfeer.

06 december 2005

KAAPSTAD

Het Kaapse Schiereiland dat we vandaag bezochten, is eigenlijk een volledig land in miniatuurvorm. Naast de voorsteden vonden we er de drukke haven in de Tafelbaai en de vele vissersdorpjes. De eerste stop maakten we in Camps Bay, waar een rotsachtige kust een dramatisch karakter uitstraalt en we een prachtig uitzicht hadden op de “Twaalf Apostelenberg”. We reden verder naar Houtbaai, een belangrijke vissershaven, waar vooral op kreeft en zeesnoek wordt gevist. Hier maakten we een cruise naar het duikereiland, wat ons toeliet de speelse Kaapse pelsrobben van zeer nabij te bezichtigen.

Hierna zetten we onze weg verder met als volgende halte Simonsstad, een sympathiek stadje door zijn smalle straatjes en ouderwetse pubs. In Boulders daalden we af naar het strand, om de steeds groeiende kolonie van ezelpinguïns waar te nemen als ze waggelend naar zee trekken of de wacht optrekken bij hun verscholen nesten onder de dichte duinbegroeiing. Vanop een houten plankenvloer konden we op verschillende plaatsen de gedragingen van deze koddige diertjes gemakkelijk van nabij gadeslaan. Daarna via Valsbaai bereikten we het ‘Kaap de Goede Hoop’ natuurreservaat. Het unieke fijnbos is het leefgebied van groepen bavianen, antilopen en verscheidene vogelsoorten. Tevens groeien er meer dan 2500 verschillende plantensoorten. Vanop de beroemde punt van de Kaap, hadden we een onvergetelijk uitzicht over de Kaap en de ruwe rotskust, waartegen de golven van de oceaan opbeukten. Kaapse stormen waren vroeger gevreesd door schippers die de Kaap moesten omzeilen en vele schepen sloegen te pletter en gingen ten onder in de wilde golfstroom.

07 december 2005

KAAPSTAD – FRANKFURT

We genoten nog van een vrije voormiddag aan de Waterfront.

In de namiddag werden we overgebracht naar de luchthaven, waar we de rechtstreekse lijnvlucht van Lufthansa namen naar Frankfurt,

vlucht: LH 577 (18u40 - 05u30)

08 december 2005

FRANKFURT - BRUSSEL

vlucht: LH 4570 (07u10 - 08u05)

Heel kalme en voorspoedige terugreis gehad !

fotoalbum

Top