Jornada Pedagògica

CRP: Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès

Materials de la VIII Jornada Pedagògica

i ara... Socials!

  • Les ciències socials a l’aula. I la didàctica?

Presentació conferència Les ciències socials a l’aula. I la didàctica?


  • La meva Manresa, una proposta de personalització de l'aprenentatge

Presentació


  • Projecte Educatiu Manresa-Mauthausen / Borrallons de Neu

Vídeo Borrallons de Neu

Web Projecte Manresa-Mauthausen. L'home dels ulls tristos

Presentació


  • Memòria.cat

Web Memòria.cat/edu


  • El camí de l'aigua

Presentació El camí de l'aigua


  • L'escola d'ara i d'abans

Presentació L'escola d'ara i d'abans


  • Divertir-se, aprendre i experimentar al Museu de Solsona

Web Museu de Solsona

Oferta educativa: Tallers Primària

Oferta educativa: Tallers ESO i Batxillerat


  • Projecte Mare Mortum

Presentació Mare Mortum


  • Vull tornar a ballar!

Web Grup d'Educació SABER: Vull Tornar a ballar!


  • P@leo_rutes: un passeig pel Miocè

Web Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP)

Oferta educativa Tallers educatius


  • Interrogar les fonts des d'una perspectiva crítica

Web CESIRE


  • Vaivens femenins

Web Vaivens femenins

Presentació Vaivens femenins


  • El Museu Episcopal de Vic, un viatge al passat amb visió de present

Web Museu Episcopal de Vic

Presentació El MEV, un viatge al passat amb visió de present


  • El món en que vivim "Comparem dues activitats"

Web CESIRE.

Presentació El món en que vivim "Comparem dues activitats"


  • Històries amb història

Web Udurae

Ja tenim el programa de la VIII Jornada Pedagògica a la Catalunya Central

i ara... socials!

dimecres 26 de juny de 2019

a la U-Manresa-FUB

Inscripcions: del 3 al 16 de juny de 2019.

Programa

8.45 a 9.00 Acreditació i Benvinguda

9.00 a 10.00 Conferència

Les ciències socials a l’aula. I la didàctica? a càrrec de Joan Callarisa (UVic)

10.00 a 10.30 Pausa

Tallers

Primer torn de 10.30 a 12.00 h.

Secundària:

1.

- Projecte Educatiu Manresa-Mauthausen / Borrallons de Neu, a càrrec de Pep Castilla, Xavier Valls, Jaume Esquius, Mercè Garcia i Victòria Soler.

A partir dels testimonis de l'exili i la deportació manresana-bagenca, als camps d'extermini; s'inicia una tasca pedagògica interdisciplinar que reflexiona i actua per obrir Camins de Pau i Enfortir els Drets Humans. Més enllà de les aules, s'ha obert a la societat civil amb xerrades, exposicions, teatre i música, instal·lacions, viatges, col·laboracions amb altres entitats, etc. La darrera aportació ha estat la creació del documental pedagògic: Borrallons de Neu (13') i Viatjar amb alumnes a un Camp d'Extermini com a eina pedagògica (15'). Enguany preparem la instal·lació Camps: camins de Pau i Drets Humans.

- Memòria.cat/edu a càrrec de Carme Botifoll, Pep Castilla i Rosa Lóbez.

Memoria.cat/edu és l’espai educatiu del portal memoria.cat, adreçat al professorat i als estudiants dels centres de secundària. S’exposaran els objectius i la finalitat del projecte i es mostrarà l’estructura del web. S’explicaran les propostes didàctiques i els diferents tipus de recursos i eines didàctiques sobre temes relacionats amb la memòria històrica que s’hi poden trobar i el seu possible ús a l’aula.

- La meva Manresa, una proposta de personalització de l'aprenentatge a càrrec d’alumnes i professors de l’INS Cal Gravat.

Des de l'INS Cal Gravat oferim als nostres alumnes 'La meva Manresa', una proposta de coneixement i empoderament ciutadà, l'eix del qual és la proposta educativa Lacenet World Mobile City Project/Manresada. És una oportunitat d'aprenentatge competencial que dura tot el curs i està orientat a la personalització de l'aprenentatge. Compta amb l'assessorament del Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de Barcelona dirigit pel Dr. Cèsar Coll i s'hi treballa la relació que cadascun dels nois i noies tenen amb la seva ciutat de referència, coneixen els equipaments, les associacions, etc. La proposta és oberta a la participació d'altres centres de la comarca i serà explicada per alumnes i professors del centre.


Primària: Cal escollir entre els dos tallers.

2.

- El camí de l'aigua, a càrrec de Roser Tió i la Sílvia Rodríguez de l'escola Mossèn Cinto de Folgueroles.

Projecte interdisciplinar amb el que, a partir del recorregut del torrent del poble, es plantegen diverses activitats des de tots els àmbits del currículum, comptant amb la implicació de diversos agents del territori. S'aprofita el camí del torrent per investigar diferents aspectes relacionats amb l'aigua i el seu entorn proper per després poder extrapolar el que s'ha après a aspectes o casos globals.

- L'escola abans i ara , a càrrec de Judit Vazquez i la Marta Folgarolas de l'escola Mossèn Cinto de Folgueroles.

Projecte intergeneracional de descoberta de l'escola, on a través d'entrevistes amb avis prenen consciència de com ha evolucionat l'espai escolar tenint en compte com eren en cada època l'escola, els materials que es feien servir i les maneres de treballar als centres educatius. Es treballa en col·laboració amb els avis i àvies del Casal d'avis i les famílies.

- Divertir-se, aprendre i experimentar al Museu de Solsona a càrrec de Montse Creus, Montse Marsiñach dels Serveis Educatius del Museu de Solsona.

El Museu, com agent educatiu, vol ser el lloc on les generacions futures puguin aprendre i experimentar en primera persona. Les diferents àrees i competències es tracten a través de tallers on els nens poden experimentar amb diferents materials, jocs imaginatius, contes i àlbums il·lustrats, que els permeten contextualitzar les obres del museu. Aquestes activitats escolars fan referència als àmbits de prehistòria, història, arqueologia i art, en les quals els guies fan de mediadors entre els alumnes i l’obra


3.

- Qüestions de gènere a càrrec Neus Pérez, Sílvia Boix i alumnes de l’escola Setelsis de Solsona.

És un treball elaborat a partir de les inquietuds observades en els alumnes pel que fa a les notícies d'actualitat relacionades amb qüestions de gènere. S'ha treballat a partir de 2 vessants:

- Aspectes socials : perspectiva històrica i actualitat

- Aspectes físics : aparell locomotor, endocrí i sistema nerviós S'observa la interacció entre ambdues vessants per desenvolupar l'esperit crític dels infants entorn dels temes de gènere.

- Projecte Mare Mortum a càrrec de Núria Garolera l’Escola Miquel Martí i Pol de Lliçà d'Amunt.

El caos forma part de l’existència humana i implica la incapacitat de tenir-ho tot sota control. Partint d’aquest concepte hem apostat per realitzar un Happening (manifestació artística) recreant la ruta migratòria més caòtica i mortal del món: l’exili dels refugiats sirians. L’objectiu d’aquest treball ha estat evidenciar veritats ocultes, potenciar l’esperit de crítica i de protesta social, utilitzant l’art com a vehicle d’expressió. La realitat pot resultar molt més contundent que qualsevol ficció, per aquest motiu volem creure que existeix la possibilitat de somiar amb llibertat un món diferent, més humanitari. Tal i com va dir Adam Broomberg: “La responsabilitat de reinventar i transformar la realitat resideix en l’artista. En ell recau el treball de provocar la reflexió i el debat en el públic.

- Vull tornar a ballar! a càrrec de Montse Vilella i Dolors Plans del Grup d'Educació SABER .

Presentació de les propostes didàctiques vinculades a un conte que narra el viatge cap a Europa d’una nena siriana, que, amb la seva família, ha de marxar del seu país per culpa de la guerra. Es pretén que els infants es posin a la pell d'aquests nens i nenes.


Segon torn de 12.00 a 13.30 h.

Secundària:

4.

- Vull guanyar les eleccions, a càrrec de Guillem Niubó, Imma Noguerola i Marta Jané, INS-ESC Sant Jordi de Navàs.

A partir del repte: "Al llarg dels darrers mesos les notícies ens parlen constantment d’eleccions municipals, eleccions autonòmiques, eleccions generals… També parlen de partits polítics, de pactes, de desacords, de noves convocatòries… En fi! Això no deixa de ser res més que practicar democràcia! Imagineu-vos, només per un moment, que vosaltres mateixos forméssiu part d’un partit polític que aspira a la presidència de la Generalitat de Catalunya. Aquest és el repte: haureu de crear el vostre propi partit polític i, a partir d’aquí, presentar-vos a unes suposades properes eleccions municipals i autonòmiques. És possible que ens trobem davant uns propers caps de govern?". A partir d'aquí aprendrem els principals conceptes del món de la política, establirem els vincles entre l’organització política del territori i el seu govern corresponent, identificarem els càrrecs més importants del govern municipal de Navàs i les seves principals funcions... Fins que arribarem a crear la campanya del nostre propi partit polític i presentarem el nostre programa electoral a l'equip de govern de l'Ajuntament del poble.

- P@leo_rutes: un passeig pel Miocè a càrrec de Judit Llopart del Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP) d'Hostalets de Pierola.

Presentació d’una proposta educativa interactiva basada en l’ús de les noves tecnologies i dispositius mòbils que permeten seguir itineraris pel territori i traslladar-nos 12 milions d’anys enrere, en un moment clau en l’evolució del primats, tot descobrint els elements significatius del paisatge i el patrimoni de l’entorn.

- Interrogar les fonts des d'una perspectiva crítica a càrrec de Pilar Reverté del CESIRE .

Les fonts ens aporten evidències que ens permeten interpretar els fets del passat, si els sabem posar les preguntes pertinents. Es presenta una activitat que permet guiar els alumnes per analitzar críticament un cartell, en tant que font històrica, de manera que puguin interpretar el missatge que presenta i el seu context de creació.

Primària

5.

- Vaivens femenins a càrrec de personal de Territori de Masies del Solsonès.

Vaivens femenins fa un recorregut per diferents àmbits de la vida quotidiana de les dones de pagès. És un projecte de memòria popular que explica la vida de les dones a pagès en primera persona, recollint les seves vivències. S'ha materialitzat en una exposició física itinerant (4 roll ups), una exposició virtual i una revista que complementa la informació amb més testimonis i fotografies de l'època. Es disposa d'una proposta didàctica adreçada a les escoles de primària.

- El Museu Episcopal de Vic, un viatge al passat amb visió de present a càrrec Carme Comas i Andrea Serrano del Servei educatiu del MEV.

Com transmetre l’art, el patrimoni i la història és un dels principals reptes entorn del qual es plantegen les diferents propostes educatives del museu. El joc, els sentits, les emocions, la tecnologia o l’ús de diferent material didàctic, són alguns del recursos principals que utilitzem per a l’aprenentatge. Una experiència vivencial que no sols permet prendre consciència del passat, sinó plantejar preguntes sobre el nostre present.

- El món en que vivim" "Comparem dues activitats" a càrrec d'Elvira Martí i Joan Caminal del CESIRE.

A partir de l'anàlisi i comparació d'activitats d'aula es vol aprofundir en l'enriquiment des d'una mirada competencial que va més enllà d'aprendre conceptes i demana un posicionament personal.

13.30 a 14.00 Cloenda

Històries amb història, a càrrec d'Equip Udurae

Visites teatralitzades per conèixer el patrimoni cultural, industrial o natural. Són una combinació de coneixements i ficció, de cultura i aventura per a grans i petits. Allà on hi pugui haver una visita guiada, n’hi pot haver una de teatralitzada. Castells, palaus, antigues fàbriques i colònies, entorns naturals singulars... Tot té la seva història i tot pot tenir la seva aventura.

Consulteu les aules a l’arribar a la Jornada.

Inscripcions: del 3 al 16 de juny de 2019.