Contextualització i Diagnosi

ÍNDEX DE CONTINGUTS


Per fer la diagnosi...... (treure de l'informe) 

0. Contextualització i diagnosi

0.1. Visió de la ZER

0.2. Diagnosi de la maduresa digital de la ZER

0.2.1. Resultats SELFIE

0.2.1.1. Resultats diagnosi digital SELFIE infants

0.2.2. Resultats SELFIE for Teachers

0.3. DAFO i estratègia d'anàlisi

La ZER Baix Montseny inicia la seva estratègia digital a partir de la Mentora i del pla  d'Educació digital de Catalunya. Aquestes dues experiències s'utilitzen com a base per a la construcció de l'estratègia digital de la ZER.

0.1. VISIÓ DEL CENTRE

En la visió de la ZER, tal i com es defineix en el projecte educatiu de ZER (PEZ), queda molt clar que l'ús habitual de les tecnologies ha de ser un dels pilars.

Volem ser una ZER activa, emprendedora, amb visió de futur que aconsegueix una mmillora constant del rendiment acadèmic dels infants. Volem fer ús habitual de les eines digitals, impulsar les llengües estrangeres i promosionar les habiltats socials i el treball cooperatiu i de bosc. D'aquesta manera volem donar resposta a les diferents necessitats de tots els agents implicats: infants, famílies i organitzacions de l'entorn.

La ZER ha de fer front a aquest nou repte per adequar els processos d’ensenyament i l’aprenentatge a aquest canviant món tecnològic. És necessari que l’escola incorpori les eines digitals en el dia a dia perquè esdevinguin eines quotidianes en el context educatiu, facilitant a tot l’alumnat i a la comunitat educativa la seva utilització per aprendre i comunicar-se.

El repte que afronta la nostra ZER és el d’utilitzar les eines digitals com una eina habitual en les activitats d’ensenyament i aprenentatge, en l’organització del centre i en la gestió acadèmica. Es tracta de materialitzar aquest apropament entre les tecnologies de la informació i la comunicació i el món educatiu, i facilitar l’aprenentatge en l’era digital, adaptant els continguts i aplicacions per transformar un model educatiu, basat en metodologies tradicionals, en una educació fomentada en la Societat del Coneixement.

La nostra ZER cerca el desenvolupament integral de la competència digital de tot el seu alumnat. Un desenvolupament que es duu a terme aplicant noves metodologies i eines digitals en els processos d’ensenyament i aprenentatge perquè els infants assoleixin una competència digital que els permeti ser autònoms i crítics en el seu ús. L’escola, com a agent democratitzador, ha de ser garant d’aquest assoliment i afavorir la reducció de la fractura digital que encara és vigent en la nostra societat.

A més, la ZER cerca la integració dels sabers digitals a partir de metodologies transversals i globals a partir d'àmbits, com pot ser l'Àmbit STEAM. Aquest àmbit permet integrar la digitalització a l'aula centrant l'aprenentatge en l'alumnat i contextualitzant els sabers.

0.2. DIAGNOSI DE LA MADURESA DIGITAL DEL CENTRE

Per realitzar la diagnosi de la maduresa digital de la ZER s'han utilitzat les eines SELFIE i SELFIE for Teachers.

0.2.1. RESULTATS SELFIE

Un cop recollides totes les dades de la diagnosi, la comissió es va reunir per analitzar els resultats. Per fer una bona reflexió de les dades obtingudes, es tenen en compte els aspectes que es proposen a la plantilla  SHERPA SELFIE. 

Es van agrupar els punts detectats en les diferents categories i es van analitzar els aspectes més destacats, sobretot els punts que es repetien més, per puntuació alta, baixa o diferències significatives a les puntuacions entre grups d'usuaris (direcció, professorat, alumnat i famílies)

Aquesta anàlisi conjuntament amb la determinació de les causes ha ajudat a establir els objectius.

La participació ha estat d’un 47% de famílies de la ZER.

0.2.1. RESULTATS DIAGNOSI DIGITAL SELFIE INFANTS



S'ha observat una coincidència significativa entre les respostes dels alumnes i les del professorat. L'àrea que ha obtingut una valoració més alta ha estat la d'infraestructura i equips, la qual cosa indica que hi ha una satisfacció general amb els recursos i les instal·lacions tecnològiques disponibles al centre. No obstant això, s'ha detectat que l'àrea de pedagogia, concretament la implementació a l'aula, ha obtingut una puntuació més baixa. 

0.2.2. RESULTATS SELFIE FOR TEACHERS

Tal com es pot veure a la gràfica, l’àrea més ben valorada pel professorat ha estat la d’infraestructura i equips i, la que ha obtingut una puntuació més baixa, ha sigut la de pràctiques d’avaluació i la de pedagogia: implementació a l’aula. Aquestes dues àrees estan recollides en els objectius 2 i 4 de l’estratègia digital de la ZER.

0.3. DAFO I ESTRATÈGIA D'ANÀLISI



DAFO SIDE.xlsx