Estratègia Digital de Centre

INTRODUCCIÓ

Els i les adolescents i joves, les seves famílies i el personal educador formem la comunitat educativa de l’Institut Nou Barris. Tots i totes hem de prendre consciència que l’educació dels i de les adolescents i joves és una acció conjunta que requereix un compromís real i efectiu de tots plegats i de totes plegades. La clau de l’èxit són els objectius i els valors compartits que conformen el caràcter propi i la visió del centre i el compromís educatiu de construir plegats i plegades.

L’institut Nou Barris és un centre educatiu públic català, de Barcelona, ubicat al barri de la Prosperitat, al carrer Badosa 10, 08016, al districte de Nou Barris.

En els darrers cursos, hem actualitzat els nostres projectes i programacions pedagògiques en poc temps per donar una resposta àgil i eficaç a la nova realitat. Tot això ha estat possible, en part,  perquè el centre fa temps que va iniciar un procés de transformació per reajustar la resposta educativa  a una societat complexa, diversa i plural, amb l’acompanyament del programa Eines per al canvi del 2016 al 2018. Després de dos anys de mentoria, l’institut, aleshores Sant Andreu, va presentar el 2019 el seu Pla d’Innovació que apostava per la integració i la personalització dels aprenentatges, per un model d’atenció educativa inclusiu i per una digitalització real i efectiva.

En la substitució dels llibres de text per continguts elaborats pels equips educatius, que permeten la contextualització i la personalització dels aprenentatges, la digitalització ha estat un factor determinant.

En un institut com el nostre, incorporat a la primera onada de centres educatius 1X1, el Pla d’educació digital de Catalunya 2020-2023  suposa la consolidació d’un procés de digitalització i d’una cultura digital de centre: la millora del treball en xarxa, de la comunicació i coordinació internes i externes, de l’accés a continguts i de la seva transferència, i també dels processos d’avaluació.

 

L’estratègia digital de centre ha de contribuir a la millora dels dos objectius sistèmics: la cohesió social i els resultats acadèmics així com a la millora de l’equitat (reducció de la bretxa digital), la inclusió (disseny d’entorns universals d’aprenentatge), l’índex d’abandonament prematur del sistema educatiu i ha de ser coherent amb uns usos lingüístics de qualitat i amb el pla d’impuls de l’ús del català de l’Institut Nou Barris.  

Així mateix, ha de vetllar pel benestar digital i la qualitat educativa i no contribuir a la dependència a les pantalles i als entorns virtuals d’aprenentatge i ha de potenciar interaccions personals sanes i lliures de violències, activitats manipulatives, el procés creatiu, el pensament crític i la consciència del cos i del moviment.


INFRAESTRUCTURA