Μέθοδος Νοητικής απεικόνισης ρόλου

                                                                                   Giannis Lilis



Γιατί κάνουμε πρόβες ; Για να μάθουμε τα λόγια; Έχετε  ακούσει που λένε να <κατέβει> ο ρόλος ή ακόμα δεν έχει <κατέβει> δεν έχει <ωριμάσει> ο ρόλος. Να κατέβει που ; Mα φυσικά εννοούμε να νιώσουμε τον ρόλο μέσα μας ,τα συναισθήματα ,να γίνουμε ο ρόλος. Αυτό ακριβώς κάνουμε στην Νοητική Απεικόνιση Ρόλου. Βλέπουμε τον ρόλο με τον νου μπαίνουμε απευθείας στο συναισθηματικό κόσμο του νου και βιώνουμε τα συναισθήματα . Άσκηση με την άσκηση θα μας είναι πιο εύκολο να <κατεβαίνει> ο ρόλος ,να συνειδητοποιούμε τον χαρακτήρα και αυτά που βιώνει ο ήρωας που θέλουμε να ερμηνεύσουμε.

Η αληθινή ιστορία του Τζιμ Κάρεϊ

Ο κωμικός Τζιμ Κάρεϊ πάντα πίστευε ότι θα είχε λαμπρό μέλλον, παρ’ όλο που μεγάλωσε στη φτώχεια και, για κάποιο διάστημα, η οικογένειά του έμεινε άστεγη σε ένα βανάκι.

Στην εφηβεία του, μετά το σχολείο, δούλευε κανονικό οκτάωρο ως επιστάτης. Όταν ο Κάρεϊ έκανε τα πρώτα του βήματα στο Χόλυγουντ δεν είχε καθόλου χρήματα, αλλά, σε μια τραγική επίδειξη νοερής απεικόνισης, υπέγραψε στον εαυτό του μια επιταγή 10.000.000 δολαρίων με προθεσμία 5 χρόνων. Στο απόκομμα έγραψε επίσης “Για παροχή υπηρεσιών”.

Χρόνια ολόκληρα κουβαλούσε αυτήν την επιταγή στο πορτοφόλι του. Ο Κάρεϊ την κοιτούσε κάθε μέρα και φανταζόταν ότι θα αποκτούσε αυτά τα χρήματα.

Σύντομα έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στη βιομηχανία του θεάματος, με κασέ άνω των 20.000.000 δολαρίων για κάθε ταινία του.

“Τα λεφτά δεν είναι το παν, αλλά είναι καλύτερα να κλαις μέσα σε μια Mercedes, παρά πάνω σ΄ένα ποδήλατο”. Τζιμ Κάρεϊ

Απόσπασμα από το βιβλίο ” Η απάντηση” των Allan & Barbara Peace από τις εκδόσεις Ιβίσκος


Αν ασχολείσαι με το θέατρο επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, αν είσαι σε κάποια δραματική σχολή ή ερασιτεχνική ομάδα μπορείς παράλληλα να κάνεις και τις ασκήσεις νοητικής απεικόνισης ρόλου και να ενισχύσεις την υποκριτική σου ικανότητα. Όλα είναι θέμα νου.

Θα μπορούσες την νοητική απεικόνιση να την χρησιμοποιήσεις και σε άλλους τομείς της ζωής σου κάνοντας και μαθαίνοντας και άλλες ασκήσεις που έχουν να κάνουν με την νοητική απεικόνιση και τον θετικό τρόπο σκέψης.

Θα μάθεις πως μπορείς να χρησιμοποιείς την μέθοδο πάνω σε ένα ρόλο. Όσο πιο πολύ δουλεύεις  στην μέθοδο τόσο πιο γρήγορα και πιο βαθιά θα <κατεβαίνει> ο ρόλος και με τον καιρό, από μόνος σου θα απλοποιήσεις και θα φέρεις στα μέτρα σου την άσκηση. Θα δουλεύεις με χαρά και απλότητα. Ο νους δεν θέλει ζόρι.

Ο νους μας τείνει να μοιάσει με αυτό που τροφοδοτείται. Θυμηθείτε ,ίσως, όταν ήμασταν μικροί και βλέπαμε μια ταινία που μας άρεσε και θέλαμε να μοιάσουμε στον ήρωα να μιλάμε όπως αυτός να κοιτάμε όπως αυτός κ.α. Ο νους μας αντιγράφει αυτό που του αρέσει, ο νους μιμείται. Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν την νοητική απεικόνιση για να βελτιώσουν την τεχνική τους σε διάφορα αθλήματα ,στην υγεία ή σε άλλους τομείς της ζωής. (δείτε περισσότερες πληροφορίες για άλλες χρήσεις της νοητικής απεικόνισης στο Medlook  , Sideralsport , Εναλλακτική δράση ,  Ψυχολογία για εμάς  )

Εμείς δεν θέλουμε απλά να κάνουμε νοητική απεικόνιση του ρόλου αλλά ταυτόχρονα να αισθανθούμε την συναισθηματική κατάσταση του ρόλου μέσα μας.


 Είμαστε μοναδικοί ,δυο άνθρωποι στον ίδιο ρόλο θα δώσουν ο καθένας την δική του μοναδική ερμηνεία και αυτή είναι η ομορφιά! 

Ας υποθέσουμε ότι εργαζόμαστε πάνω στον ρόλο της Αντιγόνης από το έργο του Σοφοκλή . Σκοπός μας είναι να δούμε την Αντιγόνη <ζωντανά> με τον νου μας. Πως θα γίνει αυτό. Ο εγκέφαλος μας μπορεί να γίνει πιο δεκτικός όταν είναι ήρεμος όταν χαλαρώνουμε. Θα πρέπει να χαλαρώσουμε σώμα και εγκέφαλο και αν στην καθημερινότητα μας ο εγκέφαλος μας λειτουργεί σε κατάσταση Β ,το συνειδητό επίπεδο, με την χαλάρωση θα μπει σε κατάσταση Α ,που είναι η κατάσταση που ο νους μας είναι πιο δεκτικός ,πιο δημιουργικός. Στο επίπεδο ΑΛΦΑ θα δούμε με το μάτι του νου ,θα οραματιστούμε ,τον ρόλο που θέλουμε π.χ. την Αντιγόνη. Θα δούμε την Αντιγόνη με τον δικό μας νου ,γιατί κάθε νους μπορεί να παρουσιάσει  διαφορετικά την Αντιγόνη και τον κάθε ρόλο ,για αυτό και κάθε ηθοποιός, στον ίδιο ρόλο ,έχει την δική του μοναδική ερμηνεία .Θα την παρατηρήσουμε πως είναι ο σωματότυπος της ,τι ρούχα φοράει και διάφορα άλλα . Θα δούμε την ψυχή της , πως αισθάνεται.  Αυτά και πολλά άλλα θα κάνουν τον νου ,τον δικό μας νου ,να δέχεται ως πραγματικό αυτό που βλέπει ,να κρατάει μνήμη και αυτό είναι πολύ βασικό...Έχουμε δει ότι χρειάζεται .Το περπάτημα της την φωνή της την ψυχή της . Τα είδαμε στο επίπεδο ΑΛΦΑ που ο νους, ο εγκέφαλος είναι πολύ πιο δεκτικός . Και αυτά θα τα έχουμε μαζί μας όταν ερμηνεύσουμε τον ρόλο.

Στην αρχή των μαθημάτων δεν γίνεται χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση .Αργότερα θα μάθετε χωρίς να χρειάζεστε εξωτερική καθοδήγηση. Αφού ολοκληρώσουμε τον οραματισμό και με την μνήμη μας γεμάτη Αντιγόνη ,αρχίζουμε στο φυσικό πεδίο, στον αντικειμενικό κόσμο, να εκφραζόμαστε όπως αυτό που είδαμε με τον νου μας . Είμαστε ο ρόλος ,γιατί τον είδαμε εσωτερικά στο δυνατό επίπεδο ΑΛΦΑ. Όσο επαναλαμβάνουμε αυτή την άσκηση τόσο πιο βαθιά ,πιο αληθινά ,θα νιώθουμε τον ρόλο . Θα αποδίδουμε γεμάτοι εσωτερικότητα . Θα είναι τόσο δυνατό αυτό που θα αισθάνεστε αφού όταν θα έχει τελειώσει η άσκηση εσείς θα νιώθετε ακόμα την πληρότητα του ρόλου μέσα σας…



Το μάθημα απευθύνεται σε όσους αγαπούν τις εσωτερικές θεατρικές ασκήσεις και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν έναν επιπλέον τρόπο προσέγγισης ενός ρόλου.

Κάθε ρόλος είναι μια ενέργεια που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και να την αφήσουμε να μεγαλώσει μέσα μας ώστε να εκδηλωθεί με την φωνή και το σώμα μας.


Το θέατρο δεν είναι μόνο χειροκρότημα ,είναι και ο τρόπος να αγκαλιάσουμε την ύπαρξή μας ,να γνωρίσουμε ,να κατανοήσουμε ,να νιώσουμε πληρότητα και χαρά. Είναι θρησκεία χωρίς Θεό. Μπορούμε να κάνουμε θέατρο απλά σαν τρόπο ζωής .Η επιτυχία σε αυτό είναι προσωπική υπόθεση .


Η μέθοδος νοητικής απεικόνισης ρόλου δεν αντικαθιστά τον κλασικό τρόπο απόδοσης ενός ρόλου ,απλά ενισχύει, αφού σε κάθε περίπτωση ο νους ,ο εγκέφαλος τα κάνει όλα και εμείς εκεί εργαζόμαστε .


Είμαστε οι σκέψεις μας είμαστε ο ρόλος γιατί ο ρόλος είναι στην σκέψη μας.


Στο μάθημα χρησιμοποιούνται μέθοδοι υποκριτικής και ελέγχου του νου.

1  Άσκηση χαλάρωσης και επαφής με το επίπεδο ΑΛΦΑ. Άσκηση φαντασίας με συμμετοχή αισθήσεων στο επίπεδο  ΑΛΦΑ .

2 Άσκηση ρόλων στο επίπεδο ΑΛΦΑ 

.Ρόλοι(ενδεικτικά ) "Προμηθέας","Μήδεια","Άμλετ" "Οιδίπους" ,"Σαλώμη","Μπλάνς""Φεγγάρι"  Βιώνουμε τον ρόλο με τις αισθήσεις μας δημιουργώντας εικόνες  που ενισχύουν το να βιώνουμε ως πραγματικό αυτό που βλέπουμε και αισθανόμαστε με το νου και στην συνέχεια αποδίδουμε τον ρόλο ,στο συνειδητό  Β επίπεδο ,όπως τον βιώσαμε στο υποσυνείδητο Επίπεδο Α

3 Στο  επίπεδο ΑΛΦΑ δημιουργούμε χαρακτήρα που έχουμε από πριν σκεφτεί.

4 Άσκηση "Μπαλόνι" συνδυασμός σωματικής άσκησης και φαντασίας. 

5  Ενεργειακές ασκήσεις σώματος. 

6 Άσκηση εσωτερικής παρατήρησης ερμηνείας/ νοητικός σκηνοθέτης .

7 Ασκήσεις αναπνοής σε συνδυασμό με ασκήσεις φαντασίας. 

8 Ασκήσεις ενίσχυσης συναισθήματος με συνδυασμό οραματισμού φυσικού φαινομένου. 

9 Ασκήσεις σωματικής εκδήλωσις συναισθημάτων  με κατάλληλη εμψύχωση. 

10 Αυτοσχεδιασμοί ,ορθοφωνία.

 Ότι δουλέψουμε στο νοητικό/υποκειμενικό  πεδίο Α θα το δούμε βελτιωμένο στο φυσικό/αντικειμενικό κόσμο Β

Θα βιώσουμε κάθε κατάσταση ως πραγματική .

Θα απελευθερώσουμε την φαντασία μας .

Για να ερμηνεύσουμε ένα ρόλο πρέπει να τον φανταστούμε . 

Αναλύουμε τον ρόλο και αναζητάμε κοινά στοιχεία του ρόλου με τον χαρακτήρα μας ,αυτό μας βοηθάει να αισθανθούμε πιο οικείο τον ρόλο και έτσι να είναι πιο αληθινή η ερμηνεία μας ,αλλά ταυτόχρονα αποκτάμε επίγνωση των δικών μας θετικών /αρνητικών στάσεων συμπεριφοράς και έτσι μπορούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας όπου χρειάζεται.

Με την ενασχόληση με τους ρόλους μπορούμε να βελτιώσουμε τον δικό μας <ρόλο> στην ζωή ,να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας .


Φιλοσοφούμε /αποσυμβολίσουμε τον ρόλο για να κατανοήσουμε βαθύτερα την Ιδέα που είναι ο ρόλος


Η Νοητική Απεικόνιση Ρόλου μας φέρνει σε επαφή με το βαθύτερο είναι μας και μας βοηθά να δούμε και να αισθανθούμε πιο καθαρά τον ρόλο μας.


Θα μάθουμε να δίνουμε μορφή με την φαντασία μας στον Νοητικό μας σκηνοθέτη  ,δηλαδή  στη φωνή του υποσυνείδητου μας που θα μας συμβουλεύει στον ρόλο μας. Απλά θα έρθουμε πιο βαθιά ,πιο κοντά στον εαυτό μας .


Ο Στανισλάφσκι μας λέει ότι το κέντρο των συναισθημάτων είναι στο Ηλιακό μας πλέγμα και το κέντρο του συνειδητού ο εγκέφαλος .


Με την Νοητική Απεικόνιση Ρόλου ασκούμε την φαντασία μας που είναι το κλειδί για να μπούμε στην τράπεζα των συναισθημάτων που είναι στο Ηλιάκο μας πλέγμα .


Με την Νοητική Απεικόνιση Ρόλου ,τις σωματικές ασκήσεις και την ανάλυση ρόλων θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε τους δικούς μας φραγμούς


"Μέχρι να περάσει κάτι από την φαντασία μου ,είναι ψέμα"

Στέλλα Αντλερ

"Ο Ηθοποιός πρέπει να αναπτύξει το σώμα του ,τη φωνή του. Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να αναπτύξει είναι το μυαλό του"

Στέλλα Αντλερ

"Όταν δούλευα με τον Στανισλάφσκι στο Παρίσι ,τόνιζε τη σημασία της φαντασίας και πόσο σημαντική είναι πάνω στην σκηνή"

Στέλλα Αντλερ

"Το πόσο σύνθετη και ενδιαφέρουσα είναι μια δράση εξαρτάτε από την φαντασία "

Στέλλα Αντλερ

"Η φαντασία παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο"

Στανισλάβσκι


Τηλ.6970045355 / 210 5446523

sktzsktz@gmail.com

Επιστροφή