Πανίδα της Περιοχής

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ (Χοχλιοί)

Ερμαφρόδιτο είδος που γεννούν 60 – 120 αυγά έκαστο και γι’ αυτό συναντιούνται σε μεγάλες ποσότητες. Μαγειρεύονται με ποικίλους τρόπους και προτιμώνται οι ασπριδεροί (ψαροί) οι οποίοι ζουν σε βραχώδη εδάφη.

ΠΟΥΛΙΑ

Ενδημικά πουλιά:

Πέρδικες, κοτσυφοί, τρουλίτες, σπουργίτες, αγριοπερίστερα, σκλόπες (κουκουβάγιες), γεράκια, κόρακες και άλλα όρνια

Αποδημητικά πουλιά:

Ποταμίδες (αηδόνια), κούκοι, ζυγαρδέλια, σταρίθρες, ασπρόκολοι, μαυροπούλια, χελιδόνια, καλογρίδια, ασφρίκταλοι, τρυγόνια, ορτύκια, κουκλοπετεινοί, συκοφάδες

Στο έδαφος κτίζουν τη φωλιά τους οι πέρδικες, οι τρουλίτες, οι σταρίθρες και η αλκυόνη.

‘Όλα τα υπόλοιπα σε βλάστηση μικρών θάμνων, μεγάλων δέντρων, σε κουφάλες δέντρων και τρύπες βράχων. Τα άγρια περιστέρια σε παραθαλάσσιους βράχους.

Τα περισσότερα αυγά γεννά το μικρόσωμο καλογρίδι (25), ακολουθεί η πέρδικα με 24, όλα τα υπόλοιπα από δύο έως οκτώ.

Μονάχα η νυχτερίδα γεννά θηλαστικά.

Όμορφο κελάηδημα έχει ο κότσυφας, το ζυγαρδέλι, οι ασπρόκολοι και οι πέρδικες.

Όμως ο βασιλιάς της λαλιάς και των ασμάτων είναι το αηδόνι ή ποταμίδα. Οι μουσικολόγοι λένε ότι έχει 24 στροφές η φωνή του. Το μήκος του είναι 17 εκατοστά, έχει χρώμα σταχτί με λίγο κόκκινο φτέρωμα στην ουρά. Έρχεται τον Απρίλιο και φεύγει το Σεπτέμβριο, γεννά δυο φορές το χρόνο από δυο αυγά. Λέγεται ότι μόλις το βάλουν σε κλουβί πεθαίνει. Δε μπόρεσα ποτέ να εντοπίσω φωλιά του. Παλιότερα υπήρχαν πολλά στον Ακουμιανό ποταμό και στο ρυάκι του Μυλόριακου.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανευρέθηκαν φωλιές σε μεγάλα βάτα με 4 και 5 αυγά. Το ίδιο αναφέρεται και στον "θαυμαστό κόσμο των ζώων", τόμος 4ος, σελίδα 258, ότι το αηδόνι γεννά 4-5 αυγά.

ΑΓΡΙΑ ΝΥΚΤΟΒΙΑ ΖΩΑ

Ο λαγός γεννά πολλές φορές το χρόνο από 1-4 μικρά. Τα χωρίζει αμέσως σε απόσταση μακριά το ένα από το άλλο. Είναι ζώο που φοβάται κι έχει όπλο το δυνατό του τρέξιμο. Σε περίπτωση κινδύνου προτιμά τον ανήφορο, επειδή τα πίσω πόδια του είναι τριπλάσια σε μέγεθος.

Ο ασβός ή άρκαλος είναι ζώο δυνατό που γεννά 3-5 μικρά την άνοιξη.

Η ζουρίδα είναι όμορφο ζώο με πολύ μεγάλη ουρά, που γεννά δυο μικρά το χειμώνα. Πριν από 60 περίπου χρόνια το δέρμα της άξιζε μια χρυσή λίρα. Τώρα δεν έχει καμιά αξία. Έτσι δεν καταδιώκεται πια και ο πληθυσμός της έχει μεγαλώσει πολύ. Κυνηγά τα πουλιά και τις φωλιές τους με κίνδυνο την εξαφάνιση πολλών από αυτά.. Επίσης πνίγει τις κότες που εκτρέφονται στα σπίτια των κατοίκων.

Ο σκαντζόχοιρος γεννά το καλοκαίρι 3-6 μικρά. Έχει όπλο τα αγκάθια του.

Η καλλιγιαννού (νυφίτσα) κυκλοφορεί μέρα και νύκτα. Είναι μικρόσωμο ζώο, όμως πνίγει τις κότες, τα κουνέλια ακόμη και τους λαγούς.