PRIMÀRIA

Perfil competencial de sortida

Les competències clau i els seus indicadors operatius en el currículum de les àrees.

Full de seguiment de competències clau en sessions d'equip docent de nivell. En aquesta eina, es recull la participació de les àrees en el total de les 8 competències clau. 

Graelles per seqüenciar les competències transversals a Primària

El currículum de l’educació bàsica inclou les competències clau que són l’adaptació de les establertes a la Recomanació del Consell de la Unió Europea de 22 de maig de 2018, relativa a les competències clau per a l’aprenentatge permanent.

D’aquestes, quatre són les competències transversals que es treballen des de totes les àrees, matèries, àmbits i projectes. A les sessions d’avaluació finals de segon, quart i sisè d’educació primària, l’equip docent ha d’avaluar de forma col·legiada el seu grau d’assoliment.

A partir dels documents Orientacions pel tractament de les competències transversals i Competències específiques i criteris d'avaluació de les competències transversals publicats pel Departament d'Educació, es presenten les següents graelles on els corresponents equips docents de cada centre poden recollir i analitzar les activitats educatives que duen a terme, tot concretant-ne les concrecions necessàries. Descarregueu les graelles de les competències transversals i feu que en sigui propietari el compte amb el codi del centre.

Un cop feta la posada en comú de l'equip docent, es poden anar completant els documents indicant OBJECTIUS D'APRENENTATGE, ESTRATÈGIES D'APRENENTATGE, RESPONSABLES I TEMPORITZACIÓ. Posteriorment, caldrà fer anàlisi de la coherència, distribució i possibles mancances.

OBJECTIUS D'APRENENTATGE: Resultats específics que l'alumnat ha de ser capaç d'assolir al final d'una unitat, tema o situació d'aprenentatge. Poden abordar diversos aspectes de l'aprenentatge, com ara la comprensió de conceptes, la capacitat per resoldre problemes, la millora de les habilitats de comunicació, l'adquisició de destreses pràctiques o el desenvolupament de valors i actituds positives.

ESTRATÈGIES D'APRENENTATGE: Tècniques, mètodes o processos que l'alumnat utilitza de manera activa per adquirir, assimilar i retenir coneixements i habilitats. Aquests procediments poden incloure diverses formes d'organització de la informació, com resums, esquemes o mapes conceptuals, així com tècniques per a la comprensió de textos, com la subratllada, la presa de notes o la síntesi. També poden implicar l'ús de recursos visuals, audiovisuals o tecnològics, així com la participació en activitats pràctiques, de debat o col·laboratives.

RESPONSABLES I TEMPORITZACIÓ: Àrees o matèries implicades i possible temporització (curs, trimestre…)

Eina de validació de situacions d'aprenentatge i competències específiques d'àrea

En el full de càlcul que es planteja com a eina de validació, podreu veure si des de cadascuna de les àrees del nou currículum es dona resposta a les competències específiques. Això ha de servir per comprovar la correcta programació de les activitats o situacions d'aprenentatge al llarg de l'etapa, i detectar les possibles mancances no s'han previst activitats que connectin amb algunes de les competències específiques prescrites.

En la darrera de les pestanyes del document es presenten gràfics que facilitaran la comprensió i l'anàlisi de les dades introduïdes.

Les àrees que s'han contemplat en el document són: Llengua Catalana i Literatura i Llengua Castellana i Literatura, Llengua estrangera, Coneixement del Medi Natural, Social i Cultural, Matemàtiques, Educació Física, Educació Artística i Educació en Valors.

Anàlisi de criteris d'àrea

Model de full per a la concreció dels criteris d'avaluació de les àrees de Primària. El model correspon a l'àrea de llengua i pot ser replicat per a la resta d'àrees. Contempla l'espai per als indicadors o rúbriques d'avaluació.


Document elaborat a partir de materials de l'Escola Carles Buïgas

El currículum de l’educació bàsica es conforma com un instrument del model educatiu per aconseguir una societat més justa i democràtica, cohesionada, inclusiva que contempli totes les persones i on sigui possible la igualtat d’oportunitats i la igualtat real i efectiva. Una societat fonamentada en una ciutadania crítica, activa i constructiva, que doni resposta a les aspiracions personals i col·lectives, sostenible, digitalitzada, més equitativa, més verda, més feminista, més cohesionada, sense desigualtats socioeconòmiques i més democràtica.