Demokratiarbete

Skolan ska förmedla kunskap och värden. Men i det demokratiska uppdraget ingår även att eleverna tillägnar sig faktiska kunskaper om hur ett demokratiskt samhälle fungerar och utvecklar förmågor för att aktivt kunna verka i och för demokratin. Det handlar också om att de får möjligheter att göra sina röster hörda och genom detta ges tillfälle att utöva inflytande över sitt lärande. Vårt demokratiarbete präglas av formellt och informellt elevinflytande och elevdelaktighet och ska vara ett naturligt inslag igenom elevernas hela skoldag. Formellt elevinflytande är sådant som sker i våra klassråd, elevråd och övriga råd. Informellt inflytande är sådant som sker i klassrummet i undervisningen olika delar och i andra naturliga sammanhang under skoldagen. 

Vi som arbetar inom skolan är skyldiga att ge elever inflytande. Det finns beskrivet i både skollag och läroplan. Forskning visar att elever känner ökad glädje och tillfredsställelse när de görs delaktiga i undervisningen och att deras motivation för att lära sig ökar vilket leder till bättre resultat för eleverna. Elevdelaktighet och elevinflytande ska därför vara en naturlig och återkommande del av skolan och undervisningen 

På Köpingebro skola har vi en plan för vårt demokratiarbete. Vi har en timme i veckan på schemat där hela skolan har demokratitid samtidigt. Där har våra olika råd möten enligt ett rullande schema. 

Våra råd är

Länk till vår plan Riktlinjer för demokratiarbete - Google Dokument