Sessió 4: joc de pistes i anem treballant

Resum de la 4a. sessió del seminari

Com funciona el Joc de Pistes

A banda de geolocalitzar punts, l'aplicació Mobile History Maps permet crear jocs de pistes. Un joc de pistes és una activitat que funciona de la forma següent:

  • Per jugar-hi cal tenir un mòbil on hi hagi instal·lada l'apli MHM.
  • El/la jugador/a, seguint les indicacions i les pistes es desplaça per una zona, buscant diferents punts concrets: una cantonada, un monument, el centre d'una plaça...
  • Quan el/la jugador/a arriba a un punt concret s'activa automàticament en el mòbil una pregunta sobre el nom del carrer, el color de la façana on ens hem aturat, el nom de l'arbre que tenim al davant... es tracta de relacionar la pregunta amb l'entorn i fer que sigui necessari arribar al punt marcat per contestar-la correctament.
  • Si es contesta correctament la pregunta, apareix una nova pista que ens guia cap a un altre punt.
Mostrar del punt d'inici del joc de pistes "Amb Lupa!" Vols jugar-hi? Comença a la porta del Servei Educatiu, a Montcada i Reixac.

Per comprovar el valor pedagògic del joc de pistes, des del CRP del Servei Educatiu vam preparar un mini joc, amb el qual les mestres van conèixer algun detallet del nostre barri i alhora valorar-se el potencial pedagògic.

I a les escoles com va la feina?

A les escoles ja fa setmanes que els alumnes estan treballant en la recerca d'informació dels punts que han triat geolocalitzar. Algunes mestres ens expliquen que els alumnes estan en ple procés de creació i que l'activitat els agrada força. L'activitat permet desplegar un treball multidiciplinar i globalitzat, un cop triats els punts que s'han de geolocalitzar.

Les mestres de l'Escola El Viver ens expliquen que han desenvolupat la idea global amb un croquis, que organitza l'activitat i llavors:

  • els alumnes s'impliquen en el treball, opinen i trien.
  • S'aprofita per fer cerques i per treballar la qualitat d'aquestes.
  • Es treballa amb els Chromebooks i a través de Google Classroom.
  • Es preparen presentacions digitals amb descripcions escrites, tria de fotografies i preguntes.

I la Viquipèdia què explica?

Els alumnes de l'Escola Font Freda han geolocalitzat i estan treballant Can Bonet. L'activitat els està resultant molt interessant. En aquest cas el pare d'una de les alumnes, que té informació de primera mà i molts records d'infantesa a Can Bonet, els ha explicat molts detalls interessants, tants, que han comprovat que l'entrada de la Viquipèdia sobre aquest indret no és del tot correcte. Per això convidem al grup de l'Escola Font Freda a convertit-se en editor de la Viquipèdia, per esmenar les dades incorrectes i afegir-ne d'altres.

Visites que ens expliquen bones històries

Les mestres també ens ha explicat que per treballar algun dels punts han parlat amb pares, avis i persones de fora de l'escola que els han explicat coses molt interessants. Han estat molt bones experiències de persones que s'han sentit molt ben acollides, que els ha agradat molt explicar el que sabien i que han agraït molt que se'ls escoltés amb atenció. Per exemple tres membres de la plataforma per al soterrament ha visitat els alumnes de l'Escola Reixac i el pare d'una alumna de l'Escola Font Freda els ha parlat de Can Bonet.

La interacció amb els infants ha estat molt rica, ja que els nens i nenes han descobert un indret a través de l'experiència d'una altra persona, la connexió intergeneracional ha esdevingut un fet imprevist però realment rellevant.

Ho preguntem tot! Si cal a l'ajuntament

Els alumnes de l'Escola Mas Rampinyo van triar per geolocalitzar una placeta que hi ha tocant a l'escola. És una plaça de nova construcció, així que ningú va saber dir-los ni com es deia ni si era un espai públic o privat. Per tant, van decidir adreçar-se a l'ajuntament per preguntar-ho. I L'ajuntament els ha contestat: la plaça és un espai públic i encara no té nom! Us imagineu doncs quina ha estat la proposta dels alumnes? ;-)

Propers terminis i feina pendent

Ja hem de començar a pensar en el final de la feina, queden només dues sessions de seminari de coordinació de les mestres (9 d'abril i 21 de maig) per això hem acordat:

  1. Treballar amb l'alumnat per tenir els punts geolocalitzats i gairebé acabats cap el 9 d'abril.
  2. Pensar en alguna activitat de tancament, totes pensarem en propostes.
  3. Canviar el nom al projecte, l'evolució de la feina ha fet que "El 1r. record" ja no sigui un nom prou precís. Els nens i nenes pensaran també en el nom i a través d'algun sistema de votacions en línia, trairem l'opció que més ens agradi.

Així que seguim!