Les noves tecnologies i els infants

L'Impacte de les Noves Tecnologies en la Primera Infància (0-3 anys)

Les noves tecnologies han transformat la vida quotidiana, incloent-hi la manera com criem i eduquem els nostres infants. Tot i els seus beneficis en molts àmbits, l'ús de pantalles en l'etapa de 0 a 3 anys pot tenir conseqüències significatives en el desenvolupament dels nens i nenes. Anna Ramis, en el seu llibre "Dels 0-3, pantalles, res", subratlla que aquesta etapa és fonamental per a un desenvolupament saludable i alerta dels perills que suposa introduir pantalles en la vida dels més petits.

Aquesta preocupació no és exclusiva d'un sol autor. Diversos estudis científics confirmen els efectes negatius de l'exposició primerenca a les pantalles. Segons l'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP), els nens menors de 18 mesos haurien d'evitar totalment les pantalles per tal de protegir el seu desenvolupament cerebral. Això es deu al fet que, durant els primers anys de vida, el cervell creix a una velocitat excepcional, i les interaccions reals –com el joc lliure, la comunicació amb els adults i el contacte directe amb l'entorn– són essencials per a la seva maduració emocional i cognitiva.

En aquesta línia, el neuropsicòleg Michel Desmurget, autor de "La fábrica de cretinos digitales", destaca que l'ús primerenc de les pantalles afecta la capacitat de concentració, l'empatia i el desenvolupament de les habilitats socials dels infants. Desmurget subratlla que, en comptes de proporcionar beneficis, les pantalles promouen una estimulació immediata i constant que pot interferir amb el desenvolupament de les funcions cognitives.

Dades recents del Centre de Salut Infantil de Seattle demostren que els infants que passen més de dues hores al dia davant les pantalles mostren, a llarg termini, més dificultats en la regulació de les emocions i en la capacitat d'atenció. A més, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els nens i nenes de 0 a 3 anys necessiten entre 180 i 240 minuts diaris d'activitat física i moviment per a un desenvolupament saludable, activitat que les pantalles tendeixen a reduir dràsticament.

Des del nostre centre, volem promoure una educació i criança sense pantalles en aquesta etapa tan vital. Us animem a fomentar el joc lliure, les converses, les cançons i els contes com a eines per vincular-vos amb els vostres infants i estimular-ne el desenvolupament en un entorn natural i enriquidor. Passar temps en família és una de les millors maneres d’ajudar els nens a créixer emocionalment segurs i saludables.

Recordem: de 0 a 3, pantalles, res.



La natura i l'infant 

La relació entre els infants i la natura és fonamental en les primeres etapes del desenvolupament. Des del naixement fins als 3 anys, els infants experimenten una fase de creixement i aprenentatge accelerats, i la natura esdevé un espai ideal per afavorir el seu desenvolupament cognitiu, emocional, i físic.

El contacte amb la natura aporta molts beneficis als infants, ja que poden explorar textures, colors, sons, i olors que no troben en altres entorns. Tocar la sorra, escoltar els ocells o observar com es mouen les fulles amb el vent. 

Tanmateix, els espais naturals ofereixen un entorn ampli on els infants poden moure's lliurement: caminar, córrer, moure’s sobre superfícies irregulars, saltar, parar, seure, observar…

A més a més, les nenes i els nens són curiosos per naturalesa, i el món exterior és ple d'elements que criden la seva atenció: observar insectes, jugar amb aigua o investigar la sorra, tot això fomenta l'exploracio, les ganes d aprendre més sobre l’entorn. 

També, passar temps a la natura ajuda els infants a relaxar-se i a iniciar petites autoregulacions. Estar envoltats de natura pot reduir l'estrès i l'ansietat, fins i tot a edats tan primerenques.

En Resum, els infants aprenen a través del joc, i la natura ofereix un ampli ventall d'oportunitats per al joc autònom  i creatiu. En un parc, una platja o un bosc, poden experimentar amb diversos materials naturals, com pedres, pals o fulles, i descobrir com interactuen amb el seu entorn. Les experiències a l'aire lliure aporten, als nens i a les nenes,   noves paraules per descriure allò que veuen, escolten i senten. Els infants fan moltes preguntes, i la natura és un escenari perfecte per fomentar aquesta curiositat innata. 

D’altra banda, el paper dels adults és essencial en l'experiència dels infants amb la natura. Tot i que els infants poden jugar i explorar de manera autònoma, la presència d'un adult de referència els aporta seguretat. 

Així doncs, el contacte amb la natura en els primers anys de vida és vital per al desenvolupament integral dels infants. La natura no només ofereix un espai ric per al joc i l'aprenentatge, sinó que també els permet créixer de manera equilibrada, tant a nivell físic com emocional. Els adults, a més, tenen el rol de facilitar aquesta connexió amb la natura, proporcionant seguretat i fomentant l'exploració activa.

Establir rutines de contacte amb la natura, com passejar cada dia o fer activitats a l'aire lliure regularment, ajudarà als infants a connectar amb el seu entorn i establir una relació positiva amb el món natural des de ben petits i impactant  positivament en el seu desenvolupament individual.

Com diu Heike Freire, és meravellós veure com la natura calma a les criatures. 


ARTICLTES, PODCAST I VÍDEOS RECOMANATS:

https://diarieducacio.cat/els-infants-i-la-natura-els-beneficis-dapropar-los-a-lentorn-natural/

https://www.3cat.cat/3cat/els-avantatges-daprendre-a-la-natura-i-laire-lliure/audio/1104578/

https://www.instagram.com/reel/C1ZgOrsNHc2/?igsh=c2c3M3RvcjUwbmti



Feliç inici de curs 

BON INICI DE CURS FAMÍLIES!!! 


Iniciem un nou curs, un curs ple d'aprenentatges, de bons moments i sobretot de molta estima i respecte!


Feliç setembre! 

Preinscripció 24-25

Tota la informació que necessiteu per la preinscripció del curs escolar 24/25 la podeu trobar fent un clic a la imatge.


El NO m'educa // Juguem junts

EL NO M'EDUCA

Sovint reflexionem i pensem; tot el dia li dic que NO!!

Però no ens hem de sentir malament; aquest NO l'educa, l'ajuda a construir-se i l'ajuda a estructurar-se, l'ajuda a saber fins a on pot arribar, l'ajuda a saber on és el límit. D'altra banda, aquest NO, no pot anar sol, cal una explicació coherent i real. No s'hi val amb un NO perquè ho dic JO!


Els límits, els hem d'introduir des de ben petits, ja que seran clau pel bon desenvolupament integral de l'infant. Una bona lectura per aquestes festes, és el llibre Límits de Míriam Tirado. Ella ens explica, com posar límits, a través del respecte i la negociació amb els més petits. El NO existeix, i la societat el necessita per viure i conviure, el necessitem tots, no només els infants sinó també els adults.

JUGUEM JUNTS

Per altra banda, aprofitant que venen uns dies on els infants rebran regals, ens agradaria destacar la importància de jugar amb els nostres fills, i observar-los jugant. D'aquesta manera ens adonarem en el moment evolutiu en què es troben i quines joguines necessiten per desenvolupar-se, i deixar anar la seva imaginació. Sempre som defensors de joguines poc estructurades, joguines que els deixin imaginar, joguines neutres. Però també cal pensar en si aquella joguina és adequada per la seva edat, pensar si està en un moment de plena construcció, i manipulació o anem cap al joc simbòlic?, poder no depèn l'edat sinó l'interès de l'infant. Per això a l'aula sempre veieu diferents propostes, ja que no tots els infants tenen els mateixos interessos. I l'única manera de saber què necessiten és analitzar i observar.

Ens hem parat a pensar en què necessita el nostre infant?, són adequades les joguines que hem comprat? Millor qualitat o quantitat? Reflexionem-hi...

El moviment durant els primers anys de vida...

NOVEMBRE: DORMO CAP PER AMUNT , ESTIC DESPERT CAP PER AVALL 


Els infants, en l'etapa dels zero a tres anys tenen unes necessitats bàsiques i la principal tasca de l'adult tal com diu Emmi Pikler és cobrir-les, a través d'un entorn contextual, social i emocional adequat, la resta ha de néixer de l'infant. Aquestes necessitats les podem englobar en necessitats Lúdiques, necessitats fisiològiques, necessitats cognitives i necessitats afectives.


En aquest eslògan ens centrarem a les necessitats fisiològiques, com són el descans i el desenvolupament físic.


Actualment, nombrosos estudis, recomanen que els infants dormin cap per amunt, fins que tinguin la suficient autonomia per girar-se per ells mateixos.

Però i quan els infants estan desperts? Si volem que els infants guanyin autonomia, i iniciïn els primers moviments els hem de proporcionar un espai segur perquè ells lliurement puguin moure's. 

Si deixem els infants a una hamaca, o en algun element que retingui l'infant, aquest no podrà experimentar amb el seu propi cos, ja que estarà limitat i no podrà avançar en el moviment.


El lloc més segur perquè un infant tingui oportunitat per moure's lliurement serà a terra, ja que és un espai ferm i neutra sense interferències. Aquest espai ha de ser ric, l’infant hi ha de trobat elements de joc que l'interessin, i que pugui a través dels cinc sentits experimentar i manipular fomentant així aquest moviment lliure.


Tal com diu Pikler; Intentar ensenyar a un infant alguna cosa que pot aprendre per si mateix, no sols és inútil, sinó també perjudicial.


DEIXEM ESPAI PERQUÈ L'INFANT ES MOGUI?

Tenim un espai segur? Gaudeix estant en aquest espai? Si no, cal que ho revisem... li oferim temps per estar lliurement gaudint del seu propi cos?


Lectura recomanada: https://labaula.org/el-moviment-lliure-a-la-primera-infancia





La castanyada

El dia 31 d'octubre a la llar vàrem celebrar la castanyada. Vam gaudir d'una representació teatral del conte de la castanyada, i a la tarda gràcies a l'AMPA de la llar, vam poder torrar castanyes i fer-ne un tastet i amb la panxa plena, vam cantar i ballar cançons de tardor. 


Riem junts?

OCTUBRE: RIEM JUNTS


El dia a dia és frenètic, i els dies es fan curts… Però; trobem temps per gaudir d'una estona divertida amb els nostres infants? Riem junts?


A través del contacte, el riure, el fet d'estar junts... s'estableixen els primers vincles amb els infants.


Aquests primers vincles des de ben petits, determinaran en gran mesura les relacions que establirà l'infant amb la resta de persones amb qui tindrà vincles i es relacionarà en un futur.


Aquests vincles positius afavoriran que els infants siguin més segurs, més autònoms i més lliures.

Tal com diu Jerome Seymour Bruner: «Els vincles a l'escola amb les persones significatives no són opcionals, són essencials»


RIEM JUNTS?

Recordeu quin va ser l'últim moment que vàreu riure amb els vostres infants?

Pregunteu-los que els ha fet riure avui a la llar... recordar i compartir moments, és vincle!


Article recomanat: https://www.paresinens.cat/nens-nenes/psicologia-infantil/afecta-fills-crianca-distreta_2160839102.html



AMPA 

L'AMPA, és l'associació de mares i pares de l'escola, un grup de famílies que  ajudem en el dia a dia, a fer activitats pels infants, a celebrar les festes populars com la castanyada i el nadal, donem suport econòmic en la compra de material, subvencionem el transport de les sortides de final de ... i moltes coses més!!

Per formar part de l'AMPA, rebreu directament la samarreta de l'escola. Totes aquelles famílies que no facin el pagament, no tindran accés a les propostes de l'AMPA.


ENLLAÇ: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeDKRrvzjcYgP-EPnt-CKZQQKfZjpaxfrckBy2P4X5MjF_JHA/viewform?pli=1 


Posem fil a l'agulla?

Des de l'equip educatiu, us volem desitjar molt bon inici de curs!

Un curs que esperem que estigui ple de reptes educatius, on tots gaudim d'aquesta nova etapa, i on els aprenentatges siguin rics, significatius i plens de vida.


BON INICI DE CURS - EQUIP EDUCATIU MAINADA

Curs 23-24

Tota la informació que necessiteu per la preinscripció del curs escolar 23/24 la podeu trobar fent un clic a la imatge.


Sant Jordi

Avui és un dia molt especial per nosaltres, és Sant Jordi.

A la llar celebrem, la diada de Sant Jordi amb un espectacle molt divertit gràcies a l'AMPA de la llar.

Tanmateix, volem compartir amb vosaltres una gran notícia, L'AMPA de la llar d'Infants ha volgut sorprendre'ns amb un regal molt especial; un conte per cada infant. 


Volem agrair a les famílies la seva implicació en aquesta tasca i a l'AFA pel compromís amb la llar.

Des de la llar d'infants us volem desitjar una bona diada de Sant Jordi, i que aquesta, estigui plena de moments màgics, roses i molts llibres!! 

Festa de la Ratafia

Aquest cap de setmana, a la nostra població se celebra l'esperadíssima festa de la Ratafia, una festa on petits i grans i tenen cabuda. Aquests dies a la llar, hem introduït diverses propostes que ens endinsen a l'univers de les herbes de la ratafia.

Us deixem un recull de propostes per gaudir amb família d'aquest cap de setmana tan màgic.

Les activitats generals de la llar, i totes les notícies més recents les podeu trobar a :