קולנוע תל-אור (קולנוע רעות) מאת דני רכט

במרכז התכנית לשיכון הבולגרים תל ברוך ב' בצפון תל-אביב נקבע שטח ציבורי. חלקו לטובת בית עם וחלקו לגן ציבורי. בית העם בתכנון האדריכל ויטאלי לוי היה חלק ממבנה שכלל גם צרכניה, בית קפה ומרפאה ובנייתו הושלמה בחודש מאי 1950. כהר בראשית ימי השכונה הופעל בבית העם קולנוע רעות (קולנוע תל-ברוך) שנקרא בשם חברת רעות בהנהלת חיים מבורך (מייסד השכונה) וליאון פריד. בהמשך הועבר תפעול האולם לידי זכיינים והמקום נקרא קולנוע תל-אור.

בית הקולנוע שירת את תושבי השכונה כמו גם את הסביבה כולה שלא בורכו באולמות קולנוע רבים. בית הקולנוע ננטש ובהמשך נמכר ליזמים. מ-1990 ועד להריסתו שימש האולם הוותיק את אולפני מימד וצולמו בו תכניות טלוויזיה רבות. כך נרשם בית העם השכונתי שהפך לבית קולנוע בתולדות ימי הערוץ המסחרי הראשון ('ערוץ 2) בישראל.

המחנך רמי כהן, בן לעליית עולי בולגריה ותושב תל ברוך בה גדל מוסיף: קולנוע תל אור זה ה'סינמה פרדיסו' שלי. הוא הוקם על ידי מספר משקיעים תושבי השכונה והיה לאורך זמן קולנוע שכונתי. כל העובדים, הסדרנים, המקרין, הקופאית ומוכרי הפיצוחים היו תושבי תל ברוך. המקום הפך מהר מאוד לאטרקציה ואנשים הגיעו ברגל מהרצליה ומרמת השרון וכמובן מכל השכונות בסביבה. בית הקולנוע שימש גם כבית כנסת מאולתר בחגים. התקיימו בו מופעים של אמנים מחו״ל ובצמוד לו היה גם בית קפה הומה. במקום הוצגו שלושה סרטים שונים בשבוע. הסרט המרכזי במוצ״ש והצגה יומית בימי רביעי לכל ילדי השכונה. בשלב מסויים בית הקולנוע נרכש על ידי צבי ברים שהיה יושב ראש התאחדות הכדורגל. מאוחר יותר הוקמו קולנוע מור בשיכון דן וקולנוע רם ברמת החייל והקולנוע שלנו איבד משהו ממרכזיותו. כל חוויות הילדות שלי קשורות לבית הקולנוע המופלא הזה.

תכנית שיכון הבולגרים תל ברוך ב' בצפון תל-אביב.

קולנוע תל ברוך מציג שלושה סרטים בשבוע. כרזת פרסומת מתוך אוסף עת"א.

בית קולנוע תל-אור במרכז תכנית משנת 1973.

.

ערכים בסביבה

.

תל ברוך

תל ברוך ב'

תל ברוך צפון

משק גרינברגר