CATALUNYA, TERRA DE REPTES

Edició 2023-24

DESCOBREIX ELS REPTES

Com adaptem els espais públics de la ciutat per fer front al progressiu augment de la temperatura? 

REPTE 4

Generació d'obratge efímer a l'espai públic

El futur del canvi climàtic es juga a les ciutats. Són el lloc on viu la majoria de la població, les responsables principals de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i, alhora, els escenaris naturals per a la innovació.


El Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica 2030 pretén ser una visió integradora de les mesures per fer front al canvi climàtic que permeti assolir els objectius del nou Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia que ha signat l’Ajuntament de Barcelona.


L’estratègia de Barcelona per fer front al canvi climàtic:


Barcelona defineix en el Pla els eixos estratègics i les accions per fer front a aquest repte global que ens interpel·la a totes i tots: ciutadania, empreses, entitats i administracions. En l’eix estratègic d’adaptació i resiliència s’hi recull la necessitat de prevenir la calor per millorar les condicions de confort tèrmic a la ciutat i, d’aquesta manera, poder garantir la salut i tenir cura especial dels col·lectius més vulnerables que hi habiten. Una actuació prevista dins d’aquesta línia d’acció és la creació del programa “Barcelona, ciutat d’ombra”, que s’està elaborant aquest 2023.


Aquest programa d’intervenció sobre l’espai públic permetrà generar més zones d’ombra, de manera que s’incrementi la cobertura del verd o fer-ho per mitjà d’elements de mobiliari urbà, preferiblement multifuncionals, o elements tèxtils efímers o estacionals. També es podrà identificar i mapar els itineraris i fomentar la creació d’ombra a l’espai lliure privat.


És en el marc d’aquest pla d’ombra que l’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona es planteja un repte urbà nou vinculat amb la tipologia d’elements que poden generar ombra de qualitat a l’espai públic. Concretament, per a aquells indrets on no és possible incorporar vegetació. Se cerquen solucions innovadores per generar ombra efímera de manera modular, temporal i sostenible en tres tipus d’espais de la ciutat: carrers convencionals, zones de jocs infantils i espais de gran superfície, com ara el passeig de Llevant, el Port Olímpic, la plaça de Catalunya, la plaça d’Alfons Comín, el passeig de Colom, la plaça del Sol, etc.

 

L’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb BIT Habitat, fa una crida a l’ecosistema innovador per cercar solucions innovadores per generar ombres efímeres a l’espai públic amb caràcter modular, temporal i sostenible.

 

QUÈ BUSQUEM?


Aquesta convocatòria cerca les millors solucions innovadores per al repte urbà “Generació d’ombratge efímer a l’espai públic”.


Les propostes han de ser:

MODULARS

Amb capacitat per poder acoblar-se i construir formes diferents que s’adeqüin a l’espai per ombrejar, tant en forma com en superfície. S’hi consideren diverses opcions d’implantació segons la ubicació, per tal d’adaptar-se a diferents contexts i casuístiques. 

TEMPORALS

Amb facilitat per al muntatge, el desmuntatge, el manteniment i l’emmagatzematge de les estructures al llarg del temps. 

SOSTENIBLES

Amb l’increment de la circularitat, durabilitat i comportament ambiental dels materials durant tot el seu cicle de vida i amb una incidència positiva en la sostenibilitat urbana (efecte illa de calor, etc.). 

INTEGRALS

Amb solucions de disseny, tecnologies i materials saludables nous i adaptacions dels existents. Els materials han de funcionar com a escut tèrmic i proporcionar un índex de reflectància solar elevat. 

IMPLEMENTABLES EN L'ESPAI REAL

Amb la fabricació i instal·lació d’un prototip (sis mesos d’execució) i amb el monitoratge dels impactes previstos (els sis mesos posteriors) en carrers convencionals, àrees de jocs infantils o espais de gran superfície de la ciutat de Barcelona (cal assolir un TRL superior a sis).

La proposta ha de contenir una solució innovadora per a cadascun dels espais indicats (carrers convencionals, àrees de jocs infantils i grans superfícies) i, opcionalment, altres que, tot i que no estiguin descrits aquí, persegueixin els objectius del repte urbà basats en la millora de la confortabilitat tèrmica a l’espai públic.

El sistema modular proposat ha de contenir un prototip que s’ha de poder fabricar, transportar i instal·lar a la ciutat de Barcelona durant la fase de monitoratge del projecte. La superfície total que ha de cobrir el prototip durant la prova pilot és de 500 m2. Es pot ubicar en un únic emplaçament o en diversos, en funció de la superfície per cobrir assignada (els emplaçaments definitius de les proves pilots es donen a conèixer un cop es coneguin les propostes guanyadores).

REPRODUÏBLES I ESCALABLES

Atractives i integrables a diversos entorns urbans consolidats. 

Organitzat per:

Amb el suport de:

Col·labora:

mail: impulsfp@xtec.cat .Tel. 93 400 69 00 ext. 3018. web: Nodes ImpulsFP  .