El nostre punt de vista


LA META: EL FINAL DE CURS

                                                    K.


Si hi ha un acte que marca que acaronem el final de curs és el lliurament d'orles. El dijous 18 de maig ens va correspondre acomiadar la promoció de batxillerat 2021-2023, un grup especial, un grup -una família- d'alumnes que emprèn el vol cap a altres experiències i estudis. Aquesta és la nostra misssió: preparar-los per al futur -i acceptar que som una baula més en la seva vida personal i professional.

Des del centre es preparen aquestes cerimònies amb la màxima il·lusió i delicadesa. Són actes emotius (i aquest encara més) on tots ens retrobem i deixem enrere les muntanyes dels continguts i els nervis de le ssituacions que de vegades es viuen a l'institut ( i les alegries, i les rialles, també). Paraules com sort, il·lusió, noves portes ... es repeteixen en els discursos i la música que ens acompanya amb la voluntat de convertir el moment en un record memorable. I així va ser: cadascuna de les roses blanques porten el teu nom, Keren!

El divendres 9 farem les orles de 4t ESO. Després, el sopar de tota la comunitat, de pares. alumnes i personal de centre, un altre acte familiar i comunitari que ens indica que el curs, d'entrada llarguíssim, com tots, ja ha volat. Aquesta és la gran contradicció!!

Un deixem amb un recull d'aquestes primeres orles del curs 22-23.


Notícies

NO US PERDEU L'ESTUDI SOBRE LA SEQUERA DELS ALUMNES DE GEOLOGIA i CIÈNCIES AMBIENTALS DE 1r BATXILLERAT!!!!!

Cliqueu al quadret de la dreta.

Ha disminuït l’aigua del sòl amb la sequera 3.pdf

SOLIDARITAT A L'INSTITUT


L'Abril Ballebrera, la Greta Ososrio i l'Adriana Mas van fer el PdR de 4t de la salut ocular i van participar en la recollida d'ulleres usades. L'ÒPTICA VIOLA de Balaguer s'ha quedat amb la majoria de les ulleres donades. Dues òptiques de Mollerussa també han col·laborat gustosament en el triatge d'ulleres perquè els més necessitats, després de revisar-les, i a través d'Òptics del Món puguin usar-les. Aquí tenim les fotos del lliurament a FEDERÒPTICS ROURE i a NATURAL ÒPTICS també de Mollerussa.

Imatges del lliurament de les ulleres recollides en la campanya solidària de l'institut a les òptiques Viola (Balaguer), Roure i Natural Òptics (Mollerussa).

SERVEI COMUNITARI:

RECAPTE SOLIDARI D'ALIMENTS I JOGUINES

En el marc del servei Comunitari de 4t ESO, els alumnes d'aquest curs que se n'encarregaven van recollir joguines i aliments per als més necessitats. La Creu Roja de Balaguer va agrair la iniciativa i va convidar l'alumnat a seguir sent solidari, a créixer en valors cívics i a donar-ne exemple. Us deixem una imatge del moment de la recollida amb la representant de la Creu Roja i alguns alumnes i professors de l'organització de la campanya de donació.

PXL_20230421_081754686.mp4

 SANT JORDI SOLIDARI


Aquest divendres 21 d'abril hem celebrat el St Jordi al nostre institut amb una tómbola per recollir diners per l'ONG Òptics x Món, organització que des del 1995 realitza campanyes de Col·laboració i Desenvolupament al Senegal, Burkina Faso i Nicaragua, i també a Catalunya. S'encarreguen de realitzar revisions periòdiques i facilitar ulleres a les persones més desafavorides. Hi va contactar l’alumna Astry Mairena en finalizar el Treball de Recerca de batxillerat el curs passat i que va rebre la  Menció Honorífica de la XIX edició dels Premis als Treballs de Recerca d'Estudiants de Batxillerat de la Universitat de Lleida en cooperació i desenvolupament.

 

L'alumnat de 4t d'ESO que duu a terme el Servei Comunitari d'Escola Verda ha organitzat la tómbola, començant per la recollida d'objectes diversos com tasses, collarets, polseres i llibres per citar-ne alguns. L''activitat va ser tot un èxit de participació per part de les i els alumnes de tots els cursos i el professorat.

 

A més a més, tres noies de 4t d'ESO, des del Projecte de Recerca, han dut una campanya de sensibilització per la salut ocular passant per totes les classes i recollint ulleres usades que molts cops acaben en un calaix i es poden recuperar per fer-ne ús les persones que ho necessitin i no s'ho poden permetre. També van informar d'aquesta campanya a l'ajuntament de Bellcaire on van deixar un contenidor per dipositar les ulleres. D'altra banda, per tal de complementar el treball van elaborar cartells informatius que repartiren per l'institut i Bellcaire. D'aquesta manera han treballat competencialment els Objectius de Desenvolupament i Sostenibilitat.


 PREMI DE FOTOGRAFIA MATEMÀTICA

El divendres 21 d’abril es va fer el lliurament del premi a la fotografia guanyadora del X Concurs de Fotografia Matemàtica de l’institut.

D’entre totes les fotografies realitzades pels alumnes de 1r a 4t d’ESO, el departament de matemàtiques en va seleccionar nou de finalistes. Alumnes, professors i membres del PAS van votar entre aquestes i en va resultar guanyadora la fotografia titulada: PROJECCIÓ 3D D’UN HEXÀGON de la Natàlia Torres de 3r ESO B.

Enhorabona!

Aquí teniu la foto i la guanyadora!!!!



MÉS PREMIS DE SANT JORDI:

PREMI PATUFET DE NARRATIVA!!!

El divendres  21 d’abril, a les 18:00 hores, va tenir lloc el lliurament dels Premis Patufet de contes infantils organitzat per l’Ajuntament de Bellcaire d’Urgell dins dels actes de la Setmana Cultural.

Aquests premis van adreçats a alumnat de 5è i 6è de l’Escola Bonavista i a l’ alumnat de 1r i 2n d’ESO de l’INS Ermengol IV.

De tots l’alumnat participant de l’institut, les guanyadores han estat Noa Gómez Castillo de 1r ESO amb el conte Un cas molt difícil de resoldre i Júlia Saiz Tosquella de 2n ESO amb el conte Infinites històries per a infinits gustos.

Per finalitzar l’acte, la violinista Sílvia Rufach ens va interpretar diferents peces musicals i, així, vam poder gaudir d’una agradable tarda.

Enhorabona a les guanyadores i encoratgem a tot l’alumnat a continuar llegint, somniant i escrivint. Cliqueu o copieu els següents enllaços al vostre navegador per llegir els contes, no us perdeu aquestes fantàstiques històries que us proposen la Júlia i la Noa!!

Infinites històries per a infinits gustos


https://drive.google.com/file/d/12mxKB63_mribRJkC8ISvY1NizMshF4Ky/view?usp=sharing


Un cas molt difícil de resoldre


https://drive.google.com/file/d/15_gbe0h7Br4cSrxBKt7uEF5Dk7Kqv9SC/view?usp=sharing


BOOK DAY:

La proposta de Sant Jordi del Departament d'Idiomes

La setmana passada, des del departament de llengües estrangeres, vam fer diferents activitats relacionades amb el dia del llibre. El dia del llibre se celebra també el 23 d’abril perquè en aquesta data tan remarcada van morir tres autors clau dins del món literari: Miguel de Cervantes, Garcilaso de la Vega i Shakespeare.

Així doncs, l’alumnat de 1r d’ESO va escriure ressenyes dels seus llibres preferits. Els de 2n van fer diferents pòsters explicant la vida de William Shakespeare i els de 3r van participar en un concurs literari amb les seves històries i dibuixos.

Us animem que doneu un cop d’ull a les diferents activitats que trobareu penjades pels passadissos.



GRAN FINAL DE LA COPA CANGUR DE MATEMÀTIQUES

El divendres 14 d’abril, el grup de 7 alumnes de 1r i 2n d’ESO, guanyador de la primera fase de la Copa Cangur 2023 realitzada a Mollerussa, va participar en la fase final a Montmeló.

Aquesta fase final va consistir en dues semifinals, on s’enfrontaven 15 equips en cadascuna, i on sols els 8 primers passaven a la final. La mecànica del concurs seguia la de la Copa Cangur: hi havia 12 problemes i tenien 60 minuts per resoldre’n el màxim nombre possible.

L’equip de l’Ermengol IV es va classificar per la final. Tot i que finalment no van acabar entre els 3 millors equips de la final van realitzar un molt bon paper i van poder gaudir de l’experiència de participar en aquesta última fase de la Copa Cangur.

Des del Departament de Matemàtiques volem agrair la implicació d’aquest grup d’alumnes i de les seves famílies per fer possible entre tots aquesta experiència i esperem que l’any vinent puguem repetir la nostra participació en la Copa Cangur.

PATRIMONI TIPOGRÀFIC

DELS NOSTRES POBLES


Les alumnes de 4t d’ESO de l’optativa d’educació visual i plàstica hem fet una exposició a la biblioteca del centre titulada “patrimoni tipogràfic dels nostres pobles”. En ella hi podeu veure els nostres treballs titulats: panell d'inspiració, modificació tipogràfica, llibre d'artista, lletra en volum, les lletres es mouen pel centre i animals missatgers.


Us convidem a visitar-la! 

Primer pati del 17 al 28 d’abril.

Patrimoni Tipogràfic dels nostres pobles - Cartell.pdf
Exposició patrimoni tipogràfic dels nostres pobles.mp4

PROVES CANGUR AL CENTRE

Dijous 16 de març es va celebrar la 28a prova Cangur organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques. Es tracta d’un concurs de problemes matemàtics que es basen en el raonament i l’enginy.

És una activitat impulsada per l’associació internacional Le Kangourou sans Frontières. La prova Cangur es fa a Catalunya des de l’any 1996, la participació augmenta cada any i el 2017 es van superar al nostre país els cent mil estudiants.

Vint-i-tres alumnes de l’Institut Ermengol IV, d’ESO i Batxillerat, van participar-hi i van dedicar una bona estona a divertir-se tot resolent els reptes plantejats.

PREMI A LA FIRST LEGO LEAGUE DE LLEIDA!!!

El passat 25 de febrer, l’equip B2LK format per: Pau Bergé, Manela Clop, Aidí Escolà, Andrea Estradé, Dídac Heredia, Adrià Gallego, Adriana Mas, Greta Osorio, Júlia Sánchez i Sara Tosas van representar l’Institut Ermengol IV en la competició de la FIRST LEGO LEAGUE que es va dur a terme a la UdL.


L’equip B2LK va ser guardonat pel jurat amb el 1r premi al joc del robot. “Aquest és el major reconeixement atorgat a un equip FIRST LEGO League, destacant per ser l’equip que ha sorprès pel seu treball innovador i creatiu de forma global en el Disseny Mecànic, Programació, l’Estratègia i Innovació del Robot.”


L’equip també va exposar el seu projecte d’investigació “ENERGIA DE PROXIMITAT”:


“En aquest projecte hem plantejat diferents idees i alternatives per utilitzar les energies renovables a la nostra zona. Primer ens hem informat sobre l'energia que utilitzem actualment i les alternatives renovables que podríem utilitzar i les que no podríem. 

Posteriorment hem analitzat si seria possible ser autosuficients energèticament. A partir d'això hem observat els pros i contres d'aplicar un sistema autosuficient i renovable a la nostra zona, buscant solucions als conflictes que això podria generar.

També hem investigat diferents casos d'èxit de ciutats europees autosuficients, aquests ens han servit per inspirar-nos i facilitar la feina. Finalment, hem plantejat la possibilitat de la hibridació energètica.”

Felicitats,equip per la feina feta!


Aquí teniu el projecte d'Innovació que es va presentar al jurat. No us el perdeu!!! Cliqueu damunt el rètol/enllaç..

Projecte d'Innovació

Un altre repte, escolteu-lo!!

L’alumnat de Reptes científics ha participat al repte Desfake, un projecte de Verificat, la primera plataforma de fact-checking de Catalunya


La informació de qualitat és clau per a la ciutadania del futur. Amb aquest projecte, l’alumnat ha adquirit eines per detectar la desinformació i identificar fonts fiables. El producte final del repte ha consistit en l’elaboració d’un vídeo mostrant el procés de verificació d’una notícia d’actualitat, difosa a través de les xarxes socials. Podeu veure’n els resultats i als comentaris digueu-nos, vosaltres haguéssiu considerat com a fiables, aquestes notícies?

Escolteu què ens diuen al vídeo:👍



Verificació-Phizer.mp4

La cèl.lula a 1r d'ESO

Dins del context de la matèria de biologia i geologia, l’alumnat de 1r d’ESO ha construït maquetes per representar les cèl·lules. El més interessant d’aquest procés és que l’alumnat ha hagut de treballar en equip per fer un model de cèl·lula que contingués totes les estructures característiques i organitzar-se per dur tot el material necessari per la seva construcció. En aquesta ocasió s’ha intentat que els materials utilitzats fossin reciclats (ampolles de plàstic, pilotes de bàsquet velles, plastilina vella, etc.) o fins i tot que fos una cèl·lula comestible per evitar la producció de residus i incentivar la creativitat. Us mostrem alguns dels resultats i us assegurem que durant el procés ens ho hem passat molt bé. Aneu passant les fotos!



 Les lleis de la genètica a 4t ESO

Un dels continguts que es treballen des de la matèria de biologia i geologia de 4t d’ESO és l’herència dels caràcters genètics. Us mostrem una de les activitats que hem fet, el “laboratori de monstres”, on es fa una simulació de l’encreuament de dos monstres que tenen exactament les mateixes característiques però són heterozigots per a tots els caràcters. Això fa que puguin tenir una descendència amb molta variabilitat, tal i com us mostrem a la fotografia. 


A través d’aquesta activitat l’alumnat ha simulat procesos com: la meiosi, la fecundació, l’herència mendeliana i la generació de variabilitat genètica gràcies a la reproducció sexual, un procés clau en l’evolució de les espècies. Esperem que us agradi!




ROBÒTICA A LES ESCOLES:

NOVA EDICIÓ DE LA FIRST LEGO LEAGUE EN MARXA

L’alumnat de la matèria de robòtica de 3r i de tecnologia de 4t d’ESO ha estat preparant la competició de la FirstLegoLeague (FLL). El repte proposat aquest any s’anomena “SUPERPOWERED” i està relacionat amb l’energia. L’alumnat ha desenvolupat un projecte d’investigació i ha programat el robot EV3 de Lego per tal de completar un seguit de missions del taulell.


Per tal de compartir aquest repte amb la comunitat educativa, el passat 1 de febrer es va realitzar la MICRO FLL a l’institut, així van poder compartir el seu projecte amb la resta de companyes i companys de 2n, 3r i 4t d’ESO. Per fer-ho van explicar els seu projecte i van fer una demostració del joc del robot.


També hem visitat les escoles de Bellcaire, Castellserà, Linyola i la Fuliola per compartir aquesta experiència amb l’alumnat d’aquests centres. Aquesta activitat forma part del servei comunitari de 4t d’ESO.


Finalment, el proper 25 de febrer, l’equip B2LK representarà l'institut en la competició que es durà a terme a la UdL. 



Aneu passant el recull d'imatges


PROVES CANGUR DE MATEMÀTIQUES 22-23:

HEM SUPERAT LA PRIMERA FASE!!!


El dijous 19 de gener, un grup de 28 alumnes de 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO del centre, distribuïts en quatre equips de set alumnes cadascun, van participar en la primera fase de la IX Copa Cangur 2023 a Mollerussa, en concret, dos equips de la categoria cadet (1r i 2n) al teatre de l’Amistat, i dos equips de la categoria júnior (3r i 4t) a l’Institut La Serra. Cal felicitar tots els alumnes participants pel seu esforç i dedicació i sobretot els components d’un dels nostres equips cadet, ja que aconseguiren el primer premi en aquesta fase i també els components d’un dels nostres equips júnior per acosneguir el segon premi.

La Copa Cangur és un concurs presencial de resolució de problemes de Matemàtiques per a equips de 7 alumnes, organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques, que es realitza en diferents seus arreu de Catalunya. Els nostres alumnes es van enfrontar a 12 equips més procedents de centres de Mollerussa, l’Espluga de Francolí i Agramunt.

En el concurs es presenten 12 problemes i 60 minuts de temps per fer-ne els màxims possibles. Per tant, és una cursa a contrarellotge on la puntuació obtinguda per cada problema va canviant durant el concurs i l’estratègia d’equip és molt important.

Ara cal animar-los, ja que ens espera la fase final a Montmeló, el pròxim dia 14 d’abril. Llavors podrem tornar a gaudir d’aquest joc emocionant i divertit que tenen les Matemàtiques com a protagonistes. De moment toca seguir preparant-nos!! MOLTA SORT!

Departament de Matemàtiques


L’alumnat del servei comunitari de 4t d’ESO participa en la celebració del Dia Mundial de les zones humides a l’Estany d’Ivars i Vila-Sana. 


Dissabte passat, tres alumnes de 4t varen participar en tasques de voluntariat a l’Estany d’Ivars i Vila-Sana. Primer de tot, el servei comunitari es defineix com tot un conjunt d’accions educatives per desenvolupar la competència social i ciutadana, afrontar temes de compromís i servei i promoure valors com el treball en equip. És a dir, l’alumnat esdevé els/les autèntics protagonistes d’experiències, en aquest cas, a la zona humida més important i propera que tenim.


Durant el matí, i després d’un bon esmorzar, es van plantar espècies vegetals autòctones com els joncs, tot al voltant d’un petit estany que queda darrere el canyissar. Aquests joncs tenen com a objectiu donar aliment a les rates d’aigua. Per donar més amagatalls a la fauna, com l’eriçó, el nostre alumnat també va excavar caus que es van cobrir amb palla i tres o quatre troncs damunt. Finalment, fent una cadena humana, es van col·locar tot un seguit de còdols ben grans al mig de l’estanyet, per donar refugi a peixos i altres petits mamífers.


Per acabar la jornada, i després de la visita de TV3, els agents rurals van venir i vam poder observar l’alliberament d’un bernat pescaire el qual havia estat enverinat i recuperat al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent. 


Una jornada en la qual esperem que hagin gaudit però alhora pres consciència de la importància del nostre entorn natural i del paper de la ciutadania en la seva preservació a través d’accions de voluntariat.



MÀGIA EN ANGLÈS: JACK, THE MAGIC TEACHER

Els alumnes de 1r s'ESO van tenir el privilegi de veure en viu, en directe i en anglès l'actuació i les lliçons de màgia del gran mag Jack. No tots els dies podem gaudir de la visita d'un especialista en màgia com ell, amb l'afegit que tot es fa en llengua anglesa. D'aquesta manera, al vessant lúdic, s'hi afegeix el treball de la competència oral en anglès, veritable objectiu de l'activitat organitzada pel departament d'Idiomes.

Aquí teniu un recull d'imatges de l'excepcional actuació el Jack, the magic teacher.

Tornem a concursar:

ara al PICALLETRES!!

El passat 22 de febrer els alumnes de 3r d'ESO van assistir al Teatre de l'Escorxador per gravar un programa-concurs, el famós Picalletres que s'emet per Lleida TV. El nostre equip, format per l'Aiman Lahnid, el Pere Costafreda i la Irune Carrasco va empatar a punts amb el contrincant, l'institut d'Almenar. Ambdós equips van fer un molt bon paper i la competició de lletrejar paraules va estar d'allò més emocionant i renyida. En general, l'experiència de veure com funciona un concurs televisiu va resultar molt divertida i instructiva.

L'entrevista

RELUET.mp4

La nostra primera entrevista parla de la imatge artística. Per això, perquè ens expliqués el que ens volia expressar a través del dibuix, l'escultura, la poesia-objecte, el color... hem parlat amb la Núria Companys, que actualment viu a Castellserà. A casa seua ens va presentar la seua proposta, Art Reluet, o com parlar a través de l'art, de la seua experiència i de la vida. La desaparició de Miralpeix, prop de Tiurana, el poble on va néixer, i també la pèrdua del padrí Josep (de Cal Teuler, Reluet al revés) han trobat en la creació el camí per connectar amb nosaltres. Escoltem l'entrevista, realitzada pels alumnes de Comunicació Audiovisual.





Calaix de sastre

Un altre repte a batxillerat

Durant el tercer repte de l’optativa de Reptes Científics l’alumnat de 1r de batxillerat ha estat investigant les bases biològiques que permeten explicar la gran diversitat en els colors de pell dels humans.


Al llarg del repte hem après que les característiques biològiques no són bones ni dolentes per si soles, algunes característiques poden ser beneficioses en un ambient però suposar desavantatges en d’altres condicions.


Per més que el color de la pell hagi estat un motiu per justificar el patiment, l’exclusió social o fins i tot l’esclavitud de les persones amb colors de pell foscos, cada dia el racisme és més condemnat. A partir d’ara, els alumnes de batxillerat podran fer-ho amb arguments no només sociocultrals i morals sinó també biològics.


Si t’interessa saber les bases biològiques darrere la diversitat de colors de pell, continua llegint: Els colors de pell foscos han estat afavorits per la selecció natural en zones amb índex de llum ultraviolada (UV) elevats -són les properes a l’equador- ja que protegeixen de la destrucció del folat, una vitamina imprescindible per la reproducció. Per contra, quan els primers homínids van migrar a zones amb menys radiació ultraviolada, els colors de pell foscos dificultaven la síntesi de vitamina D -necessària per al correcte desenvolupament dels ossos i el sistema immunitari-. La vitD és sintetitzada pel nostre propi cos però per fer-ho és imprescindible una quantitat mínima de llum UV. Així doncs, a majors latituds es van veure afavorits els colors de pell més clars. 


En conclusió, la gran diversitat en els colors de pell humana és un equilibri entre els gens i l’ambient: per a cada latitud existeix un equilibri entre colors de pell foscos -amb suficient pigments de melanina que protegeixin contra la destrucció de folat (reproducció)- i uns colors suficientment clars de pell -que permetin que una certa quantitat de llum UV penetri a l’organisme- sintentitzant així, quantitats suficients de vitamina D.   






UN TALLER PER CONÈIXER-NOS

El passat 11 de gener va venir al centre l’Adelina, especilista en Recursos Humans. Va fer una xarrada als alumnes de 1r de Batxillerat sobre l’autoestima i també sobre com enfocar les entrevistes de treball.

Durant l’hora, es van dur a terme diverses activitats en què els alumnes s'havien de descriure ells mateixos amb adjectius. L'objectiu va ser autoconèixer-se, el primer pas a l'hora de platejar-se fites i estratègies per aconseguir-les.

Estem molt agraïts per la visita de l'especialista, sens dubte el seu punt de vista, ara que ens encarem a algunes decisions importants, va resulatr molt enriquidor.

                                                                    Anna Fabregat


Els alumnes de 1r batxillerat durant el taller.

Eix cronològic de la història de la Terra elaborada pels alumnes de 4t

Descoberta al passadís de l'Institut:

quants anys té la Terra?

L’alumnat de 4t d’ESO de l’assignatura de biologia i geologia hem reconstruït els 4.600 milions d’anys d’història de la Terra a través d’un eix cronològic al passadís de l’institut. 


A continuació podeu veure el vídeo de tot el procés. https://youtu.be/zlMEoKJt3qo


Aquesta experiència ens ha fet adonar que els éssers humans fa molt poc que habitem la Terra. Concretament, en el nostre passadís de quasi 37 metres de llargada, només faria 2 mm que els humans existim!



Erupcions-volcàniques-LAB.mp4

Reptes científics: erupcions volcàniques

L’alumnat de l’optativa de Reptes científics actuals en biologia i geologia ha estat treballant aspectes relacionats amb el vulcanisme aprofitant que recentment s’ha complert un any des que va entrar en erupció el volcà Cumbrevieja a l’iIlla de la Palma.


Una de les activitats que han fet ha consistit en recrear dues erupcions volcàniques al laboratori i comparar-les. Una simulació d’erupció s’ha fet amb bicarbonat de sodi i vinagre i l’altra a partir de la fusió de la cera en un vas de precipitats amb aigua. L’alumnat ha elaborat un vídeo que compartim a continuació i que explica tots els detalls del procés. 


Aquest vídeo serà utilitzat com a model per tal que alumnes d’ESO puguin aprendre sobre el tema. 



Els alumnes de 1r d'ESO identificant els minerals

Minerals a 1r ESO

Les claus dicotòmiques són un dels instruments més utilitzats en l’àmbit científic per a identificar éssers vius, minerals i roques. L’alumnat de 1r d’ESO està aprenent a utilitzar aquesta eina de classificació a partir de les característiques i propietats de diversos mineral. Per exemple, a partir de la seva duresa, transparència, exfoliació, reacció amb àcids, etc. 


En properes unitats els estudiants ja estaran familiaritzats amb aquesta eina de classificació i seran capaços de construir la seva pròpia clau dicotòmica per classificar éssers vius a partir de la seva organització.

Us deixem algunes fotografies de com treballen.




1r ESO: Let's clean Europe!!

L'INS Ermengol IV s'ha adherit a la setmana Europea de prevenció de residus emmarcada dins el projecte Europeu “Let’s clean up Europe!”. Aquest any s’ha fet referència a la prevenció i reducció dels residus tèxtils. 

Des de l’assignatura de biologia i geologia de 1r d’ESO hem estat treballant la petjada hídrica d'una de les peces més comunes a les nostres llars i a la vegada una de les més contaminants: els texans.  

A través d’aquest projecte, hem calculat l'aigua necessària en cada etapa de producció d'un parell de texans:  des del cultiu del cotó, la producció de teles texanes, la confecció de peces de roba i l’ús i manteniment dels texans per part dels consumidors. Sumant totes les etapes, el consum d’aigua pot arribar als 11.421 L per texà! 

Tot i així, també hem après que gràcies a les tecnologies verdes i al canvi d'hàbits de consum, podem reduir la petjada hídrica d'aquestes peces de roba. El producte final del projecte ha estat la gravació d’una campanya publicitària que hem anomenat “Green Jeans” per conscienciar de les accions que poden prendre els actors implicats en la producció de texans. Junts podem fer que els nostres texans siguin més verds! 

 

Enllaç vídeo grup 1: https://youtu.be/CN0eqs6YQes

Ennllaç vídeo grup 2: https://youtu.be/q6yqtjQrSeU 


RECICLAMOS


En Lengua Castellana de 2º de la ESO hemos trabajado el cartel publicitario a partir de la necesidad del reciclaje del aluminio, el papel, el plástico y el vidrio. Este es el resultado de nuestra tarea, incluidos los errores. ¿TE APUNTAS AL RECICLAJE?




RECICLAMOS 2022.mp4

Cristal·lització de la sal

El Ghefyry, H., El Yatim, O. 

INTRODUCCIÓ 

En la matèria de Geologia i Ciències Ambientals, ens hem fet la següent pregunta: Els cristalls de sal  tindran la mateixa mida si variem la concentració de sal? 

MATERIALS 

Per poder dur a terme aquest experiment vam fer servir els següents 

materials:  

Plaques de Petri de vidre, balança, proveta, estufa de 

dessecació,vas de precipitats i cullera-espàtula. 


PROCEDIMENT 

Per començar amb el experiment, vam agafar 3 plaques de petri, les vam tarar a la balança i vam  pesar quantitas diferents de sal: en la primer 5 g de sal, en la segon 20 g i en la tercera 50 g. La  quantitat de sal pesada va ser la nostra variable independent. Les 2 variables constants van ser la  quantitat d'aigua mesurada per dissoldre la sal, de 100mL , i la temperatura de l'estufa que era 50ºC. 

RESULTATS 

Després de deixar les mostres durant 3 dies seguits dins l’estufa de dessecació a una temepratura de 50ºC,  hem pogut observar els cristalls de sal. 

CONCLUSIONS 

L'estapa final d'aquest experiment és saber si hem pogut respondre la pregunta que ens hem  plantejat al principi: Els cristalls de sal tindran la mateixa mida si variem la concentració de sal? A una concentració molt baixa obtenim cristalls petits, mentre que en concentracions més grans obtenim  cristalls més grans. 

FUTURES INVESTIGACIONS 

Després d'haver utilitzat l'estufa, ara ens plantegem noves 

investigacions, com per exemple: La mida dels cristalls seria 

diferent si anem variant la temperatura de dessecació?