Documentació bàsica

Des de la fundació del centre s'ha apostat per la integració de la tecnologia, molt abans de la creació d'aquesta Estratègia Digital. Per aquest motiu, tant el PEC com les NOFC fan referència als usos de la tecnologia al centre, especialment als usos que es fan dels Chromebooks com a eina pedagògica. Tot i així l'elaboració de l'EDC ha donat lloc a nous acords que s'han d'incorporar a aquests documents. Per aquest motiu, l'actualització de les NOFC incorporant els usos de totes les eines digitals del centre és un dels objectius  plantejats per a l'EDC al curs 2023- 2024.

Document vigent de  l'any 2018 al 2027. Accessible al web Nodes del centre a l'enllaç:  https://drive.google.com/file/d/1YykwVEsKrAUJnkOVwTQu4o7ouc_pFWKw/view  

El centre sempre ha estat obert a la innovació i al canvi, i a l'anàlisi de la diagnosi en el PEC ja es va definir que era un centre on les principals FORTALESES del centre detectades eren: Projecte innovador i Centre acollidor i es va veure com una  OPORTUNITAT: Tendències pedagògiques que es consideren "innovadores i Col·laboració amb entitats externes.

Com a visió de centre: Es creu en una educació moderna, innovadora, en constant evolució i en permanent transformació, que permeti educar per a la vida en la societat del segle XXI.

S'ha consolidat el projecte educatiu del centre al voltant de la personalització de l’aprenentatge, l’atenció individualitzada i un acompanyament proper a l’alumnat i les famílies que l’han de convertir en un Institut de caire familiar.

Amb la idea d’educar per a la societat del segle XXI, i per tal que tot allò que aprèn l’alumnat tingui sentit i raó de ser, part del currículum prescriptiu s’ofereix a través del

treball per projectes, ja siguin interdisciplinars o d’una matèria o àmbit. Aquesta metodologia comporta el treball col·laboratiu entre professorat, que treballa conjuntament per tal de proposar a l’alumnat l’assoliment de continguts clau que els permetin superar un repte de manera cooperativa. Aquest repte, concretat en un producte final, ha de ser mostrat, sempre que sigui possible, a la comunitat educativa a través d’una projecció exterior (exposició, fira, mostra...). Tot plegat amb la intenció de fomentar l’autonomia personal de l’alumnat.

Dins del Desplegament metodològic, a l'apartat 4.4.4  Del PEC es detalla la metodologia en Tecnologies innovadores.

"En la línia que acabem d’exposar i en coherència amb els principis metodològics del centre, l’adquisició de les competències pròpies de ciutadans del segle XXI passen també pel desplegament de la competència digital. La competència digital de l’alumnat del centre s’ensenyarà de manera transversal, des de totes les matèries i des de tots els àmbits del centre, treballant també perquè la seva aplicació estigui alineada amb la competència digital docent necessària per al seu desenvolupament.

A l’Institut Neus Català es treballarà sense llibres de text (ni tampoc llicències digitals) sinó amb materials creats/escollits pel professorat atenent a les necessitats de l’alumnat i els seus processos d’aprenentatge.  Aquests materials seran allotjats en un Entorn Virtual d’Aprenentatge (Moodle, Classroom...) que esdevindrà la porta d’accés als continguts curriculars i activitats d’ensenyament aprenentatge de la comunitat educativa del centre (alumnat, professorat i famílies).

Per tal d’unificar l’accés a aquest espai i la resta de l’entorn virtual del centre (allotjament de documentació, agenda digital, aplicacions i quaderns digitals,  portfolis...) es treballarà amb les eines pròpies de Google Suite for Education com a entorn de treball digital i de comunicació entre la comunitat educativa i l’organització i  gestió interna del centre.

Tant l’alumnat com el professorat disposarà del seu dispositiu Chromebook personal  que els permetrà accedir a l’entorn de treball propi del centre. El Chromebook ens permet tenir una gestió centralitzada dels dispositius mitjançant la cònsola de gestió centralitzada i ens evita la presència de virus en els dispositius a nivell local pel fet de treballar únicament des del núvol.

D’altra banda, el professorat del centre i els tutors/es individuals disposaran d’uns quaderns virtuals compartits on s’anotaran tant les observacions i incidències del dia a dia a l’aula com la programació i anotacions per a l’avaluació de les matèries, així com les informacions de les entrevistes amb famílies per tal de tenir-ne un registre centralitzat i poder-ne fer una gestió més eficient."

Cal destacar que el projecte educatiu de l’Institut comporta, sobretot pel que fa a la difusió externa dels productes resultants del Treball per projectes que es desenvolupen en el centre, la relació amb diferents entitats del barri i l’entorn més proper, tals com:  ● Citilab, Ràdio Cornellà, Peña del dominó, Regidories de joventut i sostenibilitat del consistori municipal (i serveis que se’n deriven, com el CRAJ o el punt-informació), esplai Sanfeliu-Sant Ildefons, Biblioteca de Sant Ildefons...

A l'apartat 4.10 Política comunicativa es pot llegir:

"En ple segle XXI, i immersos de ple en una societat tecnològica i abocada a les xarxes socials, l’Institut no pot restar aliè a aquest fenomen, i menys si té la intenció de ser un Institut obert al barri i el món i no tancat en si mateix. És per això que esdevindrà prioritat del centre la política comunicativa, la qual serà responsabilitat de la direcció del centre i que sempre que sigui possible estarà coordinada per una comissió de comunicació. Els mitjans habituals de difusió del centre són el correu electrònic institucional (secretaria@inscornella.cat i comunicacio@inscornella.cat) per a comunicacions directes amb famílies i entorn més proper; i la pàgina web (www.inscornella.cat) i les xarxes socials (twitter, telegram i instagram, amb el perfil @inscornella) per a difusió d’activitats del centre.

Serà responsabilitat de la direcció del centre vetllar pel bon ús de les xarxes, així com pel compliment del nou Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), tenint en compte la normativa general al respecte i les directrius del Departament d’Ensenyament."

L’objectiu final de l'actuació com a centre públic és el d’oferir un ensenyament de qualitat que doni l’oportunitat al nostre alumnat de desenvolupar-se en plena societat del segle XXI com a persones lliures i dignes, preparades per viure autònomament, conscients de les seves capacitats i amb voluntat de formació contínua al llarg de la vida.

Document vigent des del 2017, moment de fundació del centre, tot i que un dels objectius per al curs 2023-2024 és la seva reescriptura, especialment pel que fa als àmbits digitals.

En aquest document es fan les següents referències a l'estratègia digital, tot i que estan pendents de redefinició.