Robòtica
ÚLTIMA ACTUALITZACIÓ: 26 - 07 - 2022
Un infant matriculat a l’escola el curs 22-23 a P3 acabarà els seus estudis obligatoris l’any 2035. És ben cert que estem en un món canviant on les tecnologies ens estan guanyant terreny cada dia. Molts infants comencen a utilitzar dispositius electrònics des de ben petits i, tenint en compte aquest context, considerem molt important ajudar a desenvolupar un comportament responsable, útil i curós. L’objectiu principal, coneixent el potencial de la tecnologia, és treure’n el màxim partit possible en benefici de la societat.
Desconeixem quina evolució tindrà les feines que desenvoluparan aquests infants. Segurament continuaran moltes de les ja existents però també és cert que apareixeran noves necessitats laborals relacionades amb el món de la programació i digitalització. És per aquest motiu que l’escola està compromesa amb aquest canvi i volem oferir un ensenyament competencial per preparar-los pel seu futur.
La robòtica educativa és un mitjà d’aprenentatge transversal que ens ajuda a presentar als infants eines digitals per entendre millor el món tecnològic que ens envolta. Aquest fet dóna la possibilitat de despertar el seu interès pels estudis de la braca científica.
Treballar a partir de la robòtica educativa ens permet iniciar als infants en el pensament computacional que es basa en l’habilitat d’aprendre a aprendre. L’objectiu és resoldre problemes complicats transformant-los en reptes més petits amb la finalitat que sigui més fàcil resoldre’ls. Aquesta habilitat és transversal en totes les disciplines. Aquest tipus d’activitats ajuden a que els nostres alumnes estructurin el seu pensament, fomentin el raonament lògic, siguin creatius i treballin en equip.
És imprescindible comprendre el que ens rodeja per a poder reconèixer patrons, poder-los generalitzar i aplicar solucions a altres problemes semblants. A més a més, ens permet recopilar i analitzar dades de manera lògica, ordenada i, finalment, treure’n conclusions.
Ensenyar programació no vol dir ensenyar únicament alguns programes (que amb el temps quedaran obsolets o desfasats), sinó que s’ensenya i es treballa una sèrie d’habilitats que potencien la capacitat de crear-ne de nous, afrontar reptes de la vida quotidiana d’una forma més segura, lògica, ordenada i crítica. Tot aquest coneixement no té caducitat.
QUÈ ENS PERMET TREBALLAR EL LLENGUATGE COMPUTACIONAL A L’AULA?
El pensament computacional no és un sinònim de programar ordinadors, sinó que és una forma de resoldre problemes de manera creativa i eficient. Així doncs, ens permet:
Millorar la capacitat de resoldre problemes.
Posar en funcionament els processos creatius.
Fomentar l’ús de diferents llenguatges: matemàtic, artístic, ús d’un llenguatge verbal específic.
Augmentar l’ús de les habilitats socials de l’infant.
Normalitzar de forma positiva el fet d’equivocar-se en el procés d’aprenentatge a través l’assaig-error.
Treballar la paciència i la perseverància.
Potenciar l’autonomia personal i la capacitat d’organització.
Afavorir el treball col·laboratiu i d’equip.
Experimentar la relació causa-efecte.
La construcció de seqüències com a mètode de resolució de problemes.
Desenvolupar el pensament abstracte.
COM HO APLIQUEM A L’AULA?
El llenguatge computacional el treballem a l’aula a través de la programació de diferents dispositius.
Infantil:
A educació infantil presentem les Bee Bots, unes abelles programables que ens permeten treballar la direccionalitat, la seqüenciació, l’estimació, la resolució de problemes i la diversió. Ens permet treballar la programació sense la necessitat de conèixer els números ni les lletres ja que es programa a través d’unes fletxes.
A finals de P5 o inicis de 1r presentem el CODE. És una plataforma digital on els infants tenen un usuari i contrasenya (sense registre de dades personals) on podran accedir per continuar treballant la programació.
Hi ha diversos nivells i els anem avançant al llarg de la primària ja que ens alguns nivells presenten el concepte “bucle” i ens permet treballar el concepte de repetir/multiplicar.
Primària
El CODE i les Bee Bots continuen tenint un paper important, ja no tant amb l’objectiu de saber fer servir un robot i programar-lo, sinó que els utilitzem com una eina d’aprenentatge amb temes treballats a l’aula. És un element motivador i molt visual que utilitzem per treballar o repassar alguns continguts.
A l’escola també disposem d’una impressora 3D (Up mini 2). Descobrim a l’alumnat el món dels “makers”, és a dir, aquells que utilitzen les seves capacitats i habilitats per crear-se allò que necessiten. No totes les coses s’han de comprar ja que hi ha la possibilitat de crear-les des de 0 o imprimir-les amb 3D (hi ha webs on s’ofereixen plantilles per utilitzar lliurement). En funció del nivell i dels projectes que es desenvolupen a l’aula hem utilitzat la 3D per imprimir:
Clauers personalitzats creats amb el programa de disseny Sketchup.
Gossos 3D per col·laborar amb una gossera.
“La mascota” de l’aula.
Material de geometria per treballar continguts d’aula.
Material manipulatiu.
Un altre recurs per treballar el llenguatge computacional és a través dels Mindstorms EV3 de Lego. Des del curs 2015-2016 vam introduir, en horari lectiu, una hora setmanal de robòtica per donar l’oportunitat a tot l’alumnat de conèixer l’àmbit tecnològic des d’una perspectiva objectiva i de primera mà posant la base per continuar-ho treballant a l’institut.
COM ENS ORGANITZEM A L’AULA?
El treball que es planteja en aquest projecte es divideix en dues parts: la construcció del robot i la resolució de reptes en el taulell.
Cada membre del grup és responsable de la construcció d’una part del robot ja que les instruccions a seguir les tenim separades per potenciar el treball cooperatiu. Hi ha moments que es necessiten uns als altres per anar ajuntant les peces fins a aconseguir el resultat final. Això no vol dir que s’acabi aquí la part de construcció ja que en la segona part del projecte, la de resoldre els reptes, poden tenir la necessitat de modificar i/o construir noves peces.
Un cop acabada la construcció inicial comencem a practicar el funcionament del robot amb uns mini reptes per controlar els moviments bàsics (anar endavant, anar enrere, girar…). El següent pas és aconseguir resoldre els reptes proposats sobre el taulell pensant i consensuant amb l’equip quina és la millor zona de sortida, els passos a seguir pel robot i les possibles modificacions en l’estructura construïda.
En alguna ocasió s’ha parlat sobre si estem jugant o estem aprenent… i vam decidir fer un llistat de temes treballats:
- Els angles i el seu valor (graus).
- Relació dels decimals i les fraccions.
- Els nombres enters (positiu i negatiu).
- La lateralitat.
- El mecanisme i funcionament del robot.
- La importància de col·locar bé el robot.
- Similituds amb l'scratch i el code.
- La paciència i perseverança amb l’assaig-error per aconseguir l’objectiu final.
- La importància de comunicar-nos millor amb els companys.
- Compartir sense discutir.
- El recolzament entre companys com a treball en equip.
L’ús responsable d’un dispositiu digital és compatible amb l’aprenentatge.