ESCOLA

ÚLTIMA ACTUALITZACIÓ:  29 - 08 - 2023

INSTAL·LACIONS

COMUNITAT EDUCATIVA

CONSELL ESCOLAR

HISTÒRIA DE L'ESCOLA

INSTAL·LACIONS

COMUNITAT EDUCATIVA

EQUIP DIRECTIU

Directora: Estefania Torres Fernández

Cap d'Estudis: Anna Oliveras Artau

Secretari: Oscar Valverde Gràcia

PERSONAL ADMINISTRACIÓ I CONSERGERIA

 Administrativa: Lídia Conesa 

Conserge: Esteve Costa

EDUCACIÓ INFANTIL




Suports: 

Especialistes:

  Sr. ??? (I5)

  Sra. Isabel Sánchez  (I4 i I5)


EDUCACIÓ PRIMÀRIA


CICLE INICIAL


CICLE MITJÀ


CICLE SUPERIOR


ESPECIALISTES


ANGLÈS:


MÚSICA: Sr. Eduard Boada


EDUCACIÓ FÍSICA:


EDUCACIÓ ESPECIAL: 


SIEI: Sra. Judit Carrera

EEE: Sra. Tània Jáimez


Religió: Sr. Carles Furest

Suports: Sra. Esther Illa


CONSELL ESCOLAR

Directora Presidenta: Estefania Torres

Cap d'Estudis: Anna Oliveras

Secretari: Oscar Valverde

Representants dels mestres

Representant PAS:

Representant PAE:


Representants dels pares


Representant de l'AFA


Representant de l'Ajuntament

A la nostra escola, el Consell Escolar està format per 18 persones que representen els diferents sectors que conformen la Comunitat Educativa:

-        Equip Directiu (3). El Secretari té veu però no vot.

-        Sector mestres (6)

-        Sector famílies (5)

-        AFA - Associació de Famílies d’Alumnes - (1)

-        PAS - Personal d’Administració i Serveis - (1)

-        PAE - Personal d’Administració i Educatiu - (1)

-        Ajuntament (1)

Les eleccions al Consell Escolar es convoquen cada dos anys (coincidint amb anys parells) i es renova la meitat del sector representant de mestres i també el de famílies.

Excepcionalment, l’any 2020 no es van poder celebrar per la COVID19 i es van ajornar un any.


Quan s'obre el període del procés electoral s'informa a totes les famílies a través de:


Com a membre de la Comunitat Educativa, sector famílies,  podeu:

HISTÒRIA DE LA NOSTRA ESCOLA

La referència més allunyada d'una escola a Hostalric és de la segona meitat del segle XVIII. Es tractava d'una escola que depenia de l'Ajuntament. Al desembre del 1795 es va fundar l’escola Nostra Senyora de Gràcia que acollia alumnes nenes d'Hostalric i rodalies. Durant la guerra del Francès aquesta es va destruir i posteriorment va ser refundada. Sembla que es trobava prop de l’església, probablement al carrer de l'Ensenyança.

A l'octubre del 1856 la congregació de les germanes Carmelitas de la Caritat es va fer càrrec de l'antic Hospital situat al carrer Major, on actualment hi ha el CAP. En aquest local també es dedicaven a l'ensenyament de les nenes.

Mentrestant, l'escola de nenes estava ubicada a l'antic convent de mínims, l'actual Ajuntament.

L’any 1857 va quedar vacant la plaça de l’escola pública. L’Ajuntament va nomenar una carmelita com a interina i d’aquesta manera es van fusionar les dues escoles.

A principis del segle XX va existir una altra escola privada de nenes, propietat

de la "Señorita Julita", que no va durar massa temps.


Als anys 20, uns quants pares de família, preocupats per l'elevat nombre d'alumnes de l'escola pública, van crear "Nuestra Escuela", que va significar una certa renovació, especialment per les activitats fora de l’aula i el contacte amb la natura.

El 1931 es va fundar Escola Nostra, al carrer Raval número 17, que no va durar gaire temps.

En esclatar la guerra del 36, les Germanes Carmelites van marxar del poble.

Al 1936 l’escola pública estava molt massificada i es va demanar la construcció d’un edifici escolar públic. En un primer moment s’havia pensat fer l’escola davant l’església, però després es va estudiar la possibilitat de fer-la a l’antiga fàbrica de taps de Can Llensa.

Finalment, a partir de 1937 l'escola pública de nens i nenes es va instal·lar a l'antiga fàbrica de taps de Can Llensa, que va ser remodelada i utilitzada com a tal fins el 1976.

En aquests anys, els canvis més importants van ser els pedagògics. S’impartia una formació als nois i noies d’acord amb els moderns corrents europeus de l’Escola Nova: un ensenyament laic, gratuït, coeducatiu, català, actiu i participatiu que van fer possible mestres, com el senyor Salse qui des del 1934 al 1943 va ser el mestre dels  nens i, al cap d'un temps, la seva dona, Concepció Pujolar, el va acompanyar.

L’edifici té dues plantes. Els primers anys, a baix hi havia les aules de les nenes i, a dalt, les dels nens. Més endavant, l’any 1939, la planta baixa va ser per als petits, i els grans, nens i nenes, van ocupar la planta superior.

Els anys setanta, l’edifici de Can Llensa patia un progressiu deteriorament i manca d'espai, fins al punt que es van haver d’habilitar algunes aules a l’Ajuntament. Aquest deteriorament i el fet que s’anessin tancant les escoles rurals dels voltants va plantejar la necessitat de construir un nou col·legi.

Es crea la Mancomunitat Verge dels Socors, formada per quatre Ajuntaments: Hostalric, Massanes, Fogars de la Selva i Sant Feliu de Buixalleu, amb l'objectiu de construir un nou edifici on poder concentrar els alumnes de les escoles d'aquests municipis. El nou edifici es va construir en un terreny que va comprar la Mancomunitat, situat entre el nucli antic i La Conna. És l'escola d'Hostalric tal i com la coneixem en l'actualitat que va començar a funcionar l'any 1976.

L'Ajuntament d'Hostalric el 30 de gener de 1975 informa en un ple que el 9 de febrer es col·locarà la primera pedra d'aquest centre escolar. El 29 de juny de 1976 s'inaugura oficialment l'edifici i alumnes i professors deixen l'antiga escola situada a les instal·lacions de la fàbrica de Can Llensa, actualment seu de la biblioteca i de la Domus Sent Soví, i juntament amb els alumnes provinents de les escoles unitàries dels altres tres municipis de la Mancomunitat, formen l'escola mancomunada Verge dels Socors amb una plantilla de 12 mestres.

L'any 1978 es va constituir la primera APA (Asociación de Padres de Alumnos del colegio Verge dels Socors), presidida pel Sr. Miquel Barnola Calls. 

El curs 1995-1996 s’instal·la a la zona oest del pati un mòdul de dues aules per acollir per primera vegada els alumnes de 3 anys.

L'augment progressiu de l'alumnat va comportar la necessitat d'ampliar el nombre d'aules i el Departament d’Ensenyament, al setembre de 2005, va instal·lar dos mòduls de quatre aules cada un a l'altra banda de l'Avinguda Fortalesa, a la parcel·la on actualment se celebra el mercat setmanal dels dimarts. D'aquesta manera, l’escola Mare de Déu dels Socors es convertia en una macro-escola que durant els 7 anys següents no va parar de créixer.

Les dificultats per donar un bon servei de transport i de menjador a més de 500 alumnes i els inconvenients per haver de creuar l’avinguda de la Fortalesa vàries vegades durant la jornada escolar per compartir patis, aula de música, menjador, biblioteca, audiovisuals... va propiciar que Ajuntaments i Departament, es replantegessin tornar a construir escoles als municipis de Fogars de la Selva i Sant Feliu de Buixalleu. Aquesta última també acolliria els alumnes de Massanes. 

Amb la inauguració de l’escola Les Falgueres a Fogars de la Selva l’any 2005 i la de Les Alzines Balladores a Sant Feliu de Buixalleu l’any 2006, la ràtio de l’escola d’Hostalric progressivament va anar disminuint pel retorn dels alumnes transportats a aquestes dues noves escoles.

L'any 2012 es retirava l’últim mòdul de l’avinguda La Fortalesa i tots els alumnes de l’escola Mare de Déu dels Socors van quedar ubicats entre l’antic edifici de Primària de dues plantes i l’edifici d’Infantil.



Evolució del nom de l'escola:

Escuelas Nacionales de Hostalric

Centre Comarcal d'Ensenyança General Bàsica Verge dels Socors.

Col·legi Mare de Déu dels Socors d'Hostalric 

CEIP Mare de Déu dels Socors d'Hostalric (Des del curs 2004-2005).

Escola Mare de Déu dels Socors d'Hostalric (Des del curs 2010-2011).


Fonts consultades:

Llibre 25è aniversari de l'escola Mare de Déu dels Socors d'Hostalric.

Llibre Hostalric. Recull Gràfic 1882-1976. Ramon Reyero i Dolors Illa. L'Abans. Ed. Efadós.

Arxiu de l'escola i actes de Claustre i de Consell Escolar.