Documentació

Documentació del centre que recull aspectes d'organització quant a l'àmbit digital

PEC

En esl següents apartats del nostre PEC, hi són presents els nostres propòsits en l'àmbit digital:

3. OBJECTIUS DE CENTRE

Les prioritats educatives generals que s’estableixen en el centre estan estretament relacionades amb les prioritats fixades pel Departament d’Ensenyament: e) Fomentar la millora de l’ús de les llengües estrangeres i les TAC com a eines de recerca d’informació i de producció a l’aula.

3.4.2. Educació per a les noves tecnologies

a) Educar en l’ús responsable de les tecnologies digitals.

b) Establir estratègies de prevenció i detecció del ciberassetjament.

c) Ensenyar a fer bon ús de les xarxes socials a internet i a evitar ser víctima i/o agent dels riscos que comporten.

d) Formar en la prevenció d’atacs informàtics i la protecció de les dades.

e) Vetllar per la formació d’alumnes competents digitalment tant a l’ESO com al batxillerat.

4.1.2 Criteris metodològics.

Àmbit de tractament de la informació digital

a) Valorem les tecnologies digitals com a font de múltiples recursos per a l’acció didàctica i per a l’aprenentatge dels alumnes.

b) Són un element de motivació i de dinamització per a l’adquisició de les competències bàsiques, en especial de la competència digital, i de canvi i millora en els processos d’ensenyament i d’aprenentatge.

c) Creiem necessària la redacció d’un Pla TAC de centre. En ell es recullen les característiques actuals del centre en relació a les TAC, es defineixen els objectius i es planifiquen les actuacions que es duran a terme pel que fa als aspectes organitzatius, pedagògics i curriculars.

d) Entenem l’actualització en les noves tecnologies com un objectiu ineludible en la formació permanent del professorat.

e) La direcció del centre ha de vetllar per dotar dins del marge dels recursos disponibles de les eines necessàries per a la seva aplicació.

4.1.7. Criteris de definició de llocs de la plantilla docent amb perfils professionals singulars

Són prioritats educatives contemplades en aquest PEC, potenciar la incorporació progressiva de l’anglès per part del professorat acreditat i fomentar la millora de l’ús de les llengües estrangeres i les TAC com a eines de recerca d’informació i de producció a l’aula. La direcció del centre ha de promoure la incorporació progressiva i racional al claustre de professorat amb el perfil lingüístic en llengua estrangera (AICLE) en anglès i el perfil professional de la competència digital docent.

4.2.1. Òrgans de govern i de coordinació.

L’institut, d’acord amb la normativa vigent i la seva identitat, té definit un sistema d’organització i gestió, i de regulació del marc de convivència, que està a bastament explicitat en el títol III de les seves NOFC.

Els òrgans unipersonals de coordinació són:

d) Coordinació TAC.

NOFC

Article 69. Les coordinacions de centre de l’ Institut Seròs tenen la consideració d’un segon nivell de gestió, amb funcions i responsabilitats en aspectes concrets de l’activitat del centre i com a suport a l’equip directiu. En l’Institut Seròs els òrgans unipersonals de coordinació són:

d) Coordinació TAC

Article 72. Funcions de la coordinació TAC (tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement)

a) Impulsar l’ús didàctic de les TIC en el currículum escolar i assessorar el professorat per a la seva implantació.

b) Informar el professorat sobre les noves eines, productes i sistemes informàtics de caràcter educatiu disponibles i promoure la seva utilització en l’aula.

c) Promoure activitats de formació especialment adreçades a fi que el professorat tingui les habilitats i les competències exigibles en l’ús docent de les eines TIC.

d) Assessorar l’equip directiu en tot el relacionat amb la implantació de les TIC en el centre, tant en l’àmbit de la gestió com en el seu ús didàctic.

e) Vetllar per correcte funcionament i manteniment de les instal·lacions i del l’equipament informàtic del centre, donat que és el primer responsable en les relacions amb l’empresa de manteniment privat que l’ institut tingui contractada o aquells serveis externs de suport i manteniment que depenguin de l’administració.

f) Elaborar i mantenir actualitzat el Pla TAC del centre.

g) Aquelles altres que el director o directora de l’ institut li encomani en relació amb els recursos informàtics i telemàtics, o altres que li pugui atribuir l’administració.

Article 73. El coordinador TAC de l’ institut serà nomenat pel director o directora entre el professorat que acrediti experiència suficient en l’àmbit de la gestió dels recursos TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) d’un centre i tingui formació suficient en l’aplicació dels recursos informàtics amb finalitats didàctiques.

Article 80. El projecte de direcció o la PGA podran contemplar l’assignació d’altres càrrecs de coordinació quan es requereixin per l’assoliment dels objectius planificats o per l’acompliment de determinats projectes. A l’INS Seròs, aquests càrrecs seran preferentment els següents:

f) Coordinador o coordinadora dels projectes Educat 2.0 i Ordinadors a l’aula.

Article 83. Funcions de la coordinació projectes Educat 2.0 Ordinadors d’aula

a) Gestionar el préstec dels equipaments informàtics portàtils del centre.

b) Col·laborar amb el coordinador d’informàtica en totes les tasques del projecte d’ordinadors d’aula.

c) Participar, quan sigui possible, en les sessions de coordinació TAC que organitzi el Departament d’Ensenyament.

d) Gestionar la inscripció, les incidències i potenciar l’ús de les plataformes digitals del centre.

e) Col·laborar amb el coordinador o coordinadora d’informàtica en les tasques que li són pròpies.

f) Ensenyar als delegats de cada grup les operacions de manteniment bàsic dels portàtils de l’alumnat per tal que s’ocupin ells mateixos d’aquestes tasques i les difonguin entre els companys.

g) Instruir als delegats de cada grup en les operacions de funcionament bàsic de l’ordinador de la taula del professor i de la PDI.

h) Alliçonar als delegats a assumir la responsabilitat en el control dels equipaments informàtics de l’aula i a vetllar pel compliment de la normativa dels portàtils dels seus companys.

Article 130. El centre d’acord amb el PEC, amb el Projecte de Direcció, amb les instruccions d’inici de curs, i /o amb les línies de treball que es dissenyin per a cada curs acadèmic podrà establir altres comissions per a dur a terme els objectius proposats, com ara la comissió de festes, la comissió de projectes, comissió de biblioteca, comissió TAC, ...

Sobre l’ús d’aparell electrònics de lleure i mòbils

Article 416

a) Està prohibit fer servir mòbils o aparells electrònics de lleure a l’aula sense el consentiment del professor. El centre no es farà responsable de la pèrdua o robatori d’aquests objectes. Per aquest mateix motiu, també cal que les famílies i els propis alumnes evitin portar a l’institut objectes de valor si no són estrictament necessaris.

b) La sanció per l’ incompliment de la norma anterior comporta el dipòsit de l’aparell a direcció fins que els pares o tutors legals de l’alumne vinguin a buscar-lo, a partir de l’endemà de la sanció. Si l’alumne s’hi nega, el professor li expedirà un comunicat de conducta contrària.

Els ordinadors personals

Article 433

a) El projecte educatiu de centre contempla la utilització pedagògica dels ordinadors a l’aula com una eina més d’aprenentatge de l’alumnat.

b) Els ordinadors que porten els alumnes a l’ institut són de la seva propietat. Els ordinadors de l’institut estan ubicats en espais habilitats específicament pel seu ús (armari davant de consergeria, aula d’informàtica, etc.)

c) Per obtenir un ordinador en préstec, cal que l’alumne vagi a secretaria o consergeria amb la tarja que el coordinador informàtic li ha proporcionat. Sense aquesta autorització no se li prestarà cap ordinador.

d) Cada alumne és responsable del seu ordinador, tant de fer-ne un bon ús com de vetllar per la seva seguretat i bon estat de conservació. Per això mateix s’insisteix a l’alumnat que ha de desar l’ordinador personal sempre a la seva taquilla o les que hi ha a la seva aula la clau de les quals l’haurà de demanar al tutor o tutora.

e) L’alumnat ha de portar l’ordinador carregat i amb la bateria corresponent en bon estat per poder funcionar durant la jornada amb normalitat.

f) L’ordinador es porta a l’ institut per fer-lo servir a classe quan el professor ho cregui convenient, per tant no es pot usar l’ordinador a l’hora del pati ni entre els canvis de classe.

g) L’alumnat té l’obligació de fer un ús adequat de l’ordinador segons les consignes que l’hagi donat el professorat. El professor indicarà a l’alumne quan ha d’obrir o tancar l’ordinador i només per fer aquelles activitats que li ha manat. Està prohibit fer ús de l’ordinador per qualsevol tasca (entrar a YouTube, a xarxes socials, descàrregues de fitxers ,etc.) que no sigui la indicada expressament pel professor.

h) Quan un alumne no faci cas de les instruccions d’un professor o estigui fent un ús inapropiat de l’ordinador, serà amonestat pel professor que actuarà en consonància amb la gravetat dels fets. En aquests casos a l’alumnat se li aplicarà la sanció corresponent.

PROJECTE DE DIRECCIÓ


PGA

Reptes nous 2021-22

  • Consolidar la millora en la comunicació i la gestió de tasques implementant eines noves (Google suite..) o potenciant i ampliant l’ús de les eines existents (Weeras, Moodle...).

  • Actualitzar els webs Blogger a Nodes.

  • Gestionar les dotacions dels Programes oficials: PMOE, POEFE, Pla Equitat Digital. ..

  • Seguir impulsant l’aprenentatge coeducatiu i motivant el progrés personal de l’alumnat amb la participació a concursos i tornejos com la First Lego Girls, Les proves Cangur, El Picalletres, La Ciència al Carrer, Concursos de relats, etc.


Tecnologia

Objectius marcats pel curs 2021-22:

  • Difondre el treball d’aula i fomentar l’ús dels instruments de comunicació del departament (Blog, Instagram, Nodes...): Implicar l’alumnat i el professorat en l’elaboració de treballs, pujar fotos, etc. per complementar el treball de la competència digital.


Estratègies per a la millora dels resultats:

  • Fomentar el treball de les competències globals: Elaboració de la llibreta digital (carpeta d’aprenentatge) personal de l’alumne a 1r d’ESO, incidint en la importància de l’autoaprenentatge.


Ciències Socials. Estratègies per a la millora dels resultats:

  • Innovar: Donar una major ponderació a les competències digitals en l’àmbit social.


Coordinació TAC

Funcions

  • Dirigir les coordinacions dependents: Nodes, Xarxes Socials (Facebook i Instagram), i Educat 2.0.

  • Preveure i gestionar les actuacions TAC necessàries per atendre l’alumnat del centre i les famílies en cas de confinament.

  • Gestionar el manteniment del maquinari informàtic del centre.

  • Gestionar la compra de maquinari i programari nou.

  • Potenciar l’ús de les plataformes de centre (Nodes, Weeras, Google Classroom), per millorar la comunicació dins la comunitat educativa.

  • Dur a terme cursos de formació per al professorat en l’ús d’eines TAC.

Objectius curs 2021-22:

  1. Objectiu: Optimització de les eines i recursos de la plataforma G-Workspace com a plataforma preferent del Centre.

  2. Objectiu: Finalitzar l’actualització de la nova xarxa v-lan del centre.

  3. Objectiu: Gestionar les dotacions de maquinari informàtic del desplegament.

  4. Objectiu: Participar en la comissió de treball de la Mentoria Digital prevista a partir de gener del present curs.

  5. Objectiu: Potenciar l’ús de la pàgina web del centre (Nodes) entre el professorat.

  6. Objectiu: Millorar l’acollida digital al centre per l’alumnat 1r ESO.