INFANTIL 1

A la Llar tenim dues aules d'infantil 1, amb un màxim de tretze infants per estança.

L'aula té diferents espais, lespai de joc confortable, amb un mirall en el qual l'infant pot veure's reflectit i anar descobrint la pròpia imatge i la dels altres, on pot manipular i explorar amb la mirada, l'oïda, el tacte..., on pot escoltar música, mirar i escoltar contes, etc. , un espai on es pot jugar amb les qualitats dels objectes, amb materials inespecífics, contenidors per omplir i buidar, etc. Espai que promou els jocs d'imitació, amb el racó de les nines, el racó dels cotxes, un espai que estimula el moviment i la descoberta, amb elements fixos i mòbils que rodolen o es belluguen, els quals indueixen l'infant a seguir-los, a desplaçar-se, a enfilar-se, a saltar...L’espai de descans és a la mateixa aula, on es posa un matalàs per cada infant.

L’aula també disposa d’un espai de canvi i higiene, on l'educadora atén les necessitats higièniques i estableix, mitjançant jocs, moixaines i una atenció particular, un lligam afectiu amb cada infant. L'espai té dos vàters a la mida dels infants. També hi ha una zona amb piques on els infants poden rentar-se les mans quan s'embruten, o abans d’anar a dinar, beure aigua quan tenen set, etc. La pica i les aixetes estan a l'altura dels infants per facilitar fer-ne un ús cada vegada més autònom.


AULA DE L'AIGUA

AULA DELS ESTELS

JOC HEURÍSTIC

El joc heurístic és una activitat en la que un grup reduït de nens explora objectes (no catalogats de didàctics, són objectes de rebuig) i els combina lliurement fins arribar a simbolitzar. En acabar l’exploració, i amb l’ajuda de l’adult, els recull tot classificant-los. És la continuació de la “Panera dels tresors” i és alhora una activitat prèvia al “joc simbòlic”.

El joc heurístic exercita i enriqueix les capacitats dels infants, físiques, mentals, emocionals i socials. També afavoreix el treball en grup i dóna l’oportunitat a l’adult de conèixer millor cada un dels nens/es.

El joc heurístic se situa en una edat evolutiva d’exploració de diferents materials de rebuig, l’edat aproximada que es seguiria a nivell cognitiu seria entre els 12 i els 24 mesos. A la nostra escola es porta a terme en alguns grups de l’etapa d’Educació Infantil, tot i que pot estar oberta a altres edats i etapes.

Els àmbits de treball principal d’aquesta activitat són el desenvolupament personal i social i el desenvolupament cognitiu tot i que té una incidència destacable en la resta d’àmbits de desenvolupament.

Alguns dels objectius del joc heurístic, són:

-Explorar els objectes a través dels sentits.

• Percebre les qualitats dels objectes a través dels sentits.

• Potenciar les habilitats manipulatives.

• Desenvolupar la coordinació visual-manual.

• Adquirir iniciativa en l’activitat de combinar objectes i en la manera de recollir-los.

• Adquirir l’hàbit d’endreçar els materials del joc després d’haver-los utilitzat.

• Gaudir de l’activitat, mostrar grat/desgrat davant els objectes o l’activitat.

Els objectes poden ser recollits de casa, de la natura, recuperats,confeccionats i/o comprats. És important aconseguir la màxima varietat possible quant a grandària, pes, color i textura.

HÀBITS I RUTINES

Les rutines són aquelles activitats que realitzem d’una manera determinada, regular i periòdica. Aquestes rutines requereixen habilitats i, una vegada establertes, creen aprenentatges i es formen els hàbits.Petits i grans necessitem rutines per organitzar el nostre dia a dia.

PER QUÈ SÓN IMPORTANTS? Fomenten l’autonomia., generen seguretat i augmenten l’autoestima., són oportunitats d’aprenentatge,creen hàbits,donen ordre i estructura.

La predictibilitat de les activitats redueix l’ansietat i les conductes negatives..Per aquests motius, ja des del naixement, pediatres i especialistes recomanen la implantació de rutines d’alimentació, descans i higiene. Amb el temps es mantindran i s’ampliaran segons el desenvolupament i el ritme de cada infant, potenciant així els seus hàbits i rutines a través del respecte i l'acompanyament.

A la llar d'infants s’estableixen rutines bàsiques mitjançant horaris d’entrada i sortida, d’alimentació, d’activitats, d’higiene i de son. Les rutines de l’aula es realitzen de manera consistent respectuosa i regular, així els infants adquireixen els hàbits i interioritzen les normes necessàries per participar en el ritme de l’aula de manera autònoma, fomentant així el seu benestar.

A casa les rutines són igual d’importants perquè són fonamentals per al desenvolupament dels infants.

La falta de rutines pot ser la causa de problemes de comportament, d’alimentació o de son.