aPUNTA'T al lila


AQUEST 8M 2024, RÀBIA I AMOR.

Manifest del 8 de maç de 2024. Ràbia i amor

En aquestes capses que representen cada un dels 17 ODS, podreu trobar un relat, escrit o il·lustrat per una dona i que us podrà servir per introduir o treballar els ODS.

Esperem que us serveixi com a punt de partida per treballar-los a l’aula.


DecalegEducacioFeminista..pdf

Decàleg d'Educació feminista fruit del treball de les Escoles Feministes. Les Escoles Feministes estan  compostes per les comissions de gènere, feminismes, coeducació i igualtat dels instituts públics de Catalunya. 

El 25 de novembre se celebra el dia contra la violència masclista. Aquesta data té origen en l’assassinat de les germanes Mirabal, activistes contra la dictadura de Trujillo a la República Dominicana. 

En tots els contextos de violència socials, com són els estats dictatorials o les guerres, les dones som cossos de batalla. No tan sols vivim les atrocitats que comporten totes les guerres, sinó que a més, el nostre cos, el cos de les dones, és també una arma de guerra. 

Per reivindicar el dia 25 de novembre, volem posar en rellevància que en aquest 2023, segons l’Acadèmia de Dret Internacional Humanitari i Drets Humans de Ginebra, existeixen: 114 guerres i conflictes armats. 

Amb aquestes dades, no volem tan sols posar xifres al món, sinó posar en manifest, que en aquest 2023, milions de dones, seran violades, assassinades, vexades i humiliades, pel sot fet de ser dona dins d’un context de guerra. 

Us volem fer arribar diferents recursos per poder treballar i reflexionar sobre les guerres i les dones en el món. I també ens volem unir a la reivindicació de penjar un vestit vermell (iniciativa de l’associació dels vestits vermells de Montcada i Reixac) en els nostres centres per tal de visibilitzar les violències sistemàtiques que viuen milions de dones. Finalment, mostrar el nostre rebuig i malestar en l’actuació i tractament que fa Europa envers la guerra de Palestina i Israel.

racó lila del servei educatiu voc 6

25 N SEVOCVI Calendari advent.pdf

En una societat inclusiva i compromesa no hauríem de reivindicar el 25N, però la realitat ens indica que encara queda molt camí per recórrer. 

 

Davant dels actes i discursos feixistes, masclistes, sexistes i homòfobs que malauradament estan en l'ordre del dia de l'actualitat no ens podem silenciar i continuarem actuant tant dins com fora de l'aula.  

 

Des del Servei Educatiu volem continuar lluitant per una societat lliure de violències masclistes i és per això que us proposem un recurs per cada dia, del 25 de novembre al 25 de desembre. 

 

En aquest dossier hi trobareu els recursos enllaçats. Clicant a la casella de cada dia accedireu directament al recurs suggerit. 

 

"No oblideu mai que n'hi haurà prou amb una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones tornin a ser qüestionats. Aquests drets, mai no es donen per adquirits, heu de romandre vigilants tota la vostra vida"

 

Simone de Beauvoir


8 de març de 2022 (SE).mp4

La coeducació és l’acció educadora que potencia la igualtat real d’oportunitats i valora indistintament l’experiència, les aptituds i l’aportació social i cultural de dones i homes, en igualtat de drets, sense estereotips sexistes, homofòbics, bifòbics, transfòbics o androcèntrics ni actituds discriminatòries per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

Des del sistema educatiu, hem de treballar amb perspectiva de gènere, considerant les diferències per sexe i gènere en tota activitat, amb l’objectiu de reflexionar-hi per trobar línies d’acció que permetin prevenir i resoldre desigualtats. Alhora, la perspectiva de gènere s’ha d’implementar amb una mirada interseccional, valorant com el gènere interactua amb altres condicionants que també travessen les persones, com poden ser la situació de discapacitat, origen, classe.

Cal incorporar la coeducació a tots els nivells i modalitats del sistema educatiu, en la programació educativa i el currículum, a l’efecte d’afavorir el desenvolupament de les persones al marge dels estereotips i rols en funció del sexe, garantint una orientació personal, acadèmica i professional lliure de biaixos sexistes i androcèntrics, evitant tota discriminació associada al sexe o gènere.

La coeducació és l’eina que permet prevenir i abordar les violències masclistes.