Seminari de biblioteca escolar 2023-24

 NOUS TEMPS, NOUS REPTES

Pot la biblioteca escolar ajudar-nos amb els reptes del nou curs?

Pot continuar essent centre d'accés al coneixement en el context actual?

Com pot contribuir la biblioteca escolar a buscar noves maneres de connectar amb els alumnes per promoure els aprenentatges?


Aquest curs potser podrem tornar a anar a l'espai de biblioteca, que en el nou context del curs passar es va reconvertir  per posar-se a disposició de la reorganització de molts centres, seguirem apostant per mantenir aquest espai de trobada i d'aliança amb les Biblioteques Municipals, i buscar maneres de poder contribuir, amb accions i recursos, a facilitar l’aprenentatge, el foment de la lectura i l’equitat entre l'alumnat, i a recollir les experiències que posin en marxa la creativitat i l’enginy per acostar la lectura a l'alumnat en la distància (itineraris de lectura virtuals, biblioteca de recursos d'informació digitals, clubs de lectura en línia...).

Pensem que en aquests moments d'incertesa, és més important que mai disposar d'espais de trobada i de suport. Aquest espai serà virtual, atesa la situació actual.

Al llarg dels darrers cursos hem anat teixint una xarxa d'aliances i col·laboracions, que us animem a seguir compartint i a enriquir amb la vostra experiència, i estem a la vostra disposició per qualsevol suport que podem donar-vos.

El Seminari de Biblioteca Escolar del Vallès Occidental VIII: una experiència a tres bandes

El Seminari de Biblioteca Escolar, organitzat pels Serveis Educatius del Vallès VIII (Castellar del Vallès), a banda d’oferir recursos als coordinadors de biblioteca dels centres educatius de la zona, representa un punt de trobada molt interessant amb les biblioteques públiques dels seus municipis. El curs 2018-2019 va tenir lloc la primera edició del seminari, que es va desenvolupar en cinc sessions temàtiques. El resultat d’aquestes trobades va ser la creació d’un vincle i una aliança a tres bandes (docents, bibliotecaris municipals i Serveis Educatius) amb la biblioteca escolar situada al centre, amb un alt grau de satisfacció per part de totes les participants.

Les bibliotecàries de les cinc biblioteques municipals de la zona van recollir aquesta experiència reeixida, que es manté en el temps, en un article publicat al número 69 de la publicació Item: revista de biblioteconomia i documentació.

Us convidem a llegir l'article en el següent enllaç.

Seminari BE.mp4
document.pdf

MATERIAL CURS 2022-23

Properament actualitzarem el Site amb la informació sobre els Laboratoris de lectura elaborats per les participants del Seminari del curs 2022-23.

MATERIAL CURS 2021-22

SESSIÓ 4 - 11/05 què són els laboratoris de lectura?

Aquesta sessió tècnica ha reunit les participants dels Seminaris de Biblioteca Escolar i d'especialistes d'anglès de la zona, per presentar els laboratoris de lectura, el seu origen i filosofia, objectius i estructura, amb l'objectiu de començar a treballar en la creació d'un laboratori de lectura dins el marc de cadascun dels seminaris.

Aquesta tasca, de nou, serà fruit d'una aliança a tres bandes: les docents elaboraran la seva proposta de temàtica i d'activitats de dinamització i ambientació del laboratori, les bibliotecàries de les biblioteques públiques col·laboraran en l'orientació per fer la selecció de títols al voltant del tema escollit, així com orientació tècnica al llarg del procés de disseny del laboratori; i des del CRP s'ofereix l'estructura dels seminaris per realitzar les sessions de treball, i també la maquetació, producció i difusió dels materials generats en forma de maleta pedagògica.

En el cas del Reading lab del Seminari de coordinació d'especialistes d'anglès, es planteja el repte afegit d'elaborar el material de suport lingüístic que faciliti la comprensió dels títols proposats.

Per poder donar a conèixer l'estructura dels laboratoris de lectura, hem compartit materials de formació generats pel SE del Segrià, i hem mostrat exemples de laboratoris creats pel SE del Baix Llobregat VI, i del Grup de treball de biblioteca escolar del CRP del Vallès Occidental I (Sabadell-Sant Quirze).

L'objectiu és adaptar aquesta estructura al context i realitat dels centres del territori, i en aquesta tasca d'adaptació col·laborarem tant docents, com bibliotecàries i Centre de Recursos Pedagògics.

A continuació trobareu els materials presentats en aquesta sessió, que també podeu consultar al següent enllaç.

SESSIÓ 1 - 16/02 BE: empoderem-nos!

En aquesta primera sessió hem posat sobre la taula quina és la realitat i les necessitats de cada centre, en un curs en que es viu la mateixa excepcionalitat dels darrers dos anys, però amb la voluntat de recuperar els espais i presencialitat perdudes a causa de la situació de pandèmia, i reivindicant el paper que té la BE en la recuperació de la normalitat a les escoles, en la potenciació de la lectura com a gaudi, com a font d'informació i com a finestra al món que durant dos anys ens ha obligat a mirar de portes endins.

Hem conegut quins serveis ofereixen les Biblioteques Municipals i el Projecte Passaport ODS elaborat pel Grup de treball Filadores de la Xarxa de Biblioteques Públiques del Vallès Occidental II (Terrassa).

També hem compartit tots els recursos relacionats amb la Biblioteca Escolar que ofereix el Departament d'Educació (Butlletí del Banc de recursos, Nodes Biblioteques Escolars de Catalunya, Recursos XTECBiblioteca del Departament d'Educació  i el seu servei de préstec de revistes electròniques, la Biblioteca Virtual Tirant...).

Encoratgem els centres a participar en les activitats de dinamització amb alumnat: Certamen de lectura en veu alta i Jocs Florals Escolars de Catalunya.

En la presentació digital interactiva següent trobareu tots els materials presentats en aquesta sessió.

PASSAPORT ODS

Passaport_versio_8_10_21 (2).pdf

Compartim amb vosaltres aquesta fantàstica inciativa que ha presentat el Grup de Treball Filadores de la Xarxa de Biblioteques Públiques del Vallès Occidental II (Terrassa), un recull de propostes per acostar els objectius ODS a l'alumnat de primària.

Podeu consultar la Guia de lectura conjunta que han elaborat, i el Passaport ODS, que inclou, per cadascun dels 17 Objectius de desenvolupament sostenible, una activitat virtual i una presencial per realitzar a la biblioteca.

MATERIAL CURSOS ANTERIORS

MATERIAL CURS 2020-21

SESSIÓ 1 - 09/11 BE: Reptes per un curs excepcional

En aquesta primera sessió hem posat sobre la taula quina és la realitat i les necessitats de cada centre en aquest curs excepcional, hem conegut quins serveis ofereixen les Biblioteques Municipals als centres amb les restriccions actuals, i hem compartit recursos que us permetran dinamitzar tant la biblioteca d'aula, com acostar la lectura a l'alumnat en la distància (biblioteca confinada).

En la presentació digital interactiva següent trobareu tots els materials presentats en aquesta sessió, i els enllaços als serveis que ofereixen aquest curs les biblioteques municipals -activitats, recursos, maletes viatgeres...- (cliqueu sobre els diferents recursos per obrir els enllaços):

SESSIÓ 2 - 02/12: Estratègies per promoure la lectura en el context actual

Aquesta sessió és compartida amb el Seminari de Biblioteca Escolar del Servei Educatiu del Vallès Occidental VI (Montcada i Reixac) . A continuació en trobareu tota la informació:

LLEGIR PER CRÉIXER a càrrec de Gisela Ruiz Chacón

Què? La pandèmia del COVID-19 ens ha pres moltes coses: poder abraçar les persones a qui estimem però amb qui no vivim, poder gaudir de la cultura… i també, ens ha pres les biblioteques escolars. Podem prescindir-ne durant els temps de crisi? Com podem dinamitzar-les en aquestes condicions extraordinàries? Ara més que mai hauríem de reivindicar amb fermesa i ple convenciment la lectura a l’escola i les seves biblioteques. Tal com deia l’extraordinari Gianni Rodari, de qui enguany celebrem el centenari del seu naixement, a La gramàtica de la fantasia: «”Tots els usos de la paraula per a tothom” em sembla una bona divisa, d’un to democràtic bonic. No pas perquè tots siguin artistes, sinó perquè ningú no sigui esclau”». En aquesta xerrada explorarem algunes estratègies per promoure la lectura en el context actual. 

Qui? Gisela Ruiz Chacón. (Barcelona, 1982) 

Bibliotecària especialista en literatura infantil i juvenil. Diplomada en Biblioteconomia i Documentació, llicenciada en Medicina i en Documentació i màster en Biblioteques escolars i Promoció de la Lectura i en Llibres i literatura infantil i juvenil. Dirigeix la Biblioteca Elisenda de Montcada i coordina la xarxa de biblioteques de la ciutat. Entre 2011 i 2017 va treballar a la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa. Entre 2005 i 2012 va treballar com a professora associada a diferents universitats catalanes. L’any 2016-2017 va fer una estada a la New York Public Library, la Brooklyn Public Library i la Queens Library per estudiar com involucar els joves a les biblioteques públiques.

Quan? Dimecres 2 de desembre a les 17h

En el següent enllaç trobareu l'enregistrament de la sessió i tots els materials de treball organitzada pel Servei Educatiu del Vallès Occidental VI (Montcada i Reixac)

SESSIÓ 3 - 22/02: ACOMPANYAMENT EMOCIONAL EN LA PÈRDUA I EL DOL, A CÀRREC DE XUSA SERRA

A la 3a sessió del Seminari de Biblioteca Escolar, Xusa Serra va presentar el seu llibre "I jo, també em moriré?", i la Guia d'actuació i  protocols per a l'acompanyament emocional en la mort, la malaltia i el dol a les escoles, que ha el·laborat en col·laboració amb el Servei Educatiu del Vallès Occidental VIII, i que es posarà a diposició dels centres educatius en breu.

Ensenyar als més petits i als adolescents a viure assaborint cada instant, a expressar els seus sentiments o a acomiadar-se d’algú que s’ha mort és una tasca que primer hem d’aprendre nosaltres, els grans. Això és el que pretén Xusa Serra –infermera especialitzada en processos de dol–, amb aquest llibre en què ens dóna les claus per ajudar els nostres fills a desenvolupar eines emocionals per afrontar una mort, una separació, una malaltia greu, i arribar a l’edat adulta sabent gestionar les pèrdues de qualsevol tipus.

En aquesta sessió vam comptar de nou amb la col·laboració de les bibliotecàries de les Biblioteques Municipals de Castellar del Vallès, Sentmenat, Polinyà, Palau-solità i Plegamans i el Bibliobús La Mola, que van compartir els recursos que la Biblioteca Municipal posa a disposició dels centres per treballar l'acompanyament en la pèrdua i el dol a les aules.

Trobareu els materials inclosos en aquesta guia pràctica en aquest enllaç.

SESSIÓ 4 - 07/04 ACTIVITATS DE DINAMITZACIÓ LECTORA

SESSIÓ 5 - 26/05  dinamització de la MALETA PEDAGÒGICA COEDUCATIVA


La darrera sessió del cursi 2020-21 la vam dedicar a la dinamització de la maleta pedagògica coeducativa, que posem a disposició dels centres educatius des de fa uns mesos. En aquesta sessió vam compartir propostes de títols per treballar a l'aula la prevenció dels abusos sexuals infantil, com a complement de la càpsula formativa sobre l'abús sexual infantil, a càrrec de la Fundació Vicki Bernadet.

Podeu consultar els recursos inclosos a la maleta al següent enllaç.

CURS 2019-20: RECURSOS PER TREBALLAR LA CONVIVÈNCIA A L'AULA

Recomanació de llibres per parlar de política, llibertat, solució de conflictes i guerra a l’aula. Selecció feta per Gemma Fageda (Biblioteca Frederic Alfonso i Orfila, de Sentmenat) i Aina Homs (Biblioteca de Sentmenat).

CURS 2018-19: QUÈ SÓN ELS BOOKTRÀILERS?

Un BookTràiler és un petit vídeo publicitari que presenta un llibre, de manera que capti l’interès del lector. Es pot enregistrar amb actors i rodatge, amb videoanimacions i amb qualsevol altre tècnica audiovisual, però el més important és que sigui curt, impactant i de qualitat.  El BookTràiler té com a objectiu captar l’atenció del lector i incitar-lo a la lectura,  per tant no ha d’explicar la història. A continuació us presentem alguns exemples, i us expliquem com podeu fer-ne un a l’aula.

CURS 2018-19: QUÈ SÓN ELS BIBLIOTUBERS?

Un bibliotuber és un youtuber especialitzat en llibres: fa recomanacions de llibres, interpretacions de lectures i dóna la seva opinió sobre títols, autors i activitats relacionades amb la lectura. Com podem treballar-ho a l’aula? Quins requisits tècnics necessitem per poder fer un vídeo com a bibliotuber? Hi ha bibliotubers coneguts? En la següent infografia interactiva us expliquem amb més detall en què consisteix, com us hi podeu llençar, i quines recomanacions podeu fer als vostres alumnes, entre les quals destaquem el canal Recomanacions de llibres, de la jove catalana Marta Botet Borràs.


CURS 2018-19: La BIBLIOTECA, EL COR DELS LLIBRES A L'ESCOLA

Atès que molts centres de la zona es trobaven en un procés de replantejament o “reactivació” de la biblioteca de centre, es va decidir dedicar part del seminari a aspectes organitzatius. Una de les sessions va tenir lloc a la Biblioteca de Palau-solità i Plegamans, ja que per les seves dimensions i el seu sistema d’organització, molt visual i atractiu, amb els llibres disposats de cara i organitzats per temàtica (emocions, animals de granja..) i gèneres, és fàcil de “replicar” a les escoles.


CURS 2017-18: GESTIÓ I ORGANITZACIÓ DE LA BE

Us recordem que a la Secció de Projectes de la Web del Departament d’Ensenyament podeu trobar nombroses informacions referents a la gestió i organització de la Biblioteca Escolar que poden ser del vostre interès.

Aquestes informacions us poden ajudar a dissenyar, impulsar o dinamitzar el Projecte de Biblioteca dels vostres centres, a organitzar i gestionar la biblioteca escolar i el servei de biblioteca, i a fer-ne difusió.

També trobareu recursos i eines, materials didàctics i experiències reeixides de centres que us poden servir d’inspiració. Us facilitem també l’enllaç als materials del Programa de formació de Biblioteques Escolars publicats a l’Ateneu, d’accés lliure, que us ofereix recursos metodològics i documentals, eines per treballar a les aules i tutorials.

Pel que fa a loferta formativa, voldríem recordar-vos que les actvitats de formació sobre biblioteca us poden permetre acreditar el Perfil Professional de Lectura i Biblioteca escolar. 

CURS 2017-18 TROBADA DE REFERENTS DE BIBLIOTECA ESCOLAR

El passat 8 de maig es va fer a l’INS Puig de la Creu una trobada de referents de biblioteca escolar, dirigida per Josep Lluís Badal i Enrique Turpin, escriptor i crític literari, i professors a l’INS Puig de la Creu, i amb col·laboració de Maria Olivé, mestra de l’Escola Josep Gras de Sant Llorenç Savall, i de Carme Múñoz, directora de la Bibloteca Antoni Tort de Castellar del Vallès.

Aquesta sessió va reunir una vintena de mestres i professors de les escoles Sant Esteve, Bonavista, Emili Carles Tolrà, Joan Blanquer i La Immaculada, i l’Institut Puig de la Creu de Castellar del Vallès; les escoles Polinyà i Pere Calders de Polinyà, i l’Escola Palau, Can Cladellas, i l’Institut Ramon Casas i Carbó de Palau-solità i Plegamans. Alguns dels participants són referents de biblioteca, altres pertanyen a la Comissió de biblioteca del seu centre, i d’altres tenen interès en dinamitzar la lectura i acostar els llibres a l’alumnat. També hi va participar l’inspector d’educació Quim Núñez.

La sessió es va plantejar com un espai de trobada que vol ser l’inici d’un canvi als centres, d’una innovació, bo i sabent que comptem amb pocs medis i espai. Aquest canvi es planteja de baix a dalt, pensant globalment, i actuant localment.

Podeu consultar el contingut d'aquesta sessió en l'enllaç a la dreta.

ENLLAÇOS D'INTERÈS

MATERIAL CURS 2021-22