L' era de les revolucions
Esquema extens de la revolució https://2.bp.blogspot.com/-0poXLburs4A/UHM_2wMDxoI/AAAAAAAABBU/y2NAVFV58uE/w1200-h630-p-k-no-nu/1.jpg
Esquema cronològic fins la restauració:
Objectius d'aprenentatge:
Comprendre les causes, fases i conseqüències de la revolució francesa per poder valorar la transformació social que va comportar: imperi napoleònic, Corts de Cadis i posterior restauració.
Valorar el paper de les dones en la revolució francesa.
Ubicar en diferents mapes l'evolució de l'imperi napoleònic així com de la guerra del francès i la pèrdua de les colònies americanes.
Utilitzar el vocabulari específic per tal d'elaborar comentaris de textos i imatges.
Comprendre que l'art és un reflex d'una societat a través de contraposar i analitzar obres del Romanticisme i Goya.
La revolució francesa
Causes de la revolució francesa
Males collites, crisi general, augment de preus i fam
Burgesia descontenta: no pot participar en política. Classe social no privilegiada es veu clarament perjudicada.
Influència de les idees de la il·lustració i la guerra americana.
La Monarquia es troba en una crisi financera profunda. La solució és fer pagar impostos als privilegiats!
Els privilegiats s'hi neguen, van exigir a Lluís XVI la reunió dels Estats Generals (Parlament). La noblesa, el clergat i el tercer estat tenen el mateix nombre de diputats i tenen un únic vot. El Tercer Estat exigeix una doble representació i el vot per persona (Tercer Estat era més nombrós). Està en joc la Sobirania Nacional (El poder públic està en la Nació, no en el Monarca).
La reunió en Assemblea Nacional vol elaborar una constitució.
S’assalta la Bastilla (presó) i es reuneix l'Assemblea Nacional:
- abolició dels privilegis feudals
- promulgació de la DECLARACIÓ DE L’HOME I DEL CIUTADÀ.
Etapes de la revolució fancesa
A) MONARQUIA CONSTITUCIONAL (1789-1792) es vol convertir França amb una MONARQUIA CONSTITUCIONAL I PARLAMENTÀRIA (com Regne Unit).
Grups polítics d’aquest moment:
Girondins (Burgesia moderada) (Monàrquic)
Jacobins (Burgesia més radical) (Monàrquic)
Cordeliers (Radicals defensors de la República)
Sans-Culottes (soldats que donaven suport als Cordeliers)
FRACÀS MONARQUIA CONSTITUCIONAL-----------------fugida de París de la família reial indicant la seva oposició a la revolució (Fuga de Varennes) van a buscar a l’exèrcit austríac (defensen absolutisme, volen restablir-lo a França).........................CLIMA DE REVOLTA---------------SANS CULOTTES ASSALTEN PALAU REIAL, EMPRESONEN FAMÍLIA REIAL PROCLAMEN LA REPÚBLICA.
B) REPÚBLICA DEMOCRÀTICA (1792-1794).
Poder en mans dels Jacobins Lluís XVI i Maria Antonieta morts a la guillotina......................EXÈRCITS MONARQUIES EUROPEES ENVAEIXEN FRANÇA.
El poder continua a mans dels jacobins......................CREEN UNA CONSTITUCIÓ:
SOBIRANIA POPULAR
SUFRAGI UNIVERSAL DIRECTE = un vot per persona
DRET A LA IGUALTAT
El poder està en mans de Robespierre
POLÍTICA DEL TERROR
LLEVA EN MASSA (RECLUTAMENT FORÇAT DE LA POBLACIÓ PER SERVIR A L’EXÈRCIT)
LLEI DE SOSPITOSOS(PRESÓ O MORT ALS SOSPITOSOS CONTRAREVOLUCIÓ)
Aquesta política provoca descontent de la població =COP D’ESTAT DE TERMIDOR: la burgesia moderada intenta tornar a controlar el poder fent un cop d'estat. Robespierre és retirat del poder i es dona pas a una Convenció termidoriana (SÓN DERROCATS I EXECUTATS DIRIGENTS JACOBINS I ROBESPIERRE)
C) LA REPÚBLICA BURGESA(1794-1799)
Girondins tenen ara el poder.......................CREEN 2a CONSTITUCIÓ..........PODER EXECUTIU UN DIRECTORI
Aplicaran el SUFRAGI CENSATARI, és a dir, només vota una part de la societat depenent d'un cens de riquesa.
PODER LEGISLATIU EN MANS DE DUES CAMBRES.
Però la crisi econòmica i financera es manté, la guerra amb les potències europees continua i es repeteixen els alçaments dins el país.
EN AQUEST CONTEXT APAREIX UN JOVE GENERAL...........................NAPOLEÓ BONAPARTE............................1799 COP D’ESTAT QUE POSA FI AL DIRECTORI I ES CREA EL CONSOLAT (PODER EXECUTIU)
Algunes dones molt interessants:
Olympe de Gouges i la Declaració dels Drets de la Dona http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2010/09/20/olympe-de-gouges-i-la-declaracio-dels-drets-de-la-dona-i-de-la-ciutadana/
Madame Roland, la musa dels Girondins http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2011/07/11/madame-roland-la-musa-dels-girondins/
Charlotte Corday, l'assassina de Marat http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2011/07/30/charlotte-corday-l%e2%80%99assassina-de-marat/
Maria Antonieta, la última gran reina http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2010/11/22/maria-antonieta-d%e2%80%99austria-la-frivolitat-en-el-poder/
Napoleó i la guerra del francès
NAPOLEÓ volia consolidar el que s’havia aconseguit durant la revolució. D'ideologia Jacobina, va intentar mantenir aquells avenços que havia portat la revolució i la va portar a tots els països que va conquerir, ajudant a crear constitucions i reformant la societat. Les seves aportacions són clau per entendre tan la França com l'europa moderna però no es pot oblidar que va governar de forma dictatorial. Entre les seves reformes més destacades trobem:
Concordat amb l'església, pacte amb l'església pel qual Napoleó reconeixia que el catolicisme era la religió predominant a França però estableix l'estat laïc.
Foment de l'ensenyament. Crea una xarxa d'escoles (lycées) d'ensenyament secundari.
Elabora una Codi civil (1804) partint de la base de la igualtat davant la justícia, la llibertat de l'individu i la separació de poders. Permet l'herència, el matrimoni civil i el divorci (però la dona segueix sotmesa a l'home)
Després del cop d'estat de 1799 va ser nomenat cònsol. Va estabilitzar frança i va fer que la burgesia finalment s'estabilitzés al poder. La situació econòmica global va millorar molt i va fer una nova constitució. Però la seva ambició vas anar créixent i l'any 1802 es va autonomenar cònsol vitalici. En aquesta època es va ampliar la seva activitat bèl·lica per europa i es va sentir tant fort que l'any 1804 es va fer coronar emperador.
Va crear un gran imperi: des d’Alemanya a Espanya i excepte Gran Bretanya gran part d’Europa queda sota el control de França.
Cada vegada més països que havien quedat sota el seu control s’oposen a la seva presència.
Va ser derrotat a la batalla de Waterloo (Bèlgica) i desterrat a l’Illa de Santa Helena. http://napoleon1er.perso.neuf.fr/Esp-SteHelene.html
A FRANÇA I A TOTA EUROPA SEMBLAVA INEVITABLE EL RETORN DE L’ANTIC RÈGIM.
En paral·lel a Espanya es desenvolupa la GUERRA DEL FRANCÈS ( o guerra d'independència).
A principis del segle XIX governava el rei Carles IV, practicant del despotisme il·lustrat i home de poca autoritat. L'esclat de la revolució va provocar el tancament de fronteres per evitar un contagi d'idees revolucionaries. El ministre de confiança del rei s'anomenava Manuel Godoy, l'home que feia i desfeia al govern i actuava de forma ambigua per guanyar constantment més pdoer.
L'any 1807 Godoy firma amb Napoleó el TRACTAT DE FOINANEBLAU pel qual permetrà el pas de les tropes franceses per la península per anar a combatre el regen de Portugal. La presència francesa va ser molt mal vista perquè es tractava d'una invasió encoberta!
Ferran VII, fill de Carles IV, veié la oportunitat i va instigar una revolta (motí de Aranjuez) amb què va aconseguir desfer-se de Godoy i fer abdicar el seu pare en la seva persona. Però al cap de poc Napoleó va forçar-ne també l'abdicació i va cedir el poder al seu germà Josep Bonaparte. Els seus partidaris foren els afrancesats.
En aquest moment es va desfermar una guerra poc convencional ja que, a part de l'enfrontament entre els exèrcits, hi hagué una gran organització popular en guerrilles.
LES CORTS DE CADIS (1812)
Davant el buit de poder que representava el fet que Carles IV i Ferran VII havien abdicat i que motls no reconeixien a Josep I, molts dirigents espanyols estaven preocupats per com calia organitzar el país. Es van formar les juntes locals (grups de representants territorials) que eren coordinats per una Junta Central . L'any 1812 es van convocar les Corts de Cadis amb l'objectiu de dotar Espanya d'una constitució: la més liberal i avançada, per l'època, de la història d'Espanya. Com que es va aprovar el dia de Sant Josep, fou coneguda com "la Pepa".
Reconeixia la sobirania nacional, la igualtat entre citadans, la separació de poders i el dret d'educació entre d'altres.
Malauradament quan Ferran VII va tornar de l'exili la va abolir i va intentar tornar a l'absolutisme.
La restauració
Els estats vencedors de Napoleó van celebrar el CONGRÉS DE VIENA. França torna a les seves fronteres i l’Imperi Napoleònic es divideix entre els vencedors.
També creen LA SANTA ALIANÇA (TRACTAT DE TOTS ELS ESTATS VENCEDORS PER AJUDAR-SE EN CAS D’AMENAÇA REVOLUCIONÀRIA.............................................................OPOSICIÓ A AQUESTA RESTAURACIÓ LIBERALISME (la seva base és l’individu que per ser ciutadà ha de ser lliure.......................el conjunt de ciutadans.................és la nació que ha de tenir la sobirania):
-parlament
-constitució per assegurar la divisió de poders
I NACIONALISME (es basa en la nació conjunt d’individus que coincideixen en la religió, llengua, tradicions, història...)=MOVIMENTS INDEPENDENTISTES.
AQUESTS MOVIMENTS=REVOLUCIONS 1820(Grècia, Amèrica continental)
REVOLUCIONS DEL 1830(Europa central i occidental------França,Bèlgica,Polònia,Gran Bretanya,Espanya)
REVOLUCIÓ DEL 1848(Viena, Hongria,Bohèmia,el Nord d’Itàlia i la Confederació germànica)-------------------------------------LA MAJORIA D’AQUESTES REVOLUCIONS SÓN SOFOCADES.
ELS MOVIMENTS NACIONALISTES= UNIFICACIÓ ITALIANA I ALEMANYA.
Altres revolucions
UNIFICACIÓ ITALIANA
Itàlia dividida en 6 estats:Vèneto i Llombardia s’havien unit a l’Imperi Austríac , Piemont(volia la unificació),Estats pontificis(amb capital Roma i el Papa era el seu sobirà), Regne de les Dues Sicílies),Toscana.
Cavour, cap de govern piemontès va iniciar guerra contra Àustria i va aconseguir la unió de la Llombardia. Garibaldi va vèncer els monarques dels estats del centre i del sud d’Itàlia (la Toscana i el Regne de les Dues Sicílies).
El primer parlament italià, va proclamar Víctor Manuel rei d’Itàlia. Els austríacs van abandonar el Vèneto i s’uneix els Estats Pontificis..................UNITAT D’ITÀLIA CAPITAL ROMA.
UNIFICACIÓ ALEMANYA
Dividida---------36 estats. Unitat impossible per la rivalitat entre PRÚSSIA I ÀUSTRIA(dues potències germàniques).
Prússia vol la unitat.............guerra dirigida per Otto von Bismarck contra França i Âustria=unificació sota el rei de Prússia...............formació del II Imperi alemany,Guillem I Kàiser (emperador).
Indepenència de les colònies hispanoamericanes
Els canvis a Europa sorgits de la il·lustració, la revolució francesa, la independència americana, els ideals de llibertats, la constitució de Cadis.... Tot plegat esdevingué un còctel per a que les colònies hispanoamericanes reclamessin els seus drets socials i polítics (els criolls, burgesia mestissa, no se sentien representats i a més se'ls negaven els seus drets al lliure comerç).
Com que se'ls van negar es van desfermar cruentes batalles que van suposar la pèrdua de la major part de les colònies del gloriós imperi espanyol d'ultramar que havia començat amb Cristòfol Colom.
Alguns dels personatges més destacats van ser Simón de Bolivar (Colòmbia) o San Martín (Chile).
Romanticisme
Les claus per entendre el romanticisme són:
Rebuig al neoclacissisme i la il·lustració. Ho consideren excessivament fred i mental, massa calculat.
Exaltació dels sentiments i la subjectivitat. Les sensacions, la passió...
Els artistes es rebelen contra les normes de l'art, l'artista vol expressar-se lliurement.
Culte al Jo i l'individualisme. Abans els artistes pintaven per encàrrec o el que els demanaven, ara pintarà el que sent o li agrada.
La bellesa del "sublim". S'abandona la idea que la bellesa és el model perfecte i proporcionat, estudiat, calculat.... ara es creu que la bellesa pot estar en les coses terribles, turbulentes, fosques, aquelles coses que commouen.
Exaltació de la fantasia. Ja no cal pintar la realitat de forma objectiva, pinten els somnis, elements fantàstics i les coses sobrenaturals (màgia, por, somnis, personatges fantàstics...)
Nostàlgia del passat. És un moviment crític amb el seu moment social, cultural i polític que mira el passat amb nostàlgia, un passat que semblava millor. Sovint veiem pintures d'edificis en ruïnes.
Hi ha especial interès per l'edat mitjana i el Barroc. L'edat mitjana per la mística i l'espiritualitat; el barroc per haver estat un moment de màxima creativitat artística.
Els temes més importants són:
L' amor, la passió i les emocions.
La nació, la història i el poble.
La religió, la mitologia nòrdica i l'espiritualitat.
L'imaginari medieval
Les coses exòtiques: orientalisme i els aborigens (americans, africans...)
La mort, amb èmfasi en el suicidi.
El paisatge com a metàfora del món interior de les persones.
En aquesta etapa l'arquitectura fa una barreja entre l'historicisme (copiar el passat: neogòtic, neobarroc...) i l'eclecticisme (fer una barreja d'elements de diferents períodes buscant la funcionalitat.
Goya. Un artista visionari al segle XVIII
Goya va néixer l'any 1746 a Saragossa però va ser un geni avançat al seu temps.
En els seus primers anys es va formar com artista sota la influència del Rococó. Ràpidament, però, adopartà les línies delimitades i el dibuix equilibrat del Neoclassicisme i s'especialitzarà en els retrats, les escenes populars , la crítica social i la pintura eròtica.
Al 1789 va esdevenir pintor oficial a la cort de Carles IV. Quan uns anys després. les tropes borbòniques van envaïr Espanya, Goya va viure de molt aprop els horrors de la guerra. Això el va afectar tan que les seves obres van esdevenir dramàtiques i fosques (etapa que es coneix com les pintures negres de Goya).
Goya mai es va limitar a les normes estètiques del segle XVIII sinó que va ser un gran innovador, va elaborar obres que podriem catalogar perfectament en les avantguardes del segle XX (romanticisme, surrealisme o impressionisme).