REcursos

En aquesta secció compartirem tots els recursos i experiències presentades a les diferents sessions del seminari:

ESPAIS DIGITALS DE LES BIBLIOTEQUES ESCOLARS DE LA ZONA VOC-VIII

LA BIBLIOTECA DE L'INS PUIG DE LA CREU S'ESTRENA A INSTAGRAM

Aquest curs l'Institut Puig de la Creu de Castellar del Vallès estrena compte a Instagram. Podeu consultar les novetats que publiquen al següent enllaç

RECOMANACIONS LECTORES SANT JORDI 2021

BANC DE RECURSOS - LA LECTURA: FONT DE PLAER I CONEIXEMENT

A través del següent enllaç podreu accedir a les publicacions del BDR, el banc de recursos al voltant del foment de la lectura com a font de plaer i coneixement. La iniciativa de crear el BDR va sorgir de la necessitat d’oferir un suport efectiu i permanent al professorat dels centres educatius que impulsen el pla lector de centre i la biblioteca escolar com a espai per a l’aprenentatge i la investigació.

El Banc de Recursos (BDR) es pot definir com un portal que conté una selecció de recursos, revisats i actualitzats, sobre la lectura en tot el seu abast. Ofereix informacions sobre activitats, cursos de formació, propostes didàctiques, materials sobre competència lectora i informacional, seleccions bibliogràfiques i guies, articles, revistes, documentació i estudis, associacions i entitats dedicades al foment lector, llibreries especialitzades, etc.

Aquest corpus d’informació organitzada vol ser un ampli repositori al qual el professorat pugui recórrer per trobar recursos que li facilitin el treball de la lectura des de les diverses àrees i des de diferents angles: la comprensió lectora, la competència informacional i el gust per llegir.

La col·laboració entre diferents CRP permet donar una resposta específica a les necessitats dels centres educatius de cada zona. El fet de compartir criteris, esforços, coneixements i materials rendibilitza el treball de cada servei i l’amplifica, i això dóna com a resultat un espai web estructurat.

L’objectiu principal de tota aquesta tasca del BDR és facilitar la cerca, gestió i difusió d’informació destinada a impulsar el coneixement, l’actualització i la dinamització de la lectura i afavorir l’ús pedagògic de la biblioteca escolar.

El BDR «La lectura: font de plaer i coneixement» és el fruit d’una tasca de col·laboració entre diversos centres de recursos pedagògics (CRP) del Departament d’Ensenyament, constituïts en grup de treball des de fa quinze anys, amb la participació de diversos CRP de Barcelona.

DINAMITZEM LA BIBLIOTECA ESCOLAR

Aquest document elaborat pel programa PuntEdu a partir de materials diversos, recursos, experiències i bones pràctiques de biblioteques escolars, conté propostes per fer de la biblioteca un espai viu, motor de l’aprenentatge, un espai per a la lectura i la creació, i vol ajudar a dinamitzar les biblioteques escolars, tant les que fa temps que funcionen com les que, tot just, comencen a fer camí.

Les activitats proposades permeten personalitzar l’aprenentatge de l’alumnat segons les seves motivacions i necessitats, i es poden adaptar al ritme de cada infant i jove.

En total, trobareu 35 propostes pensades per a tots els nivells de l'escolaritat: per als infants més petits que comencen a descobrir el món dels contes, per als nens i nenes que comencen a explorar el món de les lletres, per als que volen cercar en els llibres nous coneixements, per als joves que estan desenvolupant el gust per la lectura, per als que utilitzen la biblioteca com a espai de creació... totes destinades a fer de la biblioteca un espai d'aprenentatge en el dia a dia de la vida escolar. Es tenen en compte, també, les famílies, aliades indispensables en el foment de la lectura.

Cada activitat està presentada en un fitxa-guia on s'especifiquen els objectius d'aprenentatge, els continguts i s'ofereixen orientacions per al desenvolupament de l'activitat, la temporització, els recursos necessaris i enllaços a exemples de centres educatius. A banda, trobareu una graella on s'indica, per cada activitat, en quin àmbit de la lectura es posa el focus (gust per llegir, saber llegir, llegir per aprendre o formació d'usuaris), i quin n'és el destinatari (nivell educatiu).

També hi trobareu una carpeta del docent, un quadern on s'anota quines activitats li agradaria dur a terme, quines ha fet, com li han funcionat i recull comentaris d'alumnes, reflexions personals i propostes de millora


BIBLIOTECA ESCOLAR EN TEMPS DE PANDÈMIA

Us enllacem aquest padlet, elaborat durant el confinament del curs 2019-20, on podreu trobar nombrosos exemples d'experiències de centres educatius referents a la biblioteca confinada.

RECOMANACIONS LECTORES

A la pàgina web de GRETEL (Grup de Recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona), trobareu un apartat de recomanacions lectores per a públic infantil i juvenil, on podeu fer una cerca per any de publicació i edat del públic lector.

TAST DE LLIBRES

Us presentem el Tast de LLibres, una experiència organitzada per les AFAs de diverses escoles de Sabadell, en col·laboració amb la Llibreria La Llar del llibre, on les famílies recomanen els títols que funcionen a casa seva, aquells llibres que els infants volen llegir i rellegir, i que és una proposta que es pot replicar fàcilment amb les famílies dels diferents grups de la vostra escola.

Podeu consultar-ne les edicions celebrades als enllaços següents:

Tast de llibres 2018, Tast de llibres 2019

CARTA ALS REIS 2020 I RECOMANACIONS LECTORES

La Biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat fa una proposta de recomanacions lectores per educació infantil i pimària per incloure a la carta dels reis. Les bibliotecàries de les Biblioteques Municipals de la zona també fan recomanacions lectores per adolescents (novel·la juvenil i còmic) per afegir a la seva wishlist.

Al facebook de la Biblioteca Frederic Alfonso i Orfila, de Sentmenat, podreu accedir a totes les activitats i tallers que proposen al llarg de l'any.

Visitant el facebook de la Biblioteca Antoni Tort de Castellar del Vallès també podreu estar al dia de totes les seves propostes.

La Biblioteca de Polinyà es troba tancada per reformes, però van actualitzant el seu facebook amb informacions d'interès.

Podeu visitar la web de la Biblioteca de Palau-solità i Plegamans per consultar la seva proposta d'activitats i fer consultes.

Si voleu saber on para i quines activitats us proposa el Bibliobús La Mola, també podeu consultar el seu facebook.

Gaudiu de la lectura, salut i bones Festes!

ED.INFANTIL NOVETATS NADAL compr.pdf
GUIA LECTURA REIS ok.pdf
Recomanacions lectores per secundària.pdf
carta als reis 2020.pdf