Entorn virtual d'aprenentatge

Pensadors creatius

En una entrevista que es va fer a Michel Resnick en relació a com han de ser les tecnologies que s'han d'utilitzar per donar suport a l'aprenentatge i l'educació, va citar a Seymour Papert que emfatitzava la importància dels «pisos baixos» (low floors) i «sostres alts» (high ceilings).

És a dir, perquè una tecnologia sigui efectiva, hauria de proporcionar maneres senzilles per tal que els estudiants principiants comencin (Pis baix). Però també formes perqué treballin en projectes cada vegada més sofisticats al llarg del temps (Sostres alt).


Per tenir una imatge més completa, Michel Resnick diu que necessitem afegir una dimensió extra: «parets amples» (wide walls). No és suficient proporcionar un sol camí des del pis baix fins al sostre alt; necessitem proporcionar parets amples perquè els nens puguin explorar múltiples camins des del terra fins al sostre.

Sabem que els infants s'involucraran més i aprendran més quan treballin en projectes que són significatius per a ells. Però cap projecte individual serà significatiu per a tots ells. Llavors, si volem involucrar a totes les nenes i nens, amb interessos diferents, orígens diversos... necessitem donar suport a una àmplia diversitat de camins i projectes.




S’entén per competència digital docent (CDD) la capacitat que els professors tenen de mobilitzar i transferir tots els seus coneixements, estratègies, habilitats i actituds sobre les tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement (TAC) en situacions reals i concretes de la seva praxi professional.

Per desenvolupar la seva tasca, professors i mestres, han d’utilitzar les TIC, no només de forma instrumental, sinó també com a recurs metodològic. És a dir, a les competències transversals, de caire instrumental en TIC cal afegir-hi les competències metodològiques en l’ús de les tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement, conformant, així, les competències digitals docents.

CDD= CDM + CDI

Competència digital docent = Competència Digital metodològica + Competència digital instrumental

L’objectiu del treball del PICDD (Projecte Interdepartamental de Competència Digital Docent) es va centrar en la definició de la part metodològica de la competència digital docent.


  • Les competències específiques de l’àmbit educatiu en cinc dimensions :


1. Disseny, planificació i implementació didàctica

2. Organització i gestió d'espais i recursos digitals

3. Comunicació i col·laboració

4. Ètica i civisme digital

5. Desenvolupament professional


  • Dins de cada apartat, es considera que hi ha tres nivells d'assoliment de cada indicador: Usuari Bàsic,

Usuari Intermedi

Usuari Avançat.


  • Són tres els àmbits en què els professors activen la CDD en l’exercici de l’activitat professional docent:

l’aula,

centre educatiu

l’entorn.

El dia a dia a l’escola fa que els docents, en les seves actuacions, mobilitzin, simultàniament i sense diferenciar-les, les diverses dimensions que conformen aquesta competència