Presentació bibliogràfica al MUME

Data de publicació: Apr 05, 2013 1:35:2 PM

Dissabte 13 d’abril, a l’aula pedagògica, a les 11h.presentació del llibre:

Gentil Puig i Moreno, El passat ens empaita. Vicissituds d’un fill d’exiliat republicà, (Pagès Editors, 2012)

Pagès Editors i el Museu Memorial de l’Exili coorganitzen l’acte de presentació del llibre El passat ens empaita. Vicissituds d’un fill d’exiliat republicà, de Gentil Puig i Moreno (1934), professor honorari de la Universitat de Perpinyà i de La Universitat Autònoma de Barcelona. En el llibre, l’autor traça un recorregut autobiogràfic que s’inicia amb els records que l’han marcat durant la seva infància i adolescència de fill d’exiliat republicà a França, i continua amb una narració densa i detallada del seu camí vital i professional cap a la maduresa. Fill del dirigent rabassaire Nònit Puig i Vila, Gentil Puig descobreix la militància molt jove a la Joventut Socialista Unificada i reforça la seva catalanitat als casals catalans de Tolosa i París. A través d’un relat amè, apassionat i autocrític la trajectòria personal s’intercala amb les percepcions i opinions sobre episodis de la història general. El seu pas com a estudiant per la Sobonne, el retorn a Catalunya el 1962, el Maig del 68 a París, la seva instal·lació a Catalunya a partir de 1968, les seves experiències en la renovació del camps pedagògics i lingüístics en l’àmbit universitari català dels anys setanta, els seus doctorats a França, les diverses militàncies polítiques a l’exili i a l’interior, la vida familiar i afectiva ... acaben conformant la primera part, tal com diu Gentil Puig, “de les meves petites i grans aventures personals i polítiques [...]”. Sens dubte, un exercici d’escriptura brillant en què la memòria individual i la història col·lectiva es conjuguen i fins i tot es retroben.

El format de la presentació serà una conversa entre Jordi Cabezas, exbatlle de la Jonquera, Enric Pujol, historiador, Teresa Sinyol, grafista, i l’autor del llibre, Gentil Puig.

Gentil Puig i Moreno és doctor de lingüística romànica de la Universitat de Montpeller (1980) i doctor “habilitat” de ciències del llenguatge de la mateixa universitat el 1992. Va ensenyar a la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB i a la Universitat de Perpinyà. Els seus camps de recerca i d’ensenyament són la lingüística, la sociolingüística, l’antropologia cultural i la interculturalitat. És Expert del Consell d’Europa de les llengües minoritàries, fundador del Centre Cultural Català del Vallespir, director de la revista literària Vallespir i codirector de la revista universitària Aïnes Noves de Perpinyà. És autor duna trentena d’obres i d’un centenar d’articles en revistes de lingüística , de sociolingüística i estudis culturals.