ESTRATÈGIA DIGITAL DE CENTRE

Escola Salvador Espriu de Badalona

Presentació i fonamentació del nostre projecte d'Estratègia Digital de Centre

  • L’objectiu primer del present projecte és dissenyar una Estratègia Digital de Centre EDC per tal d’impulsar la competència digital del professorat, l’alumnat i les famílies del nostre centre i regular l’ús dels recursos digitals de les tecnologies de la aprenentatge i la comunicació, tot integrant-les en el Projecte Curricular de la nostra escola, com un mitjà habitual i natural, per estimular l’aprenentatge i la creativitat dels nostres infants, i que així aquests puguin assolir, en acabar l’educació primària, les competències bàsiques d’acord a la seva edat i possibilitats.

  • També pretenem que, amb la introducció de la competència digital en el currículum del nostre centre, s’operi un canvi significatiu en l’organització, funcionament i pràctiques educatives en la nostra escola impulsant-les cap a un treball competencial i col·laboratiu. Volem que aquesta millora sorgeixi de l’anàlisi i la reflexió de la pròpia realitat i haurà d’estar directament relacionada amb els projectes educatiu i curricular del centre.

  • Afirmem que aquest funcionament correcte haurà de passar per un compromís personal i col·lectiu seriós de formació en competències digitals i un compromís en l’experimentació i aplicació pedagògica de les mateixes a l’escola.

  • Creiem que la nostra escola ha de garantir que cap infant no es perd les possibilitats que les eines digitals poden oferir-li, per manca de recursos. Per això ha de poder gaudir a l’escola d’ordinadors connectats a internet i poder usar les eines digitals que se li ofereixen.

  • Assegurem que els recursos digitals son una eina excel·lent per una escola inclusiva perquè s’adapten a les capacitats i necessitats individuals de l’alumnat i permeten una adequada atenció a la diversitat. Constatem que resulten molt estimulants per estudiants desmotivats per a l’aprenentatge. Que milloren l’autoestima i permeten rectificar, i assolir un resultat positiu, allà on abans s’havia fallat.

  • Veiem que els recursos digitals fomenten l’esperit científic i crític, i permeten reflexionar sobre el que s’ha fet. Això fa que l’alumnat pugui responsabilitzar-se i col·laborar en el seu procés educatiu.

  • Les habilitats digitals són una eina excel·lent per fer que l’alumnat adquireixi i progressi en l’assoliment de les competències bàsiques, complint els requisits d’utilitat i sentit que demana l’aprenentatge constructivista.

  • Observem que eines digitals milloren la comunicació permeten una via fàcil per publicitar la feina i els progressos del nostre alumnat i la interacció amb altres escoles d’arreu del món. Proporcionen a l’alumnat la possibilitat d’experimentar idees, reflexionar i assumir riscos. Estimulen el raonament analític i científic.

  • Valorem que la reflexió sobre l’ús dels recursos digitals a l’aula ens ajuda, com a docents, a revisar els nostres mètodes i les nostres eines pedagògiques.

  • Creiem que l’ús de les estratègies competències digitals potencien el treball en grup, cooperatiu i col·laboratiu. Valorem el fet que el seu ús a l’aula millora els resultats del nostre alumnat i millora també la imatge social del nostre centre.

PRESENTACIÓ. Nivell actual d’integració de les TAC.

HISTÒRIA

L’escola Pública Salvador Espriu és un centre escolar de la Generalitat de Catalunya, que va adoptar la seva configuració actual el més de Novembre de 1988 amb la unió de dos centres docents de llarga trajectòria pedagògica: l’escola Àngelus, i l’escola Ricard Coll. Així, l’escola Salvador Espriu és considera, doncs, doble hereu d’una tradició de defensa de la llengua de Catalunya que es remunta fins 1963. Des dels primers anys de la introducció en el món de l’ensenyament de les tecnologies de la informació l’escola va apostar per incloure aquesta eina de futur entre els recursos pedagògics a l’abast dels mestres en el seu treball en l’educació dels nostres alumnes. Així, ja el 1989, varem fer lloc a les nostres aules per un maquinari basat en processadors 8086 en el que, bàsicament treballàvem processament de textos. Amb la creació del P.I.E., a principis dels anys noranta, fórem pioners en la informatització dels centres catalans. Mitjançant la presentació d’un projecte fórem dotats amb maquinari 286 i 386 i participarem en els primers S.A.T.I. de Badalona el 1991, dels quals forem la seu del STAC Badalona Nord.

ACTUALITAT

  • Actualment l’ús de les tecnologies i eines digitals es troba reflectit en la present Estratègia Digital de Centre, en els currículums, i en diversos documents de gestió del centre, com ara el PEC i les NOFC.

  • La planificació de l'estratègia digital és considerada com una part integral de la planificació general del centre i s’actualitza regularment. El centre estimula els canvis metodològics que permeten la integració dels recursos digitals a nivell curricular i transversal. Les diverses programacions d’aula i el propi projecte curricular de centre inclouen referències explícites del seu ús.

  • Existeix dins el pla anual de centre, i en el projecte d’Equip Directiu, una estratègia per a la planificació i la integració de l'Estratègia Digital de Centre.

  • Es realitza una identificació i selecció anual i una avaluació de necessitats d’infraestructura i equipament.

  • Hi ha una Comissió Digital de Centre que es reuneix regularment, i un coordinador digital designat específicament, que amb el beneplàcit i la implicació de l’equip directiu, coordina la integració dels recursos digitals a l’aula.

  • Vetllem per l’adquisició de les habilitats digitals tècniques i instrumentals bàsiques de l’alumnat, que els permetin assolir una àmplia competència digital, al nivell de la seva edat. Per fer-ho l’escola estimula la integració l'Estratègia Digital de Centre a nivell transversal, com a recurs en el treball de les matèries.

  • A la nostra escola la majoria de docents usen les tecnologies habitualment en la preparació de materials de treball per als seus alumnes. Així mateix tots/es els/les docents fan ús de les eines digitals en el desenvolupament curricular de les seves classes.

  • El nostre centre disposa d'un domini propi a internet, de les eines del Google for Education, d'una pàgina web i utilitza regularment aquests mitjans, així com altres blocs d’àrea i aula, per a la interacció digital i la comunicació amb l’entorn.

  • Existeix una seqüenciació i avaluació de la competència digital a totes les àrees curriculars, que el present Pla d'Estratègia Digital de Centre menciona.

  • Podem afirmar que l’alumnat i el professorat treballen digitalment, amb ordinadors i tauletes, propis o cedits per la Generalitat de Catalunya, de forma regular.

  • El centre participa en projectes d’innovació com ara l’experiència d’Escoles en Xarxa o projectes internacionals Etwinning.

  • El centre ha rebut reconeixement per les seves bones pràctiques, i diversos premis relacionats amb l'us de les tecnologies digitals.

  • En aquests moments l’escola disposa de més de 100 ordinadors i tauletes, en part equipament facilitat pel Departament d'Educació, però també disposem d’equipament propi.

  • Amb la present estratègia digital de centre continuem la nostra aposta per integrar les eines i recursos digitals en totes les activitats de l’escola, i no només en les d’ensenyament i aprenentatge.

En el PEC del nostre centre es detallen els objectius a assolir pel que fa a la cultura i estratègia digital:

Escola Salvador Espriu de Badalona: Projecte Educatiu de Centre


En el nostre Projecte Eduactiu de Centre, en l'apartat V dels Principis Educatius que marquen la línia de l'escola podem llegir: "L’escola vol assegurar la competència tecnològica i digital de l’alumnat. Per això promourem la seva integració curricular. També treballarem per la inclusió digital i la innovació metodològica. El Pla d'Estratègia Digital de Centre ha d’esdevenir un mecanisme d’innovació, que haurà de proporcionar espais i temps a l’alumnat per operar amb les noves tecnologies, reflexionar, debatre, compartir i, en resum, per aprendre amb elles".