PEC

En el PEC del centre, que estem actualitzant, es detallen les dades de contextualització general del centre. Pel que fa als aspectes sobre tecnologia digital, cal tenir en compte el recull dels següents apartats:

Trets d'identitat

Posem l’accent en els processos, en l’adquisició de recursos, l’autonomia personal, la capacitat d’autogovern, de decidir i prendre iniciatives, l’acceptació d’un mateix, la cooperació i el treball en equip, tenint en compte aquells mitjans tecnics i digitals que afavoreixin el desenvolupament del nostre alumnat i l'accés a la informació i comunicació.

Treballem la comunicació des de la globalitat (el gest, la mirada, la rialla, el plor, l’atenció conjunta…) fins al desenvolupament del llenguatge, intervenint en els aspectes comprensius i expressius, les habilitats comunicatives… utilitzant els sistemes augmentatius, alternatius i digitals de la comunicació i aprenentatge, en funció de les necessitats de l’alumne. Així mateix treballem específicament la consciència fonològica, els sons i la seva articulació, el coneixement i l’ampliació de vocabulari, la construcció de frases, la pragmàtica… 

L'Educació Digital Competent (EDC) és un component fonamental en la formació dels nostres estudiants en el context actual, caracteritzat per l'avanç tecnològic i la creixent digitalització. En el nostre centre, reconeixem la importància de desenvolupar, tant com sigui possible, competències digitals en els nostres alumnes per facilitar l’accessibilitat als dispositius i assegurar que els facin servir per aprendre i comunicar-se d’una manera integral i significativa per conviure en el seu entorn.


5.1 Criteris d’organització pedagògica 


5.2 Ús de les noves tecnologies

Vivim en temps de canvis i de revolució digital de la mà de les noves tecnologies. En la nostra societat la imatge visual és la base actual de la comunicació i informació i la tasca de l’escola passa per formar els receptors per tal que sàpiguen discernir, valorar, opinar, criticar i emetre judicis sobre el missatge. Per tot això, cal fomentar l'ús de les TIC no com a un fi en elles mateixes sinó com a un mitjà per assolir els aprenentatges de forma constructiva ja que permeten moltes possibilitats per aplicar en el procés d'ensenyament/aprenentatge i constitueixen una eina motivadora per a la majoria d'alumnes. Així doncs, s’entenen les eines tecnològiques i digitals com un llenguatge més dels que inclou el currículum i per això li atorguen les següents funcions:   

Fem servir els mitjans digitals a totes les etapes educatives i a totes les àrees curriculars. Els utilitzem per ampliar o reforçar conceptes, crear material, comunicar-nos, millorar la capacitat de treball individual i independent, aprofitant l’autonomia que ens dóna el dispositiu. 

Un equip format per diferents professionals del centre: logopedes, mestres d’aula i coordinació digital, van començar a investigar sobre aquesta tecnologia emergent. Primer, es van centrar en l’oferta de dispositius existents en aquell moment al mercat, testejant la qualitat tàctil, la interfície, l’accessibilitat, etc. Posteriorment, van profunditzar en la varietat d’aplicacions educatives i van començar a fer una primera selecció, triant les més adients i específiques per les diferents diversitats funcionals. La oferta formativa en aquest àmbit era mínima i vam optar per un treball autodidacta i d’implementació interna de centre. 

El programa d’adaptació tecnològica de centre es divideix en dues àrees de treball com són: l’aprenentatge amb l’ús de mitjans digitals i la programació i la robòtica. Ambdues permeten la millora integral de l’atenció educativa a nivell competencial dels alumnes amb NEE.