ESTRATÈGIA DIGITAL DE CENTRE 

L’escola Alexandre Galí és una Escola Pública d’Educació Infantil i Primària d’una línia educativa, depenent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. El centre està situat al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, també anomenat ciutat Satèl·lit. L’escola, originàriament anomenada Sant Ildefons, va ser creada el 1961; la primera d’un barri nascut de l’onada immigratòria dels anys 60-70 provinent de la resta d’Espanya. Té, doncs, més de 50 anys de trajectòria, 27 dels quals dins la xarxa pública (integrat l’1 de novembre de 1987, segons decret 196/1988 de 19 de juliol de 1988). 

L’escola, fou remodelada el juny del 2010. L’Ajuntament s’ocupa del manteniment del centre i d’algunes de les millores i també hi col·labora amb el personal no docent (conserge), la neteja i d’altres serveis educatius. Tal com marca la llei vigent, l’edifici de l’escola és propietat municipal. 

En l’actualitat, l’escola Alexandre Galí té 215 alumnes, amb una diversitat molt amplia. El centre presenta una gran inestabilitat en la seva estructura interna i una enorme mobilitat laboral (que provoca altes i baixes d’alumnes al centre). 

El claustre de professors/es és l’òrgan propi de participació en la gestió i la planificació educativa de l’escola. Està integrat pels mestres del centre, i és presidit pel director/a. Hi ha un total de 24 docents.  Tanmateix, hi ha Personal d’Administració i Serveis, són aquelles persones que col·laboren i participen en el correcte funcionament del centre, però que no estan implicats en l’ensenyament - aprenentatge de manera directa. Entre ells, comptem amb la tècnica d’educació infantil, l’oficial de serveis, la conserge i l’administrativa. 


L'escola té diversos espais físics, els més rellevants són:  


Respecte a la infraestructura de xarxa al centre hi ha wifi transformada i actualitzada pel Departament a tots els espais del centre.  Pel que fa a la gestió de dispositius digitals al centre hi ha:

El centre inclou l'ús de les tecnologies digitals en la seva metodologia, des de l'etapa infantil fins a acabar la primària. 

A l'etapa infantil s'inicia l'ús d'Innovamat, metodologia que inclou l'ús de tauletes digitals. Per altra banda, també es comença el treball de robòtica amb les Bee-Bots a través dels racons de llengua.

A l'etapa primària, es continua fent ús de les tauletes digitals i Innovamat. Per altra banda, cada curs dedica una hora setmanal a fer activitats de robòtica i informàtica. A cicle inicial és treballar mitjançant l'ús de les Bee-Bots. A cicle mitjà, es comença a fer ús de WeDo 2.0 i a cinquè, de Scratch.  L'alumnat de sisè, a més, participa cada any a la First Lego League, un projecte un programa internacional que fomenta l'aprenentatge pràctic de les STEAM -ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques- en els joves de 4 a 16 anys.

Respecte als entorns virtuals d'aprenentatge (EVA) són espais de trobada i comunicació a Internet on té lloc l’ensenyament i l’aprenentatge. Aquests entorns contenen tot un seguit de funcionalitats que es poden utilitzar de manera coordinada:


• Funcionalitats de comunicació.

• Funcionalitats per facilitar l’aprenentatge.

• Funcionalitats d’organització i gestió.


Per construir aquestes aules virtuals, cal un programari específic, hi ha un bon ventall de plataformes educatives disponibles, però l'escola ha optat pel Classroom. 

Aquest curs escolar, 2022-2023, hem creat la coordinació TAC amb l'objectiu d'actualitzar i crear els documents per l'estratègia digital de centre. Aquest està format per una coordinadora digital, una mestra d'Educació Infantil, dos mestres de primària, un especialista d'anglès i un membre de l'equip directiu. 

Aquesta comissió ens reunim setmanalment, el dijous al migdia. En aquest espai fem diverses tasques relacionades amb la renovació i creació de documents per tenir actualitzats els documents de l'estratègia digital de centre. Quinzenalment, ve la mentora digital del nostre centre per donar-nos suport i orientar-nos; tanmateix, fa trobades amb la coordinadora digital.