Camí de Ronda

OBJECTIUS I DESTINATARIS

El material Camí de Ronda pretén ser un ajut per a tots aquells professors de català que volen iniciar els seus alumnes en l’aprenentatge de la llengua catalana, per tal que assoleixin unes nocions generals. Segueix la Programació del Català Inicial de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya (el primer grau de competència lingüística definit pel Consell d’Europa, anomenat també el Trencar el gel o de Domini de fórmules). 

Aquest material va destinat a professors de català amb alumnes que es troben en un estadi inicial d’aprenentatge de la llengua catalana i que dominen l’alfabet llatí. Bàsicament és un material destinat a la secundària i a cursos de català per adults, tot i que també s’ha adaptat el bloc de Vocabulari perquè es pugui usar en alguns cursos de Primària (Cicle Mitjà, Cicle Superior). 

En aquests últims temps, la societat s’ha hagut d’anar adaptant a la realitat canviant de l’entorn. En aquest context, els centres d’ensenyament esdevenen un punt de trobada de persones de diverses procedències, inquietuds i realitats. Aquest fet implica que el moment d’incorporació a un curs sigui variable i comporti que els grups de treball s’hagin d’anar ajustant dia a dia. 

Camí de Ronda inicialment està pensat per dur-se a terme a través d’una fórmula rotativa en què a cada sessió s’incorporen nous alumnes. Quan s’acaba el darrer tema es torna a començar de manera que els estudiants entren a la roda en qualsevol moment i en surten quan acaben de fer tot el gir. Perquè... què cal aprendre primer: preguntar l’hora o preguntar per anar a un lloc? Saber el vocabulari del cos o poder dir tinc mal de panxa? Si tot és important, aquesta fórmula permet que els estudiants entrin a la roda i se’ls ofereixi una sessió que cadascú pot aprofitar en funció de les seves competències. Tot i això, també és un material que es pot aplicar a altres fórmules més tradicionals d’aprenentatge. 

El llibre conté quatre blocs de 10 unitats cadascun. Aquests blocs són: vocabulari, situacions, pronunciació i gramàtica.

A partir de la Programació de Català Inicial de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya s’han aïllat els diferents continguts i els presentem en diferents unitats amb suficient independència perquè qualsevol d’elles pugui ser la primera classe d’un curs de català. L’autonomia tant dels blocs com de les unitats permet escollir l’ordre i la prioritat a l’hora de realitzar-los.

En aquests últims temps, l’acolliment lingüístic també ha hagut de redefinir els objectius i les metodologies per tal d’adequar-se a la realitat canviant del nostre entorn: la incorporació constant d’aprenents, l’horari de dedicació a l’aprenentatge de la llengua, la diversitat d’orígens i, per tant, la diversitat de ritmes d’aprenentatge, etc. 

Cada persona desenvolupa unes estratègies diferents per aprendre una llengua i del que es tracta és de descobrir quines són les de cadascú i trobar els recursos que s’hi adeqüin. Assessorar bé l’estudiant a l’inici, observar-lo i conduir els primers passos són bona part de l’èxit i ajuda a assegurar (sobretot en els cursos no reglats) la seva continuïtat. 

ESTRUCTURA DEL LLIBRE I DE LES SESSIONS

El llibre es presenta en 2 volums: en un hi trobem la guia didàctica amb l’explicació de les activitats de cada bloc i l’annex d’exercicis fotocopiables per als alumnes; i en l’altre, material com imatges i targetes que es poden manipular durant les sessions. 

Les sessions que es presenten a Camí de Ronda posen en pràctica les activitats productives i en concret: escoltar i parlar. Són sessions de treball oral d’1 hora de durada que rendeixen més si els grups són reduïts, de 8 a 10 persones com a màxim. Cada sessió té un objectiu d’aprenentatge independent.

A la guia didàctica, a banda de la descripció dels objectius, continguts, materials, definim les instruccions detallades del procediment didàctic (la manera de presentar i treure’n profit de l’exercici, interaccions...), descrivim cada recurs didàctic i suggerim maneres d’anar adaptant l’exercici a les característiques de cada grup.

Per a cada unitat hi ha de 8 a 12 propostes d’exercicis, en què es combina la pràctica de repetició i memorització amb la més inductiva. Pel que fa al tipus d’exercicis, el ventall va dels més tancats (de reconeixement del lèxic, frases simples o expressions amb activitats de relacionar, identificar, ordenar) als més oberts, en què caldrà que els estudiants utilitzin tot allò treballat. Aquests exercicis han de permetre l’expressió a aquell alumne nou i/o tímid, però també han de permetre lluir-se a aquell alumne més experimentat o extravertit. 

Cada exercici es planteja de manera que potenciï la pràctica oral: quan es demana, per exemple, respondre a unes preguntes, sempre es prioritzarà la resposta oral a l’escrita. Són exercicis breus, es poden adaptar fàcilment a la situació de classe (més o menys alumnes, més o menys avançats... ), de mecànica senzilla (amb instruccions fàcils d’entendre), relacionats entre si (amb continuïtat dins de la unitat que es treballa), encaminats a resoldre la pràctica final més oberta i sobretot participatius (és important mantenir l’atenció del grup durant la sessió; la intervenció d’un company pot condicionar la resta d’intervencions). A banda dels exercicis editats per a ser fotocopiats, a la guia didàctica en proposem d’altres que no estan lligats a cap proposta editada, però que complementen el que es va fent al llarg de la sessió. 

Abans de començar cada sessió, s'hauran de fotocopiar els exercicis amb els quals treballaran els alumnes i posar a punt el material complementari necessari (seria convenient plastificar les imatges a fi que es puguin conservar més temps). La sessió comença amb la presentació de l'objectiu: què farem durant aquella sessió, què treballarem i per a què ens servirà; i es clou amb una breu valoració per part dels alumnes. És el moment per preguntar-los què els ha semblat la classe, per aclarir dubtes i per ampliar algun aspecte dels que s'han treballat. 

Al final de cada classe recomanem que convideu a fer ús d’allò après suggerint un context (al carrer, amb el personal del centre, amb companys, o bé preparant una breu enquesta que obligui a formular alguna pregunta o demanar alguna cosa a algú de fora de l’aula). 

Amb els estudiants parlem només en català (moltes vegades ens agradaria expressar-nos en més llengües i sobretot conèixer els punts de coincidència i els conceptes o estructures més allunyades de la llengua dels nostres alumnes, cosa que ens permetria incidir amb més eficàcia). Parlar només en català comporta haver de fer ús contínuament de tots aquells elements no verbals (la gesticulació, el dibuix més o menys reeixit a la pissarra, la proximitat amb l’alumnat...), de totes aquelles modificacions lingüístiques i paraverbals (identificació de l’objecte, marcar l’entonació, parlar a poc a poc, utilitzar un registre determinat...) i modificacions conversacionals (preguntes d’elecció, no aprofundir massa en un tema...) per fer-nos entendre. 

La seqüenciació de les activitats i la guia didàctica, molt pautada, permeten que si ens trobem en una situació en què el nombre d’alumnes s’incrementa, el professor està de baixa, etc, i s’ha de recórrer a professorat menys avesat a atendre o impartir nivells tan inicials, no els suposi cap “trasbals” participar en alguna sessió d’aquestes: tindrà el material i les eines a punt. Per contra, al professorat expert li pot ser un punt de partida perquè posi en pràctica tots aquells recursos que domina i que de ben segur faran créixer les propostes presentades. 

Al llarg de la guia didàctica, sovint hem usat el terme alumnes per referir-nos al conjunt d’estudiants i el de company per referir-nos a la persona amb qui es treballa. 

ELS BLOCS D'APRENENTATGE

Camí de Ronda està organitzat a partir dels 4 blocs que sorgeixen dels objectius d’aprenentatge marcats: Vocabulari, Situacions de la vida quotidiana, Pronunciació i Estructures gramaticals. 

Vocabulari 

Cada unitat està dedicada a una àrea temàtica i se’n fa una selecció no gaire extensa (unes 20 paraules). Es presenten amb suport visual i la pràctica es fa a través d’activitats de repetició i memorització per acabar amb una pràctica més oberta, en què es posa en joc el que s’ha après. La majoria d’unitats de vocabulari compten amb el suport de targetes amb les il·lustracions dels objectes que s’hi treballen per poder ampliar les activitats proposades amb l’exercitació de la repetició i la memòria, a través del joc. Aquest bloc es pot treballar amb l’alumnat de Primària. 

Situacions 

Es treballen temes seleccionats amb criteris de “rendibilitat”. L’enfocament està basat en l’ús que l’aprenent pot fer de la llengua en una situació concreta de la vida quotidiana. Per tant, parteixen de les necessitats més immediates dels parlants per poder relacionar-se i comunicar-se en una nova llengua. 

Pronunciació 

Es treballa la relació del so i la grafia. Són exercicis de discriminació i de producció de sons. Poden ser de gran ajut per a la lectura i l’escriptura. La majoria d’unitats compten amb el suport de targetes amb les il·lustracions de les paraules que s’hi treballen per poder ampliar les activitats proposades amb l’exercitació de la repetició i la memòria, a través del joc. 

Gramàtica 

Aquest bloc pot ser útil per a aquelles persones que durant el procés d’aprenentatge necessiten fer una reflexió analítica de les estructures de la llengua que aprèn. Pot ser l’eix central de l’aprenentatge o es pot agafar com un complement. Són pràctiques per a la reflexió, a partir de les quals els alumnes poden arribar a deduir-ne les regles. Tot i que els aspectes de vocabulari i de pronunciació pertanyen a l’àmbit del català central, fàcilment cada docent els pot adaptar o ampliar d’acord amb els trets característics de cada zona.