Jornada Pedagògica

CRP: Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès

Les fotos de la VI Jornada Pedagògica... va de matemàtiques!

Des de l'organització de la jornada volem donar les gràcies a tots els ponents, a tots els docents participants, a l'equip de l'Institut Cal Gravat i a tots els que ens han donat un cop de mà! Moltíssimes gràcies!

...i al Twitter #vademates

Materials del Taller de càlcul


Materials:

“Les matemàtiques a la màgia i viceversa” a càrrec de Sergio Belmonte

Trobareu moltes activitats al seu blog: MAGIA Y MATEMÁTICAS


VI Jornada Pedagògica a la Catalunya Central

...va de matemàtiques!

dilluns 26 de juny 2017, de 9.00 a 14.00 h

Lloc INS. Cal Gravat, Manresa


Programa

8.30 a 9.15 Acreditació

9.15 a 9.30 Benvinguda

9.30 a 10.30 Conferència

La Seducció Matemàtica. El teorema de l’amor

a càrrec de Claudi Alsina

¿Com podríem aconseguir que els alumnes de totes les edats s’enamorin de les matemàtiques? En aquesta conferència presentarem possibles accions clau de seducció matemàtica per induir no sols a interessar-se pel món dels nombres sinó per aconseguir ESTIMAR les matemàtiques. Acabarem enunciant el teorema de l’amor i comentarem la seva demostració.

10.30 a 11.00 Pausa

El bar de l'institut tindrà servei de begudes i entrepans.

Tallers

Primer torn d’11.00 a 11.45, segon torn de 12.00 a 12.45

Els quatre tallers es repetiran en els dos torns. Consulteu llistes el dia de la Jornada.

Primària: Geometria al tangram xinès

a càrrec de Sílvia Margelí

A partir del tangram xinès, un dels materials més presents a totes les aules de matemàtiques, descobrirem propostes de treball senzilles però sorprenents que podrem aprofitar per treballar diversos aspectes del currículum.

Secundària: Construcció de cúpules de Leonardo

A càrrec del MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya)

Taller col·laboratiu en el que a través de la construcció de cúpules es descobreixen diferents patrons geomètrics que ajuden a fer els passos successius. El resultat és espectacular i satisfactori i ajuda a posar en valor el treball en equip i a valorar el treball pràctic en matemàtiques.

Primària: Materials per exercitar el càlcul

A càrrec del MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya)

Es mostraran materials manipulatius per treballar el càlcul mental que formen part d’una maleta disenyada pel MMACA i que es troba en fase d’experimentació.

Les maletes del MMACA són dúctils i modulars i adaptables a mútiples situacions i necessitats d'escoles i d'instituts. Presentarem versions experimentals d'aquest nou material que permetrà muntar tallers o activitats d'aula amb propostes manipulatives

Secundària: Problemes de Fermi

a càrrec de Lluís Albarracín

La introducció de la modelització matemàtica en l'etapa d'Educació Secundària és un repte des de la perspectiva del nostre sistema educatiu. Una proposta per a la seva introducció a les aules són els anomenats problemes de Fermi: problemes oberts referits a l'estimació de quantitats en contextos reals. L'estudi de les estratègies que proposen els alumnes d'Educació Secundària per a resoldre aquests problemes mostra que hi ha una gran varietat d'estratègies que apareixen de forma espontània. Algunes d'aquestes estratègies permeten resoldre els problemes obtenint estimacions adequades a partir de processos que involucren la creació d'un model matemàtic. En aquest taller es presentaran diferents tipus de problemes de Fermi, es tipus de treball que desenvolupen els alumnes i seqüències de problemes dissenyades per treballar models matemàtics concrets.

13.00 a 14.00 Cloenda

Les matemàtiques a la màgia i viceversa

a càrrec de Sergio Belmonte

A qui no li agrada la màgia? Qui no s'ha preguntat alguna vegada....i això com es fa?. De fet, aquesta és la mateixa pregunta que es fan els matemàtics davant d'un problema. Veurem la connexió entre aquestes dues disciplines aparentment tan distants i veurem com es pot aplicar la matemàtica per a crear veritables efectes màgics. La màgia es converteix així en una aplicació lúdica de les matemàtiques i en una altra manera creativa de gaudir amb elles.