Plans d'acollida digital

Acollida de l'alumnat

Google Workspace 

En començar l’etapa de Primària el coordinador TAC s’encarrega de crear els comptes d’usuari de l’alumnat, amb format correu electrònic(1). Aquest compte consisteix en la primera lletra del nom seguida del cognom de l’alumne (ex. Joan López, jlopez@escola-agora.net). Cada curs té la mateixa contrasenya d’accés, creada i desada pel coordinador TAC.

A partir de 3r de Primària es comencen a fer servir les aplicacions i eines de Google Workspace incloses dins dels comptes de l’alumnat, prèvia configuració del coordinador TAC.

En acabar l’etapa de Primària, o en cas de marxar de l’escola abans de finalitzar-la, aquest correu passa a formar part del grup EX-ALUMNES, i es manté actiu durant un cert temps per a poder desar aquells documents que hagin creat al llarg de la seva pertinença a l’escola.

(1) No es pot utilitzar com a correu electrònic seguint la normativa vigent d’ús a partir dels 14 anys, per evitar poder utilitzar-lo per a donar-se d’alta en pàgines diverses.

Pyctoescriptura

Enllaç

https://aula.pictoescritura.com

Alta de l’alumnat

Per donar d’alta l’alumnat que realitzarà el programa de PictoEscriptura necessites la següent informació:

Gestionar alumnat

Dona d’alta i gestiona els alumnes d’un curs que faran PictoEscriptura:

Gestionar cursos

Per donar d’alta un curs t’aconsellem que prèviament hagis donat d’alta l’alumnat des de l’opció del menú Gestionar alumnat i el professorat des de l’opció del menú.

Gestionar professorat.

Per donar d’alta un curs, des del botó Afegir un curs, necessites la següent informació:

Gestionar programa

Des d’aquesta pantalla pots gestionar el programa de PictoEscriptura d’aquest curs.

Si és la primera vegada que el realitzes et proposem que primer de tot vegis el vídeo que trobes en el bàner Tutorial dins de la plataforma.

Horaris

Selecciona una data d’inici per començar les sessions de PictoEscriptura.

Seguidament, selecciona quins dies i en quina franja horària es realitzaran les sessions de PictoEscriptura setmanalment.

Recorda que el mínim són dues sessions per setmana.

Tingues en compte que quan un programa ja té data d’inici assignada, la modificació de la data d’inici o dels horaris de sessions replanificarà automàticament la resta de sessions.

Finalment, indica en quin idioma es realitza el programa de PictoEscriptura d’aquest curs. Fes clic al botó Actualitza programa per gravar.

Crear grups d’alumnes

Abans d’iniciar les sessions d’escalfament et suggerim que realitzis grups d’alumnes.

Recorda que per poder crear grups d’alumnes, l’alumnat ha d’haver estat donat d’alta prèviament des de l’opció Gestionar alumnat.

Per crear un nou grup has d’informar del Nom del grup i seleccionar des del menú desplegable els alumnes que el componen.

Pots afegir tants grups com vulguis des del botó Afegir grup. Et proposem que en crear els grups els anomenis grup 0, grup 1, grup 2, etc.

Tingues present que siguin similars en nombre de components. Hauràs de treballar conjuntament amb la classe perquè cada grup s’inventi un nom.

Una vegada tinguis els noms definitius de cada grup els hauràs de canviar de nom i fer clic al botó Actualitza Programa per gravar.

Gestionar sessions

Visualitza totes les sessions de PictoEscriptura d’aquest curs.

Des d’aquest llistat pots veure la data de la sessió, apareixen en ordre cronològic, el nom de la sessió, on pots veure el tipus i l’activitat.

En el botó +info trobes tot el material i recursos necessaris per a cada sessió.

Et proposem que abans de cada sessió et nodreixis de tot el material i imprimeixis la documentació necessària per a l’alumnat, si escau.

Gestionar sessions 

En aquesta pantalla tens tots els materials i recursos necessaris perquè les sessions de PictoEscriptura siguin un èxit.

Comencem! Et suggerim que abans de res, visualitzis el vídeo de la sessió on t’expliquem amb detall com funciona.

A l’apartat Documentació de sessió trobaràs una guia en format PDF per vehicular la sessió.

A PDF per alumnat trobes tot el material necessari per als teus alumnes. Fitxa’t en la durada de la sessió, ja que varia en funció del contingut.

A la part inferior de la pantalla trobes la documentació necessària per a cada grup d’escalfament.

Et suggerim que realitzis les impressions necessàries quan et preparis la sessió.


(*)  Informació extreta de: https://aula.pictoescritura.com/teachers/helps/help-teachers

Innovamat

Enllaç

https://www.innovamat.com/ca

Rols d'usuari i permisos

El Gestor d'aula disposa de tres rols per al professorat:

Instal·lació de l’App

Com crear una classe en el Gestor d’aula?

El procés per afegir classes és diferent segons el rol que tinguis: administrador/propietari o professor.

Com s'afegeixen els alumnes de Primària a les classes?

Cada docent podrà gestionar només les classes que tingui assignades. Per afegir un alumne a una classe, segueix aquests passos:

Els camps de què disposes per afegir un alumne són els següents:


(*)  Informació extreta de: https://innovamat.zendesk.com/hc/ca/categories/4419799272977-Innovamat

Ordinadors alumnes tercer cicle (5è i 6è)

Els ordinadors del programa REDES no poden sortir del centre educatiu. Si això succeeix serà responsabilitat de la família retornar el dispositiu en òptimes condicions i amb tots els perifèrics corresponents (carregadors, ratolins auriculars...); en el cas de no retornar el material perifèric la família serà la responsable d’aconseguir un recanvi per a substituir-lo; si el dispositiu no és retornat a l’escola es cursarà la denúncia corresponent davant les autoritats pertinents.

Confinaments o altres circumstàncies concretes que faci necessari que un alumne requereixi d’un equipament a casa, farem préstec de dispositius disponibles al centre. 

Sempre caldrà signar un contracte de compromís amb les famílies per al retorn i cura de l’equipament al centre escolar un cop hagi fet la seva funció.

Ús telèfon mòbil alumnat

L’ús del mòbil per part dels alumnes no està permès al centre escolar. Si algun alumne, per la seva pròpia casuística, el porta al centre escolar, l’haurà de portar guardat i en silenci a la seva motxilla.

Acollida del professorat

Portàtil corporatiu

Tot el professorat té a la seva disposició un ordinador lliurat pel Departament d’Ensenyament. Això implica que no es poden fer servir ordinadors personals en horari escolar al centre. 

En cas que per les característiques contractuals dels docents no permetin disposar d’un ordinador corporatiu del departament, el centre facilitarà un per desenvolupar la seva tasca. A continuació, es mostra el web amb la informació oficial: https://projectes.xtec.cat/edc/docents/

La responsabilitat de l’estat i bon ús de l’ordinador i els seus components lliurat pel Departament és de cada un dels docents. En cas d’avaria o mal funcionament es pot recórrer al servei de manteniment corresponent, cobert per una assegurança. En cas de pèrdua és obligació del docent reposar el material extraviat.

L’ordinador es podrà endur a casa sempre que sigui necessari. A final de curs s’haurà de retornar a secretaria, en el cas de no tenir continuïtat en el centre.

És responsabilitat de cada docent el bon ús de les eines digitals que fan els alumnes. Ser molt curosos en la conservació del material, donant responsabilitat a l’alumnat, però en tot moment amb la supervisió de l’adult. L’alumnat no pot fer un ús i circulació lliure dels dispositius pel centre.

Només es pot instal·lar programari pel desenvolupament de la nostra tasca docent sota la supervisió de la comissió TAC.

Guiar a l’alumnat a l’hora de buscar i fer recerca d’informació, ajudant-lo a seleccionar la informació important, triant les webs adients i concretes per a cada temàtica.

Mòbils personals al centre

Només es podrà fer ús de dispositius mòbils a l’aula, en horari lectiu, per a realitzar enregistraments de vídeos o fotografies de l’alumnat en les seves tasques i activitats del dia a dia. L’hora del pati es considera horari lectiu, per tant no es podrà consultar tampoc en aquesta franja horària.

Com a eina de comunicació d’escola, tant a nivell intern com amb les famílies, és la plataforma Dinantia. En cas d’haver de consultar l’aplicació de comunicació Dinantia es farà fora de l’horari lectiu, en les hores d’exclusiva  i dedicació al centre.

Correu intern

Al centre es treballa a partir d’un correu intern per accedir a les eines, informacions i comunicacions que permet desenvolupar les tasques del docent. 

En iniciar el curs es genera un correu intern de centre per a cada mestre/a. Consisteix en el seu nom propi seguit del domini, @escola-agora.net, sempre que estigui disponible. Si ja està ocupat s’afegeix la primera lletra del cognom al final del nom, abans del domini @escola-agora.net

Aquest correu serveix per a l’accés com a usuari a les aplicacions de Google Workspace incloses en el domini, així com a les Unitats Compartides, configurades prèviament pel coordinador TAC.

Al mateix temps podrà mantenir la comunicació amb la resta del centre i amb les famílies, així com accedir a la plataforma de comunicació emprada al centre, DINANTIA.

En el cas que arribi un substitut al llarg del curs escolar se seguirà el mateix procediment per a donar-li accés a les eines i documents de treball del centre.

En acabar la vinculació amb el centre escolar es deshabilita aquesta adreça electrònica prèvia comunicació al docent, per tal que pugui fer una còpia de seguretat dels documents que cregui necessaris.

Aquest correu intern permet accedir a les plataformes que es treballen a l’escola: pyctoescriptura i Innovamat per gestionar els grups d’alumnes.

Comunicació centre

A l’escola fem servir la plataforma DINANTIA com a eina de comunicació interna (de claustre) i externa (famílies).

A principi de curs s’actualitzen tots els grups d’usuaris (alumnes-famílies, mestres i servei de menjador) i es donen d’alta aquelles noves incorporacions, donant accés a aquells grups dels quals formen part. Es facilita un document en PDF on s’explica la instal·lació i posada en funcionament de l'app:

https://www.dinantia.com/es/ayuda/videotutoriales

A partir d’aquesta aplicació es fan arribar a les famílies els documents a signar d’inici de curs (autoritzacions de sortides properes, drets d’imatge, ús de recursos tecnològics, medicaments, sortides i recollides del centre).

Ús Dinantia

És una plataforma de comunicació que permet enviar diverses informacions a les famílies i als membres del claustre. S’utilitza per informar sobre els aspectes següents: 

Com a eina de comunicació d’escola, tant a nivell intern com amb les famílies, és la plataforma Dinantia. En cas d’haver de consultar l’aplicació de comunicació Dinantia es farà fora de l’horari lectiu, en les hores d’exclusiva  i dedicació al centre.


Comissió biblioteca

És una plataforma de comunicació que permet enviar diverses informacions a les famílies i als membres del claustre. S’utilitza per informar sobre els aspectes següents: 

Com a eina de comunicació d’escola, tant a nivell intern com amb les famílies, és la plataforma Dinantia. En cas d’haver de consultar l’aplicació de comunicació Dinantia es farà fora de l’horari lectiu, en les hores d’exclusiva  i dedicació al centre.


Menjador

El coordinador o coordinadora de menjador és l’encarregat o encarregada de penjar el menú de l’escola al dinantia. 

També, poden utilitzar el dinantia per comunicar a les famílies  incidències ocorregudes en el temps de menjador.

Fotografies i vídeos

Al llarg del curs escolar, l'equip docent va penjant fotografies a la web de l'escola i a la carpeta del Drive que està compartida amb les famílies de cada grup-classe.

Les famílies tenen accés a la carpeta i poden accedir-hi fins que acabi el curs per descarregar-se-les i guardar-les.

Per tal que l'akumnat pugui sortir en aquestes fotografies, caldrà que la família hagi signat el full d'autoruització d'imatge corresponent.

Documentació inici de curs

Al començament de cada curs escolar es demana informació i autorització a les famílies sobre els seus fills i filles a tenir present al llarg del curs. Aquesta informació es demana via Dinantia per estalviar paper així com per organitzar-la més fàcilment. 

Cada tutor/a envia un Dinantia a les seves famílies on s’adjunten una sèrie de preguntes amb resposta de caràcter obligatori. Amb aquestes respostes, es genera un document excel que cada mestre farà el buidatge.

A més a més, cada mestre ha d’omplir una graella que hi ha al drive “unitats compartides → any del curs escolar → documentació inici de curs alumnes” per tal de tenir aquesta informació i autoritzacions a l’abast. 

El que es demana a les famílies és el següent: 

També, cada curs s’ha d’actualitzar la graella nese que es troba al drive, unitats compartides → any del curs escolar → CAEI → graella nese. 

Avaluació, informes i esfera

Infantil: 

Al segon cicle d’infantil fem dos informes d’avaluació; un al febrer i un altre a final de curs al juny. L’informe individual de cada infant s’envia a la família a través del dinantia. El model d’informe d’infantil el podem trobar al Drive, a la unitat compartida d’escola i informes. 


Primària:

A l’etapa d’Educació Primària es realitzen tres avaluacions i informes, un per cada trimestre. 

Acollida de les famílies

Informació general

Tots els inicis dels cursos escolars s’envia a les famílies uns documents i autoritzacions necessàries pel bon funcionament del curs. Aquesta documentació s’envia via Dinantia ja que facilita la recollida de dades així com l’estalvi de paper. La informació que es demana és la següent:

En cas d’incorporació de famílies noves es demanen les dades personals així com el seu correu electrònic per vincular-los a la plataforma del Dinantia i puguin accedir a les informacions del centre així com a la documentació anterior. 

Un cop vinculats, se’ls adjunta informació necessària per a que ells puguin instal·lar o accedir al dinantia des dels dispositius pròpis. Es facilita un document en PDF on s’explica la instal·lació i posada en funcionament de l'app:

https://www.dinantia.com/es/ayuda/videotutoriales