CuEmE

Què és Cultura emprenedora a l'escola (CuEmE) ?

CuEmE és un programa per treballar l'autonomia, la iniciativa personal i l'emprenedoria al darrer cicle de primària. Durant un curs, l'escola i els infants que hi participen creen i gestionen una cooperativa.


CURS 2019-20

1. Per ser emprenedors necessitem saber com som i què podem aportar al treball cooperatiu. Aquesta activitat ens ha ajudat a saber en quina comissió podem col·laborar més activament. Mireu quins treballs!

2. La Cristina, tècnica de l’Ajuntament ens ha mostrat els diferents tipus d’empreses que hi ha i hem decidit ser una cooperativa, on tothom treballa per igual .

3. Com és la primera vegada que participem en un projecte com aquest, ens han fet una xerrada explicativa els alumnes de 6è que l’any passat van muntar la cooperativa Mystic Scoop. Gràcies pels vostres aclariments!

4. I com funciona una cooperativa? La diputació ens ha convidat a veure una al Baix Llobregat. Allà recullen fruites i verdures de temporada de les masies i camps del voltant que es llençaran perquè estan una mica malament i faran melmelades i altres productes .

5. Ens ha visitat la Cristina Torruella, tècnica de l’ajuntament per tal de fer una xerrada sobre els estatuts d’una cooperativa i ens ha ajudat a redactar els nostres propis estatuts que després han signat tots els socis i les sòcies.

6. Aprofitem l’hora del pati per anar al patronat d’ocupació a entregar tota la documentació necessària per fer realitat el nostre projecte.

7. Ja tenim nom per les cooperatives: “Cooper Tiana” i “ Pop Coop”. Ara falta el logo. Hem tingut l’ajuda d’un expert, en Panxo de l’empresa “l’Ariadna Comunicació, que ens ha fet un cop de mà explicant-nos quines són les característiques que hauria de tenir un bon Logo.

8. Ja hem votat! Tenim Logos. Us agraden?

Cinquè A Cinquè B

9. L’ajuntament de Ripollet ens ha enviat una carta. Què ens diu? Ja som una cooperativa, ja tenim NIF!

10. Durant les vacances de Nadal els i les alumnes han dissenyat prototips de productes manufacturats i els han presentat a la resta de socis i sòcies per tal d’escollir els més adients per produir i vendre al mercat. Han estat 9-10 els escollits.

Prototips 5è A Prototips 5è B

11. Hem fet un estudi de mercat per saber quins prototips són els que més agraden. Hem muntat una paradeta a l’escola amb els 9-10 prototips i hem passat per les classes fent enquestes a mestres, alumnes, pares/mares i altres treballadores de l’escola.

CURS 2018-19

PAS A PAS.

INICIEM EL PROJECTE:

Hem vist els diferents tipus d'empresa i després de parlar-ho en grup hem decidit entre tots formar una cooperativa.


Acta constiutució cooperativa.pdf

TRIEM LA PRESIDÈNCIA:

Els alumnes que es presentaven com a candidats a president o presidenta han fet una exposició sobre la seva candidatura.

Després per votació han sortit escollits com a presidenta la Sarah Almeida i com a vicepresident l' Alex Castillo.

VOTEM ELS ALTRES CÀRRECS:

També van escollir per votació els càrrecs de secretaria i tresoreria.

La secretària Júlia Martínez i el tresorer l'Arnau Estrella.

SOCIS I SÒCIES:

La resta de socis i sòcies van poder triar el càrrec que volien desenvolupar en la cooperativa.

TRIEM EL NOM DE LA NOSTRA COOPERATIVA:

Els alumnes van pensar en un nom per a la cooperativa. Van fer una exposició amb totes les propostes i va sortir com a guanyador "MYSTIC SCOOP".

SOL·LICITAR NIF:

Per tal de poder iniciar la nostra activitat com a cooperativa necessitem un NIF. Vam presentar la instància al PMO de Ripollet ...i ja el tenim.

NIF Mystic Scoop.pdf

EL NOSTRE LOGO:


Hem dissenyat i escollit el Logo de la nostra empresa, hem tingut l’ajuda d’un expert, el Leo Fernández i de l’empresa “l’Ariadna Comunicació, que ens ha fet un cop de mà explicant-nos quines són les característiques que hauria de tenir un bon Logo.

El pare d l’Ariadna Julve ens va oferir l’oportunitat de visitar l’empresa on ell treballa, “Gamax SL.”, una empresa del sector del regal promocional (xapes, imants, clauers) situada al nostre barri. A més a més d’aprendre i veure coses molt interessants sobre el funcionament d’una empresa ens vam poder fer la nostra pròpia xapa de Mystic Scoop!.

Ens ha visitat la Cristina Torruella, tècnica de l’ajuntament per tal de fer una xerrada sobre els estatuts d’una cooperativa i ens ha ajudat a redactar els nostres propis estatuts que després han signat tots els socis i les sòcies.

Estatuts.pdf

Durant les vacances de Nadal els i les alumnes han dissenyat prototips de productes manufacturats i els han presentat a la resta de socis i sòcies per tal d’escollir els més adients per produir i vendre al mercat.

Visita a l’ajuntament i registre dels estatuts de la cooperativa.

Hem anat a l’Ajuntament de Ripollet per registrar els estatus de la nostra cooperativa. Ens va rebre l’alcalde a la Sala de Plens. Vam explicar com era el nostre projecte i va ser una visita molt interessant. Després d’uns dies vam rebre a l’escola un sobre de l’ajuntament i vam poder comprovar que els nostres estatuts ja estaven registrats.

Enquestes.

Amb l’ajuda de la tècnica de l’Ajuntament, la Cristina, vam dissenyar unes enquestes per tal de poder fer un estudi de mercat i saber quins productes vendrem al mercat i quin preu està disposada la gent a pagar. Van fer l’enquesta alguns/es alumnes de l’escola, algunes famílies i els/les mestres. El prototips van estar exposats perquè tota la comunitat educativa els pogués veure.

Resultats de l’estudi de mercat.

Entre tots i totes vam fer el buidatge de les enquestes i vam recollir en graelles tota la informació que ens proporcionaven. Amb l’ajuda dels ordinadors vam crear unes gràfiques amb els resultats i hem treballat el càlcul de percentatges a partir d’aquestes dades.

Xerrada de finançament.

La Cristina ha tornat a l’escola per fer-nos una xerrada sobre finançament, per si els números no acaben de sortir i necessitem demanar un préstec.

Tria de material i comencem a produir

Hem observat els prototips que finalment produirem i hem fet la tria i comanda de materials per a començar a treballar.

MATERIAL MYSTIC SCOOP.pdf

Capital inicial.

Tots el socis i les sòcies la cooperativa han fet la seva aportació de capital inicial per tal de poder comprar els materials necessaris per produir els objectes que es vendran al mercat.

El tresorer entregava un rebut a cada soci i anotava en un full de registre d’entrada i sortida de diners els pagament efectuats ajudat per la secretària de la cooperativa.

Producció.

Un cop hem tingut els materials necessaris ens hem organitzat per grups i hem començat a produir! Estan quedant uns productes preciosos!

Fem la falca publicitària per donar a conèixer la nostra cooperativa.

Al mercat setmanal de Ripollet. La nostra paradeta i els nostres productes. TOT UN ÈXIT

Entrevista de Ripollet Ràdió

Presentació a les famílies.