Jornada d'estudi: Els cortals Empordanesos. De la baixa edat mitjana al segle XXI

Data de publicació: Sep 01, 2014 9:32:22 AM

Una de les particularitats del litoral altempordanès és l'existència d’un tipus d'explotació agrària, amb fort component ramader i vinculació a les zones humides, que rep la denominació de cortal. El procés de constitució dels cortals té el seu origen en el període baixmedieval i va intensificar-se a partir dels segle XVI i XVII, en paral•lel a la colonització agrícola del territori.L'objectiu d'aquesta jornada és reunir un grup d'investigadors que està estudiant aquest tipus d'explotacions agrícoles en diferents períodes històrics per tal d'analitzar la seva transformació al llarg del temps, tant des d'una perspectiva econòmica com social i paisatgística. També volem plantejar la jornada com un petit homenatge a Albert Compte i Freixenet, qui al llarg de la seva vida va dedicar una atenció especial a la comprensió histórica i geogràfica dels cortals empordanesos.

La jornada està adreçada a tothom qui hi estigui interessat i s'ha programat paral•lelament a l'exposició temporal "Paisatge Latent. Closes, Cortals i Cortalers".

Programa

9.30h. Presentació a càrrec de Carme Gilabert, directora de l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries i de Xavier M. Sanhellí i Brunet, alcalde de Castelló d’Empúries

10h. Les closes i la transformació del paisatge del cortals.

A càrrec d’ Albert Llausàs (UdG).

10.30h -Història del sector agropecuari a la plana litoral altempordanesa durant la baixa edat mitjana. Una proposta d’estudi. A càrrec de Josep M. Gironella. Doctor en història.

Pausa. cafè

11.30 h. La consolidació d'un model d'explotació agropecuària. El cortal en època moderna (segles XVI-XVIII). A càrrec de Josep Colls (AHR).

12:00 h. La transformació dels cortals durant el segles XVIII i XIX. A càrrec de Pere Gifre (CRHR i IEE).

13.00 h. Els jornalers castellonins al segle XVIII. A càrrec de Rosa Congost (CRHR i UdG).

13:30 h. Debat

14:00 h. Dinar

16.15 h. La producció agropecuària de les explotacions cortaleres. Segles XIX i XX. A càrrec de Marisa Roig (AMCE i AHR).

16.45h. El règim de tinença i d'explotació dels cortals durant els segles XIX i XX: propietaris, cortalers i jornalers. A càrrec d’Enric Saguer (CRHR i UdG).

17.15h. Els cortalers i l’associacionisme. A càrrec d’Oriol Casadevall.

17.45h. Els cortals avui. La transformació del territori en els darrers cinquanta anys. A càrrec de Meritxell Fernández (AMCE).

18.15h. Debat i cloenda.

Inscripció gratuïta, telf. 972 025 05 12 o informacio@ecomuseu-farinera.org