CATALUNYA, TERRA DE REPTES

Edició 2023-24

DESCOBREIX ELS REPTES

Com millorem la convivència en espais públics tensionats per l’oci nocturn?  

REPTE 1

Accions per a la convivència a l'espai públic

Barcelona és una de les ciutats més densament poblades d’Europa. Com a ciutat mediterrània, es caracteritza per un model urbà compacte amb una elevada intensitat i diversitat d’usos.

En aquesta lògica, l’espai públic esdevé un element cabdal com a punt de trobada i relació, tant per la multiplicitat d’activitats quotidianes que s’hi generen (passeig, esbarjo, joc infantil, etc.) com per les activitats que hi tenen lloc (actes i esdeveniments a la via pública, presència de visitants, etc.), i inclou una elevada diversitat d’interessos individuals i col·lectius i de funcions urbanes (residencial, comercial, turística, etc.), que en ocasions convergeixen i poden ser una font de conflicte.

Partint d’aquesta idea, el repte és impulsar noves solucions que, mitjançant la innovació urbana i l’acció conjunta, plural i participativa, millorin la convivència a l’espai públic, tot apel·lant a la corresponsabilitat de les persones per evitar comportaments incívics i fomentar el respecte a la ciutat i a les persones que l’habiten.

ÀREA DE REDUCCIÓ DE SOROLL

Disminuir la contaminació acústica a les zones on se superen els valors límit a través d’accions innovadores que incideixin en la causa i la font del problema, però també en la prevenció, en la sensibilització i en la corresponsabilització de les persones implicades. 

ÀREA DE PREVENCIÓ I REDUCCIÓ D'ACTIVITATS INCÍVIQUES

Afavorir l’ús cívic dels espais públics i vetllar per les normes de convivència, amb pràctiques innovadores que incideixen en la conservació dels espais comuns i els edificis patrimonials i en la millora de la neteja i la gestió correcta dels residus. 

ÀREA D'EQUILIBRI I COEXISTENCIA D'USOS

Fomentar la coexistència d’activitats i funcions als espais amb més intensitat i diversitat d’usos, sovint amb interessos contraposats i que generen conflictes, mitjançant iniciatives innovadores que minimitzin el problema i promoguin la tolerància i el respecte entre les diferents persones i col·lectius. 

Accions per a la convivència als espais col·lectius i comunitaris

La compacitat i l’elevada densitat residencial de Barcelona s’expliquen pel fet que la major part de les persones viuen en habitatges plurifamiliars, els quals, en gran part, es caracteritzen per l’antiguitat i per tenir una superfície petita o mitjana. Aquest fet, sumat a altres factors com l’envelliment progressiu de la població, la irrupció de noves formes residencials, les dificultats per pagar l’habitatge i les despeses de manteniment associades, entre d’altres, pot desembocar en problemes de convivència en l’àmbit privat.

En aquest context, els espais col·lectius i comunitaris d’àmbit privat tenen un paper central en la qualitat de vida del veïnat, i esdevenen espais d’extensió de l’habitatge per a la socialització i la convivència. La regeneració dels habitatges esdevé un component clau no només per millorar la sostenibilitat i la resiliència urbana, sinó també com a factor de prevenció i minimització de conflictes veïnals derivats de l’escàs manteniment i conservació dels habitatges i com a palanca per a la cohesió social i la convivència.

ÀREA D'ACCIÓ SOCIAL REGENERATIVA

Fomentar més confiança, respecte i col·laboració entre el veïnat permanent o temporal a través d’accions innovadores que dotin de nous usos els espais comunitaris, promoguin l’accés als habitatges buits, evitin situacions d’infrahabitatge, assegurin el descans veïnal i la reducció del soroll, etc. 

ÀREA DE RESILIÈNCIA I REGENERACIÓ URBANA

Impulsar la conservació dels habitatges, tant a l’espai privat com al comunitari, a través d’iniciatives innovadores en l’àmbit físic i social, que serveixin per prevenir o minimitzar conflictes veïnals associats a l’estat dels edificis i el baix manteniment que se’n fa. 

ÀREA DE MILLORES DE LA SOSTENIBILITAT I LA CIRCULARITAT

Millorar l’habitabilitat i l’eficiència energètica dels edificis a través de noves solucions de baix cost, tant pel que fa al disseny com a la transferència i adopció de coneixement per part dels agents de la construcció. 

Organitzat per:

Amb el suport de:

Col·labora:

.mail: impulsfp@xtec.cat .Tel. 93 400 69 00 ext. 3018. web: Nodes ImpulsFP  .