Cultura Digital: Documentació bàsica

La cultura digital apareix en pràcticament tots els documents bàsics del centre. A continuació es remarquen els aspectes més importants de cada un d'ells.

PEC

ARTICLE: "Educar en el consum responsable i en l'ús dels mitjans tecnològics i de comunicació en situacions adients"

ARTICLE: "Fomentar tant el treball individual com el treball col·laboratiu en metodologies d'ensenyament i aprenentatge així com la utilització dels recursos de la tecnologia de la informació que estimulen la intuïció i la creativitat i permeten reduir tasques rutinàries"

NOFC

Secció quarta De l’aula aula d’informàtica / pissarres digitals

Article 377. De l’aula d’informàtica –pissarres digitals

377.1. Es tindrà especial cura a fi que l’alumnat no faci malbé el material informàtic (ordinadors, auriculars, ratolins, pissarres digitals...). Per aquesta raó el professorat usuari haurà de passar revista a l’estat del material al entrar i al sortir de l’aula i, si hi ha qualsevol desperfecte, caldrà cercar el causant abans d’abandonar l’aula. Per fer la seva tasca podrà demanar en tot moment la intervenció del coordinador d’informàtica o membres de l’equip directiu.

377.2. En fer ús d’aquesta aula el professorat que tingui petits incidents amb les màquines ho comunicarà al/la coordinador/a d’informàtica. Si el suport del coordinador/a en aquestes ocasions no pot ser immediat ho anotarà i li passar l’avís per a que s’arregli i els que en facin ús posteriorment no trobin el mateix problema.

377.3. Cada alumne és responsable de l’ordinador que se li ha assignat i fa servir així com de la taula i la cadira en què s’asseu. Per aquesta raó haurà de comunicar al professor qualsevol desperfecte que hi pugui observar, en el ben entès que, si no ho fa, en serà responsable.

377.4. El professorat ha de vigilar que l’alumnat no faci mal ús dels ordinadors per xatejar, jugar o entrar en d’altres aplicacions no educatives.

377.5. Resta prohibit fer còpies de programes o gravacions per part dels alumnes amb els ordinadors de l’aula d’informàtica.

377.6. Aquestes normes es fan extensives en l’ús d’ordinadors portàtils i altres ordinadors de taula que es puguin fer servir a les aules


CAPÌTOL VI. DIGITALITZACIÓ DE LA INFORMACIÓ

En el document "Protecció de dades, d’imatges i de la propietat intel·lectual" s’indiquen les normes vigents en aquestes matèries i les precaucions que s’han de prendre des dels centres en relació, específicament, amb:

La captació, ús i difusió d’imatges dels alumnes i del personal del centre.

La publicació de dades personals dels alumnes i del personal del centre.

La publicació de materials la propietat intel·lectual dels quals correspon als alumnes.


Article 68. Funcions del/de la coordinador/-a d'informàtica

Són funcions del/de la coordinador/-a d’informàtica:

a) Proposar a l'equip directiu del centre els criteris per a la utilització i optimització dels recursos informàtics i per adquirir-ne de nous.

b) Assessorar l'equip directiu, el professorat i el personal d'administració i serveis del centre en l'ús de les aplicacions de gestió acadèmica del Departament d'Ensenyament.

c) Vetllar pel manteniment de les instal·lacions i els equipaments informàtics i telemàtics del centre.

d) Assistir al Seminari d’actualització en Tecnologies de la Informació i a les Jornades Tècniques proposades per l’administració. 30

e) Assessorar el professorat en la utilització educativa de programes i equipaments informàtics en les diverses àrees del currículum i orientar-lo sobre la seva formació permanent en aquest tema.

f) Coordinar la comissió d’informàtica formada per professorat del centre.

g) Mantenir actualitzada la pàgina web.

h) Aquelles altres que el/la director/-a de l’escola li encomani en relació amb els recursos informàtics i telemàtics.

i) Aixecar acta o elaborar una memòria a final de curs, per a l’acta farà constar la indicació de persones que hi han intervingut, les circumstàncies de lloc i de temps en què s'han tingut, els punts de l'ordre del dia i el contingut dels acords presos. El resum serà signat pel coordinador i s'ha de donar a conèixer i aprovar en la següent reunió; per a la memòria relacionarà totes les actuacions realitzades amb els indicadors corresponents. El llibre d’actes o memòria serà dipositat en acabar el curs als arxius del despatx de direcció.


Secció cinquena Utilització de les xarxes socials i telèfon

Article 398. Ús de les xarxes socials i telèfon per l’alumnat

398.1. Des de les tutories s’informarà als alumnes de l’ús de les xarxes socials i telèfon es duran a terme activitats relacionades amb les bones pràctiques d’aquests recursos.

398.2. Sempre que un/a mestre/a sigui coneixedor d’algun problema en alguna d’aquesta, per exemple facebook, ..., encara que no s’hagi produït al si de l’escola, ho comunicarà al/la mestre/a tutor/a, aquest/a estudiarà les actuacions a portar a terme: esbrinar els fets parlant amb els alumnes afectats, les famílies i l’equip directiu de l’escola amb la intenció de solucionar el problema a través de la mediació. .

L’alumnat no pot utilitzar el telèfon mòbil i aparells electrònics d’ús personal (MP3, Ipad...) en horari escolar. Si té la necessitat de comunicar-se amb la família o a l’inrevés se’ls facilitarà l’ús del telèfon fix del centre.

Article 399. Correu electrònic XTEC i telèfon del centre i dels professors

399.1. L’adreça de correu XTEC té el caràcter de correu corporatiu del Departament d'Ensenyament en la seva comunicació amb els centres i serveis educatius i amb els professors. Els responsables dels centres i serveis educatius han d’atendre amb regularitat aquesta bústia de correu electrònic. El telèfon del centre és per a ús del personal que treballa al centre, el seu servei ha de ser l’ estrictament necessari per a comunicacions amb les famílies de l’alumnat, per assumptes administratius, amb serveis educatius, amb finalitat educativa o urgències personals.

399.3. El personal del centre podrà fer ús del telèfon mòbil, així com altres aparells en horari laboral sempre i quan quedi justificat, sigui indispensable, se’n faci un servei raonable i no interfereixi en les activitats pròpies de la seva feina (atenció a l’alumnat, reunions,...)

399.4. El servei de correu electrònic de la XTEC és d’ús preferent en l’entorn professional dels docents dels centres públics.

399.5. Quan s’incorpora a l’escola un mestre novell, se li facilitarà la sol·licitud de correu electrònic i s’enviarà al Departament perquè aquesta persona disposi d’una adreça de correu XTEC.


PROJECTE DE DIRECCIÓ

Objectiu 7: "Establir estratègies organitzatives que afavoreixin la participació dels diferents sectors de la comunitat educativa."

Objectiu 8: "Dinamitzar la bona comunicació entre l'escola i les famílies".