Competència Digital 

Alumnat

El nou currículum



Les competències transversals es treballen des de totes les àrees, matèries, àmbits i projectes. A les sessions d’avaluació finals de segon, quart i sisè d’educació primària i de segon i quart d’educació secundària obligatòria, l’equip docent ha d’avaluar de forma col·legiada el grau d’assoliment d’aquestes competències

La competència digital inclou cinc competències específiques, que són la concreció dels indicadors operatius de les competències clau definits al perfil competencial de sortida de l'alumnat al final de l'educació primària i al final de l'educació secundària obligatòria.

En completar l’educació bàsica, l’alumne o alumna...

CD1. Fa cerques avançades a Internet atenent a criteris de validesa, qualitat, actualitat i fiabilitat, seleccionant-les de manera crítica i arxivant-les per recuperar, referenciar i reutilitzar aquestes recerques respecte a la propietat intel·lectual.

CD2. Gestiona i utilitza el seu propi entorn personal digital d’aprenentatge permanent per construir nou coneixement i crear continguts digitals, mitjançant estratègies de tractament de la informació i l’ús de diferents eines digitals, seleccionant i configurant la més adequada en funció de la tasca i de les seves necessitats en cada ocasió.

CD3. Participa, col·labora i interactua mitjançant eines i/o plataformes virtuals per comunicar-se, treballar col·laborativament i compartir continguts, dades i informació, gestionant de manera responsable les seves accions, presència i visibilitat a la xarxa i exercint una ciutadania digital activa, cívica i reflexiva.

CD4. Identifica riscos i adopta mesures en l’usar les tecnologies digitals per protegir els dispositius, les dades personals, la salut i el medi ambient i per prendre consciència de la importància i necessitat de fer un ús crític, legal, segur, saludable i sostenible d’aquestes tecnologies.

CD5. Desenvolupa aplicacions informàtiques senzilles i solucions tecnològiques creatives i sostenibles per resoldre problemes concrets o respondre a reptes proposats, i mostra interès i curiositat per l’evolució de les tecnologies digitals i pel seu desenvolupament sostenible i ús ètic.

RÚBRICA DE SEGUIMENT I AVALUACIÓ DE LA COMPETÈNCIA DIGITAL DE L'ALUMANT

Es fa un seguiment i avaluació conjunta de tot l'equip docent de l'evolució de l'assoliment de la competència digital de l'alumnat.

En tots els cursos i nivells, hi ha mecanismes establerts i que funcionen per compartir els progressos de l'aumnat pel que fa a la competència digital. 

Els docents coneixen les dificultats que l'alumnat ha tingut en aspectes concrets de la competència digital i poden actuar de manera conjunta. 

A més, la qualificació que s'informa a les famílies és fruit d'aquest seguiment: del punt on partia l'alumnat, del punt on ha arribat i del camí que ha seguit.

En alguns cursos i nivells, hi ha mecanismes establerts i que funcionen per compartir els progressos de l'alumnat pel que fa a la competència digital. 

Els docents coneixen les dificultats que l'alumnat ha tingut en aspectes concrets de la competència digital i poden actuar de manera conjunta

A més, la qualificació que s'informa a les famílies és fruit d'aquest seguiment: del punt on partia l'alumnat, del punt on ha arribat i del camí que ha seguit.

Majoritàriament, cada docent fa el seguiment dels aspectes que ell treballa de la competència digital de l'alumnat, sense una compartició amb l'equip més enllà de la reunió d'avaluació trimestral.

La competència digital de l'alumnat no s'avalua de manera específica.