FESTES

SANT LLUC

Amb motiu de la Fira de Sant Lluc, el dia 18 d'octubre es celebra a Olot la Fira del Dibuix, la més antiga de Catalunya. L'art, que en aquesta ciutat ha estat sempre una tradició, ha fet que la Fira hagi anant agafant ressò i que avui dia aquesta mostra sigui una cita imprescindible per als amateurs de l'art de Catalunya.

En ella es posa a l'abast de tothom tota mena d'estils, de tendències i l'esperit estètic de molts artistes que convergeixen en aquesta Fira.

Més informació sobre la Fira.

Partint d'aquest centre local d'interès a l'escola hem programat així la festa, amb la participació i col·laboració de tots els tutors i tutores, el Taller d'Educació Artística i la Comissió de Festes:

La professora d'Educació Artística proposa una tècnica concreta per cada curs i un tema artístic: paisatge, natura morta, retrat, ... amb diferents graus de dificultat segons els nivells.

Un cop acabats els dibuixos, la tutora els selecciona i els autentifica posant el segell de la Fira. La Comissió decora el passadís on s'ha de fer l'exposició i distribueix els espais del suro, que han de mostrar els dibuixos.

En una primera etapa, primera hora del matí o tarda, els alumnes fan una visita d'observació dels dibuixos.

A classe se'ls proporciona un tiquet o val, que els permetrà adquirir una de les obres exposades quan facin la segona visita a l'exposició.

Els tutors i tutores distribueixen els nens, que per torns faran de venedors o marxants del seu curs asseguts darrere d'una taula.

Per tal d'establir un ordre, la Comissió edita un senzill programa on s'estableixen:

  1. Les bases del concurs.

  2. L'horari de visita i el d'adquisició de les obres dels diferents cursos.

  3. Recomanació que els alumnes més grans facin més d'un dibuix perquè els últims visitants tinguin més opcions per triar.

S'obre l'exposició dels dibuixos a les famílies.

CASTANYADA

Antigament, després de sopar, es celebrava la castanyada, àpat familiar dedicat als morts i que era el record dels antics àpats funeraris. Es feia el sopar habitual i seguidament es menjaven les castanyes torrades al foc de la llar, així com els panellets o, altres dolços propis de la diada, i es bevia vi que havia de ser dolç o blanc.

A més de les castanyes torrades es menjava un tubercle semblant a la batata: el moniato, que junts ens porten a l'aparició d'un personatge carismàtic i entranyable de l'època: La castanyera.


A l'actualitat ha pres el caràcter d'una celebració festiva i les castanyes solen reunir les famílies i grups d'amics o companys per fer gatzara.

Preparació de la festa:

* Cada classe col·labora en l'ambientació del recinte escolar amb el tema proposat per la Comissió de Festes.

* Cada alumne es prepara dues paperines: una per posar les castanyes torrades i l'altra per les peles i així mantenir net l'espai de la festa.

* Els alumnes de 2n. de C.S. es vesteixen de castanyers i castanyeres. Passen per les classes a recollir les castanyes.

* A la tarda totes les classes es col·loquen en rotllana al pati per ballar la dansa.

* Els alumnes de 2n. de C.S. en grups van repartint les castanyes i ajudant els petits a pelar-les.

I per cremar les calories ingerides s'acaba la diada amb una estona de balls i jocs.

DIA DE LA PAU

El passat 30 de gener a l’escola Volcà Bisaroques vam celebrar el Dia Escolar de la No violència i la Pau (DENIP).

Aquests dies vam estar treballant el tema de la pau en la basant personal, la pau interior.

Com podem transformar els pensaments, les emocions negatives en positives, intentant trobar i valorar tot el que ens envolta. Finalment hem cantat i ballat tots plegats dues cançons referents a la pau, una en català i l’altra en anglès.

SANT JORDI

Commemorant la diada de Sant Jordi es programen les següents activitats:

Visita d'un escriptor: Es programa i prepara la visita d'un escriptor, del qual s'ha treballat a classe un dels seus llibres. També pot ser una persona de l'àmbit cultural local. Després de la seva exposició els alumnes sacien la seva curiositat amb les preguntes preparades.

Concurs literari: Dintre del mateix acte anterior es llegeixen les obres finalistes en les diferents categories i temes. A continuació es fa el lliurament dels premis, que poden ser individuals o per la classe.

Representació de la llegenda de Sant Jordi: Un grup d'alumnes que s'ha preparat l'obra fa la representació per a tots els companys.

Ball del Drac:El Drac fa la seva dansa corejat per totes les veus que gaudeixen amb les seves voltes i corredisses pel pati escolar.

Lliurament de la revista escolar:S'acaba la diada fent lliurament a cada nen de la revista "Sant Jordi" que, amb la col·laboració de totes les classes, s'ha anant elaborant els dies anteriors.

Aquestes activitats han anat variant en les diferents edicions. De totes elles cal recordar una que trobo força interessant:

Cada alumne porta un llibre usat de casa i se li proporciona un val o tiquet.

Els llibres es classifiquen en diferents categories.

Al matí o a la tarda es munten, al pati o als passadissos, parades amb tots els llibres. Els alumnes van voltant i mirant per tal d'adquirir, amb el seu tiquet, el llibre que més els agradi.

Per aconseguir que sobrin llibres i que els últims en decidir-se tinguin més opcions, l'Escola afegeix unitats a les diferents categories. Els sobrants passaran a formar part de les existències de la biblioteca.

FESTA DE L'ESCOLA

L'últim cap de setmana de maig celebrem la festa de la nostra escola. És un projecte que implica tota la comunitat educativa on els alumnes són els protagonistes en tot moment.

Es realitza un procés participatiu on tots els alumnes, de P3 fins a 6è, proposen temes per a representar el dia de la festa. Mitjançant una votació s'acaba escollint un tema que serà el fil conductor per a l'elaboració d'un conte i la posterior representació coreogràfica. Paral·lelament es realitzen diversos treballs plàstics que són exposats als passadissos de l'escola. Segons el tema escollit, també s'aprofita per a desenvolupar activitats o petits projectes de treball amb els alumnes.

L'AMIPA participa activament en l'elaboració de la festa organitzant diferents activitats durant el dia de la celebració: coral, tallers, jocs, sorteigs, sopar popular, Karaoke, ...

És una festa magnífica on familiars i alumnes poden compartir vivències a l'escola per acomiadar el final de curs que ja s'acosta.