Comunicat de presă

Anul European al Patrimoniului Cultural aduce fonduri europene pentru conservarea, protejarea şi promovarea Muzeului Memorial „Calistrat Hogaș”

Ediția din acest an a concursului național Euroscola, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, ne-a lansat o provocare interesantă, aceea de a alege un proiect cu finanțare europeană din comunitatea noastră, de a concepe și derula o campanile de promovare a acestuia.

Spunem că a fost o „provocare” pentru că alegerea unui proiect nu a fost tocmai ușoară… Am început cercetarea noastră la Primăria Municipiului Piatra-Neamț, unde am putut remarca faptul că există proiecte de perspectivă, proiecte încheiate, dar niciun proiect efectiv în derulare la momentul în care am realizat documentarea… Am continuat cu analiza proiectelor pe care le are în derulare Consiliul Județean Neamț, iar aici am constatat că există un set de proiecte, în general de infrastructură, recent aprobate pentru a primi sprijin financiar de la Comisia Europeană. Dintre toate acestea, ne-a atras atenția în mod deosebit Conservarea, protejarea şi promovarea Muzeului Memorial „Calistrat Hogaş” Piatra-Neamţ (cod SMIS: 116528), un proiect recent lansat, aflat în faza de elaborare a documentațiilor tehnice. Acest proiect este co-finanțat de Comisia Europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, respectiv prioritatea de Investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Proiectul menționat dispune de finanţare nerambursabilă de la Comisia Europeană în valoare de 1.306.431,41 RON, în timp ce Consiliul Județean Neamț, în calitatea sa de solicitant și beneficiar, va avea o contribuţie proprie de 381.178,59 RON. Proiectul are ca scop efectuarea unor lucrări de construcţie la Casa Memorială „Calistrat Hogaș” și include activități de restaurare, conservare, protejare, intervenţii asupra componentelor artistice exterioare, precum și intervenţii asupra componentelor artistice interioare.

Din discuțiile purtate cu domnul Ciprian-Dorin Nicola, director al Complexului Muzeal Județean Neamț și cu doamna Nicoleta Gorea, muzeograf al casei memoriale, a rezultat faptul că lucrările de restaurare sunt o necesitate la Casa Memorială „Calistrat Hogaș”, din cauză că vechimea foarte mare a acesteia, precum și circulația intensă din intersecția în care este situată – au afectat structura de rezistență a casei, vulnerabilizând-o. De-a lungul timpului, aici s-au mai făcut lucrări de restaurare, dar niciodată până acum nu s-au făcut lucrări de reparații de anvergura celor propuse prin acest proiect.

Muzeul Memorial, singura construcţie din Piatra-Neamţ care mai păstrează intactă arhitectura specifică târgului moldovenesc de la sfârşitul secolului XIX (casa a fost reconstruită în 1880), este un obiectiv important din patrimoniul cultural local, fiind înregistrat în Lista monumentelor istorice din 2015, cu numărul NT-II-m-B-10565 și face parte din categoria B (H.G. nr. 766/1997), clasa 2 (Normativul P100/2006).

Finanțarea europeană, atrasă de Consiliul Județean Neamț prin proiectul Conservarea, protejarea şi promovarea Muzeului Memorial „Calistrat Hogaş” Piatra-Neamţ, va produce beneficii importante comunității locale, pentru că: va restrânge zonele urbane degradate, vacante sau neutilizate corespunzător din România, respectiv din Piatra-Neamț, județul Neamț; va diminua riscul ca resurse valoroase ale patrimoniului cultural local să rămână slab valorificate; va preveni deteriorarea ireversibilă sau pierderea acestui bun de patrimoniu cultural din cauza fragilității şi a vechimii sale; va contribui la revigorarea potențialului turistic valoros și la optimizarea resurselor de dezvoltare economică ale zonei.

Lucrările de construcții finanțate prin acest proiect sunt menite să optimizeze funcționalitatea muzeului, să-i redea capacitatea de a organiza și de a găzdui evenimente culturale semnificative pentru comunitatea locală, iar, prin aceasta, aduc îmbunătățiri vieții locuitorilor orașului.

Lucrările aduc un spor de eficiență energetică clădirii muzeului (prin îmbunătățirea calității aerului interior și exterior, prin creșterea confortului termic și acustic), dar produc și efecte pozitive pe termen lung asupra sănătății și securității populației din municipiul Piatra-Neamț.

Deși lucrările de reabilitare și de întreținere sunt localizate la Muzeul Memorial ,,Calistrat Hogaş”, acestea îmbunătățesc aspectul întregului complex urban din care clădirea face parte și înfrumusețează străzile centrale ale orașului.

Găsim important ca, în Anul european al patrimoniului cultural, să aducem un omagiu părintelui nostru spiritual, scriitorul Calistrat Hogaș. Campania de promovare pe care am desfășurat-o sub genericul propus de Euroscola - Europa pentru noi, prin proiectul Prin noi, spre Europa, este dedicată memoriei celui prin care „trecutul întâlnește viitorul"… liceului nostru, casei memoriale a acestuia, care va fi reabilitată prin proiectul european pe care am dorit să-l facem cunoscut în comunitatea locală: Conservarea, protejarea şi promovarea Muzeului Memorial „Calistrat Hogaş” Piatra-Neamţ.

Reporter Euroscola

DISCLAMER: Acest articol informativ este realizat de echipa Euroscola de la Colegiul Național "Calistrat Hogaș" Piatra-Neamț, iar Comisia Europeană sau Consiliul Județean Neamț nu sunt răspunzătoare de conținutul acestuia sau de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.