Kompetensmärken i yrkesutbildning

Introduktion till kompetensmärken

Yrkeslärarens arbete består av att fortlöpande utveckla sitt kunnande. Det egna kunnandet utvecklas såväl i arbete som på fritiden. Med digitala kompetensmärken – Open Badges – kan det kunnande som erhållits på olika sätt påvisas och dokumenteras. Genom kompetensmärken kan läraren påvisa sitt kunnande i de färdigheter som gäller i lärararbetet.

Kompetensmärken erhålls på basen av kunnande

Kompetensmärken handlar om att identifiera och erkänna kunnande. Det digitala märket i sig skapar inget mervärde. Betydelsen byggs upp av hur kompetensmärken erhålls. Kunnandet påvisas i förhållande till bedömningskriterier och genom de principer som gäller för att bevilja märket. Kompetensmärken baserar sig på att man påvisar sitt kunnande utgående från givna kriterier. Påvisandet kan föregås av att förvärva det kunnande som behövs, reflektera kring detta och därefter genom att presentera efterfrågade material eller genom att påvisa kunnandet genom utförda prestationer.

Kompetensmärken är ämnade för att beskriva och påvisa det kunnande man redan har. Ifall lämpliga beskrivningar och dokument saknas, är det skäl att stanna upp och tänka till hur dessa kan skapas och samlas.

Att påvisa kunnande

I de enskilda kompetensmärken beskrivs det kunnande man bör ha uppnått för att erhålla märket. Den som ansöker om ett kompetensmärke, bör kunna påvisa kunnandet i förhållande till de kriterier som gäller för det ifrågavarande märket. Man påvisar sitt kunnande genom genom olika former av uppgifter. Man besvarar ett antal frågor eller genom att bifoga dokument och material som bestyrker kunnandet.

Ansökan är en lärprocess som fördjupar det kunnande som ett märke ämnar utvärdera.